BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Rytko Anna
Title
Konkurencyjność polskich artykułów rolno-żywnościowych na rynku UE
Competitiveness of Polish Agri-Food Products on the European Union Market
Source
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2003, nr 983, t. 2, s. 275-280, bibliogr. 12 poz.
Issue title
Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie
Keyword
Konkurencja rynkowa, Przewaga konkurencyjna, Jakość produktów rolnych
Market competition, Competitive advantage, Quality of agricultural products
Note
summ.
Abstract
W artykule dokonano analizy konkurencyjności polskich artykułów rolno-spożywczych na rynku UE w latach 1994-1999. Posłużono się następującymi wskaźnikami: wskaźnikiem komparatywnej przewagi eksportu - RCA, indeksem penetracji importowej - IMP oraz indeksem relatywnej przewagi handlu - RTA.

Competitiveness is widely meaning idea. In this paper we take onto account competitiveness as ability of countries to produce and distribute competitive products and services in relation to products and services from another countries. According this definition Polish agri-food products have comparative advantages on European Union market and index of revealed comparative advantages was between 1-1,5 what means about our stable but not high competitiveness. Forty eight products was competitive on European market during 1994-1999, but only few of them had very high competitiveness. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Library of University of Economics in Katowice
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Bibliography
Show
  1. Adamowicz M. (1999): Competition and Competitiveness in Agribusiness. [W:] Foreign trade and foreign investment in agri-food sectors. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  2. Adamowicz M.(2000): Polityka ochrony konkurencji a konkurencyjność w kompleksie rolno-żyvnościowym. [W:] Możliwość poprawy konkurencyjności agrobiznesu. AR, Lublin.
  3. Balassa B. (1962): The theory of economic integration. London.
  4. Balassa B. (1965): Trade liberalisation and revealed comparative advantage. The Manchester School.
  5. Balassa B. (1989): Comparative advantage, trade policy and economic development. New York University Press.
  6. Bieńkowski W. (1995): Konkurencyjność gospodarki polskiej w przededniu wejścia do UE. SGH, Warszawa.
  7. Frohberg K. (2000): Konkurencyjność polskiego rolnictwa. [W:] Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych. SGGW, Warszawa.
  8. Guzek M. Biskup J. (1999): Konkurencyjność Polski wobec Unii Europejskiej w zakresie towarów rolno-żywnościowych według przewag komparatywnych. IKiCHZ, Warszawa.
  9. Kamerschen D.R., McKenzie R.B., Nardinelli C. (1991): Ekonomia. Gdańsk.
  10. Porter M. (1999): Strategie konkurencyjności. PWE, Warszawa.
  11. Rytko A. (2001): Konkurencyjność gospodarki rolno-żywnościowej Polski i innych krajów CEFTA w stosunku do UE. [W:] Roczniki naukowe SERiA, Białystok.
  12. Scott B. R. (1985): U.S. Competitiveness: Concepts, Performance and Implications. [W:] U.S. Competitiveness in the World Economy. Harvard Business School Press, Boston, (Massachusetts).
Cited by
Show
ISSN
0324-8445
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu