BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Kapusta Franciszek
Title
Rolnicza Polska w Unii Europejskiej
Agricultural Poland in the European Union (25)
Source
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Ekonomia i Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze (17), 2008, nr 10, s. 313-327, bibliogr. 14 poz.
Issue title
Integracja europejska
Keyword
Rolnictwo, Produkcja rolna, Gospodarstwa rolne, Polityka rolna
Agriculture, Agricultural production, Arable farm, Agricultural policy
Note
summ.
Abstract
Polska dołączyła do krajów, które proces dostosowawczy do globalnej gospodarki mają wysoko zaawansowany; są również znacznie bardziej rozwinięte gospodarczo. Dodatkowym problemem jest uzyskanie odmiennych (mniej korzystnych) warunków rozwiązań finansowych w rolnictwie (poziom dopłat bezpośrednich). Rolnictwo polskie musi zatem pokonywać liczne bariery rozwojowe. Powstaje pytanie, jak sobie radzi to nasze, zapóźnione w rozwoju rolnictwo i jakie ma szansę zaistnieć na unijnym rynku? Niniejsze opracowanie stanowi próbę przynajmniej częściowej odpowiedzi na to pytanie. (fragment artykułu)

Polish agriculture is in the process of double transformation: a) from centrally planned into free market economy - open within the EU b) process of application of legal framework of the EU but at the significantly weaker terms of support for direct subsidies. In every country agriculture plays in the countryside a special role, which is formed by history and the specificity of applied production factors. Agriculture, while developing production, creates natural environment, which has significant impact on life of whole society. Regardless of that function, agriculture has to secure society of the given country in sufficient amount of production and form the basis of national food safety and food sustainability. Polish agriculture fits into existing structers of agriculture of 'old' EU with many problems. Generally speaking, products of Polish agriculture entered the EU market and gained very good position, mainly thans to good quality (flavour, ingredients) and competitive price. Poland moved from position of net importer into - increasingly from year to year - net exporter. It has to be noted that once achieved position is not eternal and requires new solutions in order to keep it and even improve it. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Library of University of Economics in Katowice
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Bugała A., Polski handel zagraniczny mrożonymi owocami w 2005 r., „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 2006 nr 5.
  2. Bugała A., Polski handel zagraniczny warzywami w 2005 r., „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 2006 nr 5.
  3. Charakterystyka obszarów wiejskich w 2005 r., GUS, WUS, Olsztyn 2006.
  4. Czyżewski A., Henisz-Matuszczak A., Rolnictwo Unii Europejskiej i Polski. Studium porównawcze struktur wytwórczych i regulatorów rynków rolnych, AE, Poznań 2004.
  5. Dzun W., Duże gospodarstwa rolne w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem regionu „Pomorze i Mazury", „Folia Universitatis Agriculturae Stetinensis" 249, Oeconomica 45, Wydawnictwo AR, Szczecin 2006.
  6. Hunek T., Dywersyfikacja aktywności „rolniczej Polski", [w:] Perspektywy rolniczej Polski w Unii Europejskiej-25, red. T. Hunek, Wieś Jutra, Warszawa 2006.
  7. Kapusta F., Wybrane zagadnienia z polityki agrarnej, Cz. I, Skrypty AR, Wrocław 1984.
  8. Kapusta F., Przedsiębiorczość. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Forum Naukowe, Poznań-Wrocław 2006.
  9. Rocznik statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej 2005, GUS, Warszawa 2005.
  10. Rocznik statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej 2006, GUS, Warszawa 2006.
  11. Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich 2005, GUS, Warszawa 2005.
  12. Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich 2006, GUS, Warszawa 2006.
  13. Systematyka i charakterystyka gospodarstw rolnych 2002, GUS, Warszawa 2003.
  14. Szudryga K., Pieczarki w przetwórstwie w Europie i w Polsce, „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-warzywny" 2006 nr 11.
Cited by
Show
ISSN
1899-3192
1427-2229
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu