BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Szadziewska Arleta
Title
Rola informacji o kosztach w zarządzaniu bankiem komercyjnym
The Role of Cost Informations in the Process of Bank Management
Source
Prace i Materiały Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, 2006, nr 2, s. 131-148, bibliografia 39 poz.
Keyword
Banki, Rachunkowość bankowa, Rachunek kosztów, Zarządzanie bankiem
Banks, Bank accounting, Cost accounting, Bank management
Note
summ.
Abstract
Artykuł omawia rolę, jaką informacje o kosztach (dostarczane przez rachunek kosztów) pełnią w zarządzaniu bankiem. Funkcjonujący w banku rachunek kosztów stanowi bazę danych do zarządzania kosztami, a tym samym do podejmowania efektywnych decyzji operacyjnych i strategicznych. Umiejętne korzystanie z tej bazy pozwala na konkurowanie produktami wysokiej jakości o niskich kosztach i niskiej cenie, przyczyniając się tym samym do wzrostu konkurencyjności banku na danym rynku.

Banks operating in the competitive market, having to ensure the safety of deposits, aim at improving profits. Therefore, fast and direct access to information enables the recognition not only of new development possibilities but of threats as well, witch results in the safety of operations and adequate profit level. The purpose of this paper is to analyse the role of cost informations (that are providing with cost accounting) in the process of bank management. The system of cost accounting which is adapted to bank's individual needs is the base for cost management, it also increases the effectiveness of the decision making process in the short and long term. Hence, banks can compete with each other offering their customers higher quality services, low costs and prices; witch leads to the growth of bank's competitiveness in the market.(original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Library of University of Economics in Katowice
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Bibliography
Show
  1. Adamkiewicz H.G. (1999), Konkurencyjność przedsiębiorstwa, Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstwa nr 11.
  2. Drury C. (1995), Rachunek kosztów, PWN, Warszawa 1995..
  3. Fedak Z. (1962), Rachunek kosztów produkcji przemysłowej. Zagadnienia wybrane, PWE, Warszawa.
  4. Gierusz B. (1999), Rachunkowość bankowa, oddk Gdańsk.
  5. Gierusz J. (1996), Rachunek kosztów produkcji sprzężonej, Wydawnictwo UG, Gdańsk.
  6. Gierusz J. (2002), Plan kont z komentarzem 2002, oddk, Gdańsk.
  7. Golębiewicz M. (2000), Uwarunkowania maksymalizacji zysku banku komercyjnego, Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu nr 849.
  8. Grabczan W. (1995), Kalkulacja kosztów w banku, Bank i Kredyt, grudzień.
  9. Grabczan W. (1996), Zarządzanie ryzykiem bankowym, Fundacja Rozwoju Rachunkowości w Polsce, Warszawa.
  10. Horngren Ch. T., Foster G. (1991), Cost Accounting A Managerial Emphasis. Prentice-Hall, International Editions.
  11. Iwanicz-Drozdowska M. (1999), Metody oceny działalności banku, Poltext, Warszawa.
  12. Jarugowa A. (1986), Rachunek kosztów w zarządzaniu przedsiębiorstwem, PWE, Warszawa.
  13. Jarugowa A. (1996), Nowoczesna rachunkowość w zarządzaniu przedsiębiorstwami, Nowa Europa, dodatek z dnia 30 stycznia 1996, Warszawa.
  14. Jarugowa A., Maić W., Sawicki K. (1990), Rachunek kosztów, PWE, Warszawa.
  15. Jarugowa A., Nowak W., Szychta A. (1999), Rachunkowość zarządcza. Koncepcje i zastosowania, P. S. Absolwent, Łódź.
  16. Jarugowa A., Skowroński J. (1982), Rachunek kosztów w systemie informacyjnym przedsiębiorstwa, Warszawa.
  17. Jarugowa A., Sobańska L, Sochacka R. (1991), Metody kalkulacji. Koszty-ceny-decyzje, PWE, Warszawa.
  18. Jarugowa A., Szychta A. (1996), Rachunek kosztów w przedsiębiorstwie, Nowa Europa, dodatek z dnia 5 września, Warszawa.
  19. Kapłan R. S., R. Cooper (2000), Zarządzanie kosztami i efektywnością, Oficyna Ekonomiczna Dom Wydawniczy ABC, Kraków.
  20. Kapłan R., Norton D. (2001), Strategiczna karta wyników, Jak przełożyć strategię na działanie, PWN, Warszawa.
  21. Kopiński A. (2003), Cele i zakres budżetowania kosztów w banku, Budżetowanie działalności jednostek gospodarczych - teoria i praktyka, część IV, Katedra Zarządzania Finansami, Wydział Zarządzania Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica, Kraków.
  22. Kulińska-Sadłocha E. (2001), Bankowy rachunek kosztów, Bankowe abc nr 75, Bank i Kredyt, sierpień.
  23. Kulińska-Sadłocha E. (2003), Controlling w banku, PWN, Warszawa 2003.
  24. Marcinkowska M. (1999), Rachunek kosztów działań w instytucjach finansowych, Bankowe abc nr 49, Bank i Kredyt nr l, styczeń-luty.
  25. Marcinkowska M.(2000a), Rachunek kosztów działań w bankach (część I), Controlling i rachunkowość zarządcza nr 7.
  26. Marcinkowska M. (2000b), Rachunek kosztów działań w bankach (część II), Controlling i rachunkowość zarządcza nr 8.
  27. Marcinkowska M. (2003), Wartość banku. Kreowanie wartości i pomiar wyników działalności banku, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź.
  28. Matuszewicz J. (1998), Rachunek kosztów, Finans-Servis Zespół Doradców Finansowo-Księgowych spółka z o.o., Warszawa.
  29. McGuire Brian L., Kocakulah Mehmet C., Wagers Leonard G. (1998), Implementing activity-based management in the banking industry, Journal of Bank Cost & Management Accounting, 1998, www.findarticles.com.
  30. Misińska M., Niewiadoma M. (2003), Rachunkowość bankowa, AE im. Oskara Lanego, Wrocław. Sl.Pietrzak S. (1998), Informacyjny system zarządzania przedsiębiorstwem, Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstwa nr 6.
  31. Polakowski M., Rybarczyk K. (1997), Activity Based Costing w bankach, Materiały na Ogólnopolski Zjazd Katedr Rachunkowości: Rachunkowość w gospodarce rynkowej. Nauka i praktyka., Akademia Ekonomiczna im. Karola Adamieckiego, Katowice.
  32. Robbins S.P., DeCenzo D. A. (2002), Podstawy zarządzania, PWE, Warszawa.
  33. Sawicki K. (1996), praca zbiorowa pod redakcją K. Sawickiego, Rachunek kosztów, Fundacja Rozwoju Rachunkowości, Warszawa.
  34. Sobańska I. (1998), Rozwój systemów rachunku kosztów w gospodarce rynkowej, Towarzystwo Gospodarcze "Rafíb", Łódź 1998.
  35. Świderska G. K. (1999), Rola rachunkowości w procesie podejmowania decyzji, Monitor Rachunkowości i Finansów, nr 10.
  36. Weiner Jerry (1995), Activity based costing for financial institutions, Journal of Bank Cost & Management Accounting, www.findarticles.com.
  37. Wnuk T. (2000), Rachunek kosztów działań - konsekwencje niespełnienia podstawowych założeń, Zeszyty Teoretyczne Rady Naukowej Stowarzyszenia Księgowych w Polsce, nr 57, Warszawa.
  38. Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 12 grudnia 2001 w sprawie określenia wzorcowego planu kont dla banków, Dz. U. nr 152, póz. 1727 (2001).
Cited by
Show
ISSN
1732-1565
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu