BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Garlińska Grażyna
Title
Kuszenie przysmakami
Source
Nowe Życie Gospodarcze, 2005, nr 24, s. 14-16
Keyword
Produkty regionalne, Regionalizm, Przemysł spożywczy, Rolnictwo, Ochrona patentowa
Regional product, Regionalism, Food industry, Agriculture, Patent protection
Company
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Country
Polska
Poland
Abstract
W artykule podjęto temat polskich produktów regionalnych. Szacuje się, że w Polsce jest około 700 produktów, które mają sznsę uzyskać ten status. Na razie do Komisji Europejskiej trafiły wnioski o rejestrację siedmiu produktów - m.in. oscypka, bryndzy podhalańskiej, miodów pitnych. Produkty regionalne aspirujące do zaznaczenia swojej obecności na europejskich stołach muszą spełnić wysokie unijne wymagania. W Polsce sprawy te reguluje obowiązująca od lutego 2005 r. ustawa o produktach regionalnych i tradycyjnych. Produkcja wyrobów regionalnych jest szansą dla polskich obszarów wiejskich, małych producentów, związanych z miejscem wytwarzania danego artykułu czy pochodzenia surowca.
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Library of University of Economics in Katowice
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Cited by
Show
ISSN
1234-5784
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu