- Author
- Gaziński Benon, Rogowski Zbigniew, Knoblauch Lucyna
- Title
- Stan przetwórstwa mięsnego w województwie warmińsko-mazurskim
The Performance of Meat Processing Plants of Warmia and Mazury Voivodship - Source
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2001, T. 3, z. 4, s. 88-92, bibliogr. 3 poz.
- Keyword
- Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności, Mięso, Przemysł mięsny
Commodity science, Food commodities, Meat, Meat industry - Note
- summ.
- Company
- Unia Europejska (UE)
European Union (EU) - Abstract
- Dokonano charakterystyki stanu przetwórstwa mięsnego w województwie warmińsko-mazurskim. W opracowaniu zawarto następujące zagadnienia: krótką charakterystykę zakładów (lokalizacja, forma prawna, zatrudnienie i wydajność produkcyjna), szanse i zagrożenia dla zakładów mięsnych w regionie oraz przygotowania tych zakładów do wejścia na wspólny rynek Unii Europejskiej.
A brief overall performance of the meat processing sector has been presented in this article: localization, legal status of the enterprise, employment, and production capacities. The probable impact of European integration upon investigated plants has been defined as the list of threats and opportunities. (original abstract) - Accessibility
- The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Library of University of Economics in Katowice
The Main Library of Poznań University of Economics and Business - Bibliography
- Oktaba L. (2000): Branża mięsna. Bez wsparcia. Rzeczpospolita z dn. 08.07.
- Szot E. (2000): Branża mięsna. Prawie miliard dolarów. Rzeczpospolita z dn. 28.10.
- Łękawski K. (1999): Rozmawiamy z Dominikiem Jastrzębskim przewodniczącym Rady Nadzorczej Grupy Kapitałowej FARM FOOD. Gospodarka Mięsna, nr 12, s. 22-24.
- Cited by
- ISSN
- 1508-3535
- Language
- pol