- Author
- Zielińska Joanna
- Title
- Spożycie mięsa w Polsce przed i po akcesji z UE
Consumption of Meat in Poland before and after Integration with European Union - Source
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2007, T. 9, z. 4, s. 240-243, bibliogr. 12 poz.
- Keyword
- Rynek mięsny, Mięso, Integracja gospodarcza, Konsumpcja
Meat market, Meat, Economic integration, Consumption - Note
- summ.
- Abstract
- Integracja Polski z Unią Europejską znacząco wpłynęła na rozwój rolnictwa, produkcję mięsa oraz na wzrost spożycia mięsa. Opracowanie przedstawia dynamikę zmian konsumpcji mięsa w okresie przed i po akcesji Polski z Unią Europejską oraz prognozę spożycia wieprzowiny do 2013 r. (oryg. streszcz.)
The main aim of the article is analysis of changes in consumption of meat in Poland during the period before and after our integration with European Union. The process of accession caused important agricultural and meat production progress which had an influence on growth of consumption. The main kind of meat which has the most growth in consumption nowadays is poultry. Beef is the least popular with the household because of BSE disease, but there are some symptoms of positive changes in consumption of beef in the future. As far as pork is concerned there is rather constant amount of consumption. In experts opinion the consumption of meat will be grow, especially poultry. There will be tendency to buy more ready-made meat products by consumers in the next ten days. (original abstract) - Accessibility
- The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business - Bibliography
- Kossakowska J. 2005: Rynek mięsa czerwonego. Biuletyn Informacyjny ARR nr 7.
- Piekut M. 2006: Spożycie mięsa i przetworów mięsnych w polskich gospodarstwach domowych. Gospodarka Mięsna nr 1.
- Pilarczyk J. 2005: Polska w Unii Europejskiej - podstawowe rynki rolne 2005. Biuletyn Informacyjny ARR nr 9.
- Rocznik Statystyczny RP. 2005: Główny Urząd Statystyczny, Warszawa. Rynek mięsa (2006) ARR i IERiGŻ, Warszawa.
- Stańko S., Kossakowska J. 2006: Prognozowanie sytuacji na rynku wieprzowiny (w oparciu o dane GUS). Biuletyn Informacyjny ARR, 12.
- Stańko S. 2004: Produkcja i spożycie mięsa w Polsce i UE w latach 1990-2003. Biuletyn Informacyjny ARR nr 7.
- Szczebiot L., Kisiel R., Babuchowska K 2005: Situation of pork market In 1989-2004. The role of agriculture in Central and Eastern European rural development: Engine of change or social buffer? IAMO, Halle, 1-9.
- Świetlik K. 2005: Popyt na żywność w latach 2005-2006. Biuletyn Informacyjny ARR nr 12.
- Urban R. 2004: Polska gospodarka mięsna w przeddzień integracji z Unią Europejską. Gospodarka Mięsna, 3.
- Urban R. 2006: Prognoza rozwoju sektora mięsnego w latach 2007-2013. Biuletyn Informacyjny ARR nr 10.
- Wajda S. 2006: Aktualne trendy i prognozy w produkcji mięsa w Polsce i na świecie. Trzoda Chlewna nr 11.
- Cited by
- ISSN
- 1508-3535
- Language
- pol