BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Boczar Paweł
Title
Niektóre aspekty światowego rynku olejów roślinnych w latach 1961-2005
Some Aspects of World Vegetable Oil Market in 1961-2005
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2007, T. 9, z. 4, s. 20-23, bibliogr. 7 poz.
Keyword
Produkcja rolna, Rynek rolny, Produkcja roślinna, Ceny produktów rolnych, Olej jadalny
Agricultural production, Agricultural markets, Crop production, Agricultural prices, Edible oil
Note
summ.
Abstract
Przedstawiono rozwój produkcji, obrotu oraz kształtowania się cen olejów roślinnych. Dla pokazania związku pomiędzy cenami poszczególnych olejów roślinnych obliczono współczynniki korelacji Pearsona oraz wykonano diagram korelacji pomiędzy ceną a wielkością produkcji olejów roślinnych. (oryg. streszcz.)

The greatest influence of the growth of vegetable oil market was censed by soybean oil, palm oil, rapeseed oil sunflower oil. The significant share of mentioned oils in production and turnover results in their large impact on world level of prices for remained less popular vegetable oils. Strong relation between prices of vegetable oils emerges from their similar physical and chemical features responsible for height substitution among them. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Bibliography
Show
  1. Amiruddin M. N., Rahman A.K.A., Shariff F. 2005: Market Potential and Challenges for the Malaysian Palm Oil Industry in Facing Competition from Other Vegetable Oils. Oil Palm Industry Economic Journal, Volume 5, 17-27.
  2. FAO 2002: Agricultural commodities: profiles and relevant WTO negotiating issues. Commodities and Trade division. Roma.
  3. Gawęcki J. 1997: Prawda o tłuszczach. Wydawnictwo Instytut Danone, Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia, Warszawa.
  4. Niewiadomski H. 1984: Surowce tłuszczowe. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa.
  5. Niewiadomski H. 1994: Technologia tłuszczów jadalnych. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa.
  6. Tomek W.G., Robinson K.L. 2001: Kreowanie cen artykułów rolnych. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  7. Wysocki F., Lira J. 2003: Statystyka opisowa. Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Poznaniu, Poznań.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu