BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Góralczyk Marzena, Kułyk Piotr
Title
Potencjał konkurencyjny przemysłu mleczarskiego w procesie integracji z Unią Europejską
Competitive Power of Dairy Industry in the Integration Process with the European Union
Source
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2004, nr 1015, t. 1, s. 214-219, tab., bibliogr. 10 poz.
Issue title
Agrobiznes 2004 : sytuacja agrobiznesu w Polsce po przystąpieniu do Unii Europejskiej
Keyword
Integracja gospodarcza Polski z UE, Zachowania konkurencyjne, Przemysł mleczarski
Poland's economic integration with the EU, Competitive behaviour, Dairy industry
Note
summ.
Abstract
Autorzy przeprowadzili analizę, której celem była ocena konkurencyjności polskiego przemysłu mleczarskiego (przy wykorzystaniu pięcioczynnikowej metody M.E. Portera) oraz przedstawili potencjalne skutki integracji Polski z Unią Europejską dla branży mleczarskiej.

The carried analysis pointed out that the integration will be changed the position of domestic producers after that process. A shortage of pre-accession adjustments will cause big fluctuation of prices. It will influence on a profitable of productions and it will change a structure of supply. The soaring quality standards increases the integration costs in the firms. The investments rate is too small it will not possible a transitions in real estates. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Library of University of Economics in Katowice
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Bibliography
Show
  1. Analiza i ocena propozycji Komisji Europejskiej z 30 stycznia 2002 r. dla krajów kandydackich (2002), FAPA/SAEPR, Warszawa.
  2. Andruszkiewicz K., Konkurencyjność w polskim sektorze mleczarskim, "Przegląd Mleczarski" 1998, nr 9.
  3. Gorzelak E., Zmienne koleje losu polskiego mleczarstwa, "Biuletyn Informacyjny" 2003, nr 12, ARR.
  4. Krajewski K., Górska-Warsewicz H., Świątkowska M., Nowoczesny rynek konsumenta produktów mleczarskich w Polsce, "Przegląd Mleczarski" 1999, nr 5.
  5. Petrykowska J., Charakterystyka konkurencyjności sektora mleczarskiego w Polsce, [w:] red. E. Skawińska, Uwarunkowania rozwoju mleczarstwa polskiego w procesie integrowania Polski z UE, t. II, Konkurencyjność i perspektywy, Wydawnictwo Toruńska Szkoła Zarządzania, Toruń 1998.
  6. Pietrzak M., Analiza sytuacji konkurencyjnej przemysłu mleczarskiego przy zastosowaniu pięcioczynnikowej metody Portera (część 2), "Przegląd Mleczarski" 2001, nr 4.
  7. Porter M. E.; Strategia konkurencji. Metody analizy sektorów i konkurentów, Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1992.
  8. Rynek mleka 2003, Raport rynkowy IERiGŻ, Warszawa.
  9. Skawińska E., Uwarunkowania rozwoju mleczarstwa polskiego w procesie integrowania Polski z UE, TNOiK, Toruń 1999.
  10. Urban R., Czynniki wzrostu konkurencyjności polskiego przemysłu spożywczego, "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" 1999, nr 2-3.
Cited by
Show
ISSN
0324-8445
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu