BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Kurek Aleksandra
Title
EUREGAP- the Principles of Certification and their Implementation in Horticultural Holdings
Source
Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomia, 2007, R. 6, nr 3, s. 85-94, bibliogr. 7 poz.
Keyword
Rolnictwo, Rynek rolny, Produkcja rolna, Gospodarstwa rolne, Ogrodnictwo, Produkcja żywności
Agriculture, Agricultural markets, Agricultural production, Arable farm, Gardening, Food production
Note
summ.
Abstract
Omówiono genezę i zasady certyfikacji systemu EUREPGAP, który może być wdrożony w gospodarstwach produkujących świeże owoce i warzywa, kwiaty cięte, zieloną kawę, mięso, ryby i owoce morza. System oceniono na podstawie wywiadów przeprowadzonych bezpośrednio w trzech dużych gospodarstwach ogrodniczych z województwa lubelskiego zajmujących się produkcją pomidorów i ogórków pod szkłem. (skróc. oryg. streszcz.)

This paper presents the history and principles of EUREPGAP certification. The system is evaluated on the basis of research conducted among three big producers of fresh tomatoes and cucumbers in the Lublin Province. EUREPGAP consists of voluntary standards for the certification of such agricultural products as fresh fruit and vegetables, cut flowers, green coffee, meat, fish and seafood. The certificate is required by all main international chains of supermarkets. Certifying food safety management system in horticultural holdings is quite advantagous to them. It is shown by presenting opinions of investigated producers about costs and benefits of EUREPGAP. The interviewed farmers have also given the reasons for implementing the system and described the difficulties that have appeared whilst certifying and maintaining EUREPGAP. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Library of University of Economics in Katowice
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Bibliography
Show
  1. Katulski B., 2005: Najczęstsze problemy polskich ogrodników przy wprowadzaniu systemu EUREPGAP. Hasło Ogrodnicze, nr 5, 1.
  2. Luning P.A., Marcelis W.J., Jongen W.M.F. (2005): Zarządzanie jakością żywności (ujęcie techno-logiczno-menedżerskie). Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa, 337.
  3. Urbaniak M., 2006: Systemy zarządzania w praktyce gospodarczej. Difin, Warszawa, 331.
  4. Wiśniewska M., 2005: Od gospodarstwa do stołu. Wyd. Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk, 226.
  5. Wiśniewska M., 2006: EUREPGAP. Standard jakości i bezpieczeństwa żywności na etapie produkcji pierwotnej. Dokumenty i wymagania. Problemy Jakości, nr 9, 13.
  6. Wiśniewska M., 2006: EUREPGAP. Standard jakości i bezpieczeństwa żywności na etapie produkcji pierwotnej. Droga do certyfikatu. Problemy Jakości, nr 11, 20-22.
  7. Szybiga K., 2006: Zmiany w produkcji i handlu żywnością w Unii Europejskiej [w:] Manteuffel Szoege H., Tyner W.E. (red.) Problemy rolnictwa światowego. Tom XV. Wyd. SGGW, Warszawa, 372.
Cited by
Show
ISSN
1644-0757
Language
eng
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu