BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Paczkowski Lech, Monkiewicz Jerzy
Title
Jakość surowców rolnych z terenów zdegradowanych przez hutnictwo miedzi
The Quality of Agricultural Products from the Areas Polluted by the Copperworks
Source
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2003, nr 983, t. 2, s. 160-166, bibliogr. 10 poz.
Issue title
Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie
Keyword
Jakość produktów żywnościowych, Przemysłowe skażenia środowiska, Zagrożenia ekologiczne, Jakość produktów rolnych
Quality of food products, Industrial contamination of the environment, Ecological hazard, Quality of agricultural products
Note
summ.
Abstract
W artykule poruszono problem jakości surowców rolnych w strefie oddziaływania hut miedzi Głogów i Legnica. Zaprezentowano wyniki badań nad jakością wybranych płodów rolnych i surowców zwierzęcych w świetle obowiązujących obecnie przepisów, określających dopuszczalne zawartości metali ciężkich.

The influence of the copper-works Głogów on the agricultural products, difficulties with selling, and as a consequence, the fall the farms' income. The paper presents the results of the research concerning the quality of the selected agricultural and animal products. It has been found out that they fulfill quality requirements expected from both human food and animal fodder. They can compete effectively on the market with products from areas that lack the negative influence of industrial emissions. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Library of University of Economics in Katowice
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Bibliography
Show
  1. Baluk A. (1996): Zanieczyszczenia metalami ciężkimi (Cu, Pb, Zn, Cd, As) gleb i roślin z rejonu oddziaływania HM Głogów. Poznań (maszynopis).
  2. Baryłko-Pikielna N. (1995): Wpływ konsumenta na jakość żywności. Mat. Konf. Optymalizacja jakości wyrobów AE Kraków, s. 13-17.
  3. Jasiulewicz A. (2001): Poprawa konkurencyjności produktów spożywczych. "Rocz. Nauk. SERiA", T. III, z. 3. W-wa - Poznań - Białystok, s. 5-9.
  4. Mazurkiewicz A. (2001): Spożycie naturalne jako jedna z form zaspokajania potrzeb żywnościowych. Rocz. Nauk. SERiA T. III, z. 3. Warszawa - Poznań - Białystok, s. 54- 58.
  5. Monkiewicz J., Nicpoń J., Andrzejak R., Michalska K., Szkoda J., Beleć S., Romasz R. (2002): Sprawozdanie z badań monitoringowych zawartości metali ciężkich u bydła hodowanego w strefie ochronnej HM Głogów na podstawie wykonanych analiz pasz, krwi, mięśni i narządów krów. AR Wrocław (maszynopis).
  6. Nieżurawska M. (2001): Jakość żywności a preferencje konsumentów. "Rocz. Nauk. SERiA", T. III, z. 3. Warszawa - Poznań - Białystok, s. 34-38.
  7. Paczkowski L. (1995): Skutki degradacji środowiska rolniczego w rejonie HM Głogów i sposoby ograniczania strat w gospodarstwach rolnych. "Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu", Roi. LXIV nr 275, s. 75-96.
  8. Urban R. (1995): Czynniki wpływające na decyzje konsumentów podejmowane przy zakupie produktów mięsnych. "Gospodarka Mięsna" nr 6, s. 12-13.
  9. Zechałko-Czajkowska i in. (1997): Ocena zanieczyszczeń metalami ciężkimi produktów żywnościowych z rejonu oddziaływania HM Głogów w latach 1995-1997. AR Wrocław (maszynopis).
  10. Żuchowski J. (2002): Konsumencka ocena jakości produktów branży mięsnej. "Rocz. Nauk. SERiA", T. IV. z. 3. Warszawa - Bydgoszcz, s. 235-239.
Cited by
Show
ISSN
0324-8445
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu