BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Szybiga Krystyna
Title
Ocena stanu zakładów przemysłu mięsnego w perspektywie członkostwa w Unii Europejskiej - na przykładzie Dolnego Śląska
The Estimation of Meat Industrial Plants in the View of Accession of Poland to the European Union - on the Example of the Lower Silesian Region
Source
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 2003, nr 983, t. 2, s. 387-393, bibliogr. 6 poz.
Issue title
Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie
Keyword
Przemysł mięsny, Produkcja żywności, Integracja gospodarcza Polski z UE
Meat industry, Food production, Poland's economic integration with the EU
Note
summ.
Abstract
Omówiono procesy dostosowywania zakładów przemysłu mięsnego do standardów UE. Przestawiono charakterystykę stanu przemysłu mięsnego w woj. dolnośląskim w świetle integracji z UE.

The process of integration of Poland with the European Union structure in the field of meat industry is connected with reaching the required accession day of within the terms determined for the period of transition. (short original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Library of University of Economics in Katowice
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Bibliography
Show
  1. Kiczuk T. (2000): Jak dostosować rzeźnie i przetwórnie do norm unijnych. Przemysł Spożywczy 6(54), s. 35-37.
  2. Rocznik Statystyczny Województwa Dolnośląskiego 2002. Urząd Statystyczny we Wrocławiu, t. I, s. 312.
  3. Sikora T., Kołożyn-Krajewska D. (2000): Systemy zapewnienia i zarządzania jakością w przetwórstwie żywności - problemy integrowania. [W:] Zintegrowane systemy zarządzania jakością. Materiały II Konf. Naukowej z cyklu "Jakość wyrobów w gospodarce rynkowej". Akademia Ekonomiczna w Krakowie, Kraków, s. 133-139.
  4. Urban R. (2000): Przemyśl żywnościowy w perspektywie członkostwa w Unii Europejskiej. Przemysł Spożywczy, 6(54), s. 4-7.
  5. Urban R. (2001): Wyniki produkcyjne przemysłu spożywczego. [W:] Analiza produkcyjno-ekonomicznej sytuacji rolnictwa i gospodarki żywnościowej w 2000 roku. Red. Naukowa A. Woś, TERiGŻ, Warszawa, s. 106-114.
  6. Zalewski T.I. (1998): Zarządzanie jakością w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego. TNOiK, Toruń, s. 13-18.
Cited by
Show
ISSN
0324-8445
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu