BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Mongiało Zbigniew
Title
Analiza problemów certyfikacji dla procesów zarządzania jakością produkcji rolniczej
Analysis of Certification Problems for Quality Management Processes of Agricultural Production
Source
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2003, nr 983, t. 2, s. 66-75, bibliogr. 16 poz.
Issue title
Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie
Keyword
Certyfikacja, Jakość produktów rolnych, Zarządzanie jakością, Produkcja rolna
Certification, Quality of agricultural products, Quality management, Agricultural production
Note
summ.
Abstract
Artykuł dotyczy problemu wdrażania systemów jakości do produkcji rolnej. Zdaniem autora proces wdrażania systemów jakości powinien przebiegać wielotorowo, obejmując: szkolenia rolników, przygotowanie infrastruktury umożliwiającej certyfikację systemu zarządzania jakością (SZJ) w gospodarstwie rolnym, opracowanie procedur rolniczych, z uwzględnieniem wymagań związanych z prowadzeniem kontroli jakości.

In the article the analysis of the possibility of introducing the certification of the quality of agricultural managing process allowing the requirements of the standard PN - EN ISO 9001 : 2001 has been made. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Library of University of Economics in Katowice
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Bibliography
Show
  1. Adamowski Z. (1977): Podstawy ekonomiki i organizacji przedsiębiorstw rolnych. PWRiL, Warszawa.
  2. Bieganowski A., Bzowska-Bakalarz M., Bartnik G., Banach M. (2001): Analiza procesu produkcji buraków cukrowych uwzględniająca wymagania norm ISO 9001:2000. "Inżynieria Rolnicza" nr 10, Lublin, s. 15-24.
  3. Hamrol A., Mantura W. (1998): Zrządzanie jakością - teoria i praktyka. PWN, Warszawa- Poznań, s. 366.
  4. Jabłońska L. (1992): Czy wprowadzić holenderski model sprzedaży produktów ogrodniczych. "Ogrodnictwo" nr 1, s. 6-8.
  5. Juran J.M. (1995): Summary, Trends, and Prognosis a History of Managing for Quality. ASQC Quality Press, Milwaukee, Wisconsin.
  6. Kopeć B. (1962): Ekonomika i organizacja gospodarstw rolniczych w zarysie. PWRiL, Warszawa.
  7. Kubiak K. (1993): Marketing produktów ogrodniczych. COBRO, Warszawa, s. 47-59.
  8. Maleszka A. (1997): Narzędzia sterowania jakością w polskiej gospodarce wolnorynkowej. AE, Poznań.
  9. Mongiało Z. (2002): Systemy zapewnienia jakości produktów rolnych., Rozpr. AR Szczecin, s. 209.
  10. Myszewski J.M., (1998): Zarządzanie zmiennością. ORGMASZ. Warszawa, s. 160.
  11. Niemczyk E. (1990): Integrowana produkcja jabłek. "Sad nowoczesny" nr 12, s. 14-17.
  12. Niemczyk E. (1992): Integrowana produkcja owoców w świecie. "Sad Nowoczesny" nr 9, s. 23-28.
  13. Nowicki M., Wasilewski L. (1998): Przewodnik po Dyrektywach Nowego Podejścia UE. ORGMASZ, Warszawa.
  14. Reisch E., Zeddies J. (1995): Wprowadzenie do ekonomiki i organizacji gospodarstw rolnych 2. AR w Poznaniu.
  15. Wawak T. (1996): System jakości ISO 9000. WIE, Kraków.
  16. Zalewski R.I. (1998): Zarządzanie jakością w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego. TNOiK, Toruń, s. 154.
Cited by
Show
ISSN
0324-8445
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu