- Author
- Pałasz Lech
- Title
- Rolnictwo ekologiczne w produkcji zdrowej żywności w Polsce i Unii Europejskiej
Ecological Agriculture in Healthy Food Production in Poland and in the European Union - Source
- Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2003, nr 983, t. 2, s. 167-176, bibliogr. 4 poz.
- Issue title
- Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie
- Keyword
- Rolnictwo ekologiczne, Rolnictwo, Produkcja proekologiczna, Produkcja żywności
Ecological agriculture, Agriculture, Pro-ecological production, Food production - Note
- summ.
- Company
- Unia Europejska (UE)
European Union (EU) - Abstract
- W artykule przedstawiono cel i rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce i w krajach Unii Europejskiej. Omówiono zagadnienia związane z rynkiem zdrowej żywności, uwzględniając popyt i podaż na żywność ekologiczną. Zaprezentowane dane liczbowe, dotyczące rolnictwa ekologicznego w UE obejmują lata 2000 i 2002, natomiast dane dotyczące Polski obejmują lata 1990-2002.
Paper genesis is connected with the one of rural society and farmers activation form it means ecological farming. Main goal of the work is to present status and development possibilities of ecological farming in Poland and European Union. Source materials were collected from references and empirical research. The paper is finished with practical conclusions. (original abstract) - Accessibility
- The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Library of University of Economics in Katowice
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics - Bibliography
- Ekologia i Przegląd. "Przegląd" z 28 października 2002 r.
- Suchta M. (2002): Analiza i organizacja rynku żywności ekologicznej. Akademia Rolnicza w Szczecinie, Wydział Ekonomiki i Organizacji Gospodarki Żywnościowej. Szczecin (maszynopis).
- Szlagier-Jabłońska A. (2003): Warunki rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Warunki uzyskania atestu Stowarzyszenia Ekoland. Internet.
- Underwood A., Springen K., Piotrowska A. (opr. tekstu A. Fedorczyk): Żywność z certyfikatem ekologów. "Newsweek" z 06.10.2002 r.
- Cited by
- ISSN
- 0324-8445
- Language
- pol