BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Jasiński Zdzisław, Smolbik-Jęczmień Alicja
Title
Czynnik czasu w działalności kierowniczej
Time Factor in Management
Source
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2006, nr 1141, s. 25-33, bibliogr. 12 poz.
Issue title
Zmiana warunkiem sukcesu : dynamika zmian w organizacji - ewolucja czy rewolucja
Keyword
Zarządzanie przedsiębiorstwem, Zarządzanie czasem pracy, Czas pracy, Organizacja pracy
Enterprise management, Working time management, Working time, Work organisation
Note
summ.
Abstract
W artykule omówiono zagadnienia związane z czynnikiem czasu w działalności menedżera. Wśród ważnych zagadnień przedstawiono podstawowe zasady i metody określające m.in.: jak radzić sobie z najczęściej występującymi w pracy kierowników "złodziejami czasu", jak oszczędzać czas poprzez efektywny kontakt z ludźmi, którzy tego czasu nie szanują, jak wyznaczać piorytety w sytuacjach nieoczekiwanych czy też jakie stosować metody skutecznej organizacji pracy.

The article presents time management issues of executive personnel. A special attention has been paid to the following questions: importance of time in management, identification of so-called "time-wasters" and ways to fight them as well as elementary methods of time management which can help you to achieve success. The article consists also of research results concerning the use of work time by managers in Poland and abroad. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of University of Economics in Katowice
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Bibliography
Show
  1. Bieniok H. (1999), Zarządzanie czasem, AE, Katowice.
  2. Covey S.R. (1998), Najpierw rzeczy najważniejsze, Medium, Warszawa.
  3. Forsyth P. ( 2003), Efektywne zarządzanie czasem, Helion, Gliwice.
  4. Hirn W. (2000), Dyktatura pośpiechu, "Zarządzanie na Świecie", nr 7.
  5. Jasiński Z. (2005), Podstawy zarządzania operacyjnego, Oficyna Ekonomiczna, Kraków.
  6. Liszka M. (2003), Aby czasem rządzić czasem, www.praca.onet.pl.
  7. Mikołajewska A., Dworakowska B. (2002), Sprawy pilne, ważne i nieważne czyli o skutecznym zarządzaniu czasem, www. praca.onet.pl.
  8. Penc J. (2005), Role i umiejętności menedżerskie. Sekrety sukcesu i kariery, Difin, Warszawa.
  9. Rikers J. (1996), Analiza codziennych zajęć menedżera, "Zarządzanie na Świecie", nr 2.
  10. Rycak M. (2005), Funkcja organizacyjna przepisów regulujących wymiar i rozkład czasu pracy, "Polityka Społeczna", nr 7.
  11. Seiwert L.J. (1998), Zarządzanie czasem - bądź panem własnego czasu, Placet, Warszawa.
  12. Szewczuk M. (2003), Zarządzanie czasem, me marnuj swojego czasu, www.webpark.pl.
Cited by
Show
ISSN
0324-8445
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu