- Author
- Czernyszewicz Eugenia
- Title
- Wpływ niektórych cech konsumentów na zakupy i spożycie owoców południowych w Lublinie
The Effect of Some Consumer Features on Purchase and Consumption of Exotic Fruits - Source
- Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomia, 2007, R. 6, nr 2, s. 15-26, bibliogr. 18 poz.
- Keyword
- Zachowania konsumenta, Konsument, Konsumpcja żywności, Konsumpcja, Preferencje konsumenta
Consumer behaviour, Consumer, Food consumption, Consumption, Consumer preferences - Note
- summ.
- Abstract
- Celem pracy było poznanie oraz ocena wpływu niektórych cech demograficznych i społeczno-ekonomicznych na zakupy i spożycie owoców południowych. Występowanie współzależności oraz jej siłę i charakter analizowano na podstawie wyników badań ankietowych przeprowadzonych w 2006 r. wśród mieszkańców Lublina. Udowodniono statystycznie istotny wpływ niektórych cech konsumentów, jak płeć, wiek, wykształcenie, dochody, źródła dochodów, typ rodziny na zakupy i spożycie owoców południowych, w tym bananów, mandarynek, pomarańczy i grapefruitów, w zakresie częstotliwości spożywania owoców, miejsc zakupu oraz wielkości jednorazowych zakupów. (oryg. streszcz.)
The aim of the research was to recognize and evaluate the effect of some demographic and social-economic features on exotic fruit purchase and consumption. The incidence of correlations and their strength and characteristics were analyzed. The research has been conducted based on the results of questionnaire surveys conducted among Lublin's inhabitants in 2006. It has been proved that features of consumers such as sex, age, education, income, source of income, type of family have a statistically essential influence on purchase and consumption of exotic fruits like banana, tangerine, orange and grapefruit for the frequency of fruit consumption, purchase places and size of single purchase part. (original abstract) - Accessibility
- The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Library of University of Economics in Katowice
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics - Bibliography
- Babicz-Zielińska E., 1999: Food preferences among the Polish young adults. Food Quality and Preferences, Vol. 10:139-145.
- Biing-Hwan Lin, 2004: Fruit and vegetable consumption looking ahead to 2020. Agriculture Information Bulletin 792-7, USDA: 1-4.
- Budżety gospodarstw domowych w latach 2000-2005, GUS, Warszawa.
- Bywalec Cz., Rudnicki L., 1992: Podstawy teorii i metodyki badania konsumpcji. AE w Krakowie, Kraków.
- Czernyszewicz E., 2002: Wybrane aspekty spożycia owoców w Lublinie. Handel Wewnętrzny, Numer Specjalny, IRWiK, SGGW, Warszawa: 38-40.
- Erzeugung und Verbrauch von Nahrungsmitteln, Statistisches Bundesamt 2006, Wiesbaden, www.destatis.de/presse/deutsch/pk/2006/awi_nahrungsmitteli.pdf
- Frątczak E., Pęczkowski M., Sienkiewicz K., Skaskiewicz K., 2005: Statystyka od podstaw z systemem SAS. SGGW w Warszawie. Warszawa.
- Fruchthandel, 2002: Bannanenkäufe hauptsächlich spontan. 44: 12-13.
- Hua He., Huang Ch., Houston J.E., 1995: U.S. Household Consumption of Fresh Fruits. Journal of Food Distribution Research, Vol. 26, Nr 2: 28-38.
- Kubiak K., Krajewski A., Mirkowska Z., Strojewska I., 2000: Spożycie produktów ogrodniczych w Polsce i w wybranych krajach. COBRO, Warszawa.
- Kurzawiński J., 2001: Marketingowe badania konsumentów owoców. Mat. Konf. IV Ogólnopolskiej Konferencji Ogrodniczej nt. Marketing w ogrodnictwie. 12-13 XII 2001, AR w Lublinie: 97-100.
- Licznar-Małańczuk M., Szewczuk A., 2002: Analiza preferencji mieszkańców Wrocławia przy zakupie jabłek na podstawie badań ankietowych. Mat. XLI Ogólnopolskiej Naukowej Konferencji Sadowniczej, Skierniewice, 28-30 VIII: 70.
- Obst und Gemüseverzehr in Deutschland. 2001, ZMP, CMA, Bonn Padilla L., Acharya R., 2000: Effects of Heath Information on Fruit and Vegetable Consumption. Selected Paper, Amer. Agri. Econ. Assoc., Annual Meeting, Tampa, Florida, 15 pages.
- Petkeviciene J., Kriaucioniene V, 2005: Vegetables and fruit consumption in Lithuania. Sodinin- kystre ir Darzininkyste 24 (1): 88-97, abstract.
- Popyt na żywność. Stan i perspektywy. Analizy Rynkowe. Grudzień 2005, IERiGŻ, ARR, MRiRW, Warszawa.
- Roininen K., Filion L., Kilcast D., Lähteenmäki L., 2004: Exploring difficult textural properties of fruit and vegetables for the elderly in Finland and the United Kindom. Food Quality and Preference, 15: 517-530.
- Van Duyn M.A., Pivonka E., 2000: Overview fruit and vegetable consumption for the dietetics professional: Selected literature. Journal of the American Dietetic Association, Vol. 100, Nr 12: 1511-1521.
- Wysocki F., Kurzwa I., 2006: Kształtowanie się preferencji konsumpcyjnych artykułów żywnościowych w relacji miasto-wieś. Zag. Ekon. Roi. 2(307): 49-67.
- Cited by
- ISSN
- 1644-0757
- Language
- pol