BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Gierałtowska Urszula, Sobczak Małgorzata, Chudy Sylwia
Title
Produkty rolnictwa ekologicznego i ich konsumenci
Organic farming produce and their consumers
Source
Towaroznawcze Problemy Jakości, 2007, nr 4, s. 36-43, bibliogr. 36 poz.
Polish Journal of Commodity Science
Keyword
Żywność ekologiczna, Produkty ekologiczne, Świadomość ekologiczna, Konsument
Organic food, Ecological product, Ecological awareness, Consumer
Abstract
W artykule przedstawiono podstawowe zagadnienia dotyczące żywności ekologicznej. Starano się znaleźć pozytywne i negatywne aspekty tej żywności. Omówiono wyniki pilotażowych badań ankietowych w obszarze biożywności. Badania zostały przeprowadzone wśród studentów szczecińskich szkół wyższych i miały na celu sprawdzenie wiedzy i opinii dotyczących bioproduktów. Pokrótce przedstawiono sylwetkę ekokonsumenta i przybliżono jego postawy oraz potrzeby wobec bioproduktów.(abstrakt oryginalny)

The article features basic issues in organic foods. It attempts to find their positive and negative aspects. There are discussed results a pilot survey. The survey was conducted on a group of students of Szczecin universities with the aim of testing knowledge and opinions regarding biofoods. The article gives a brief profile of an eco-consumer, his attitudes and needs with respect to biofoods.(original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Bibliography
Show
  1. Miśniakiewicz M. (2005) Rolnictwo ekologiczne w Polsce - regulacje prawne, stan i perspektywy rozwoju po integracji z Unią Europejską, Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, nr 678, 53-69.
  2. http://www.ijhar-s.gov.pl/download/061113_092150_undefined_znakowanie.pdf
  3. Zientek-Varga J. (2006) Ekożywność-patrz na certyfikat, Agro Trendy, 1(45), 11-15.
  4. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (2004) Raport - Reklama a konsument, Warszawa, 2004, s. 16 (http://83.238.108.19/download/reklamaakonsument.pdf)
  5. Fleszar J., Stasiak J. (2006) Czynniki i motywacje zakupu żywności ekologicznej konsumentów rynku koszalińskiego. J. Res. Appl. Agric. Eng., 51 (2), Зб-40.
  6. WFM, Nearly Two-Thirds of Americans Have Tried Organic Foods and Beverages, 2005; http://www.wholefoodsmarket.com/company/pressroom.html
  7. Rembiałkowska E. (2002) Jakość żywności pochodzącej z gospodarstw organicznych, Jakość żywności a rolnictwo ekologiczne, Jednodniowe warsztaty zorganizowane w ramach projektu Accompying Measure dla projektu Flair-Flow Europe IV, Kraków 18.11. 2002.
  8. Backer B.P., Benbrook C.M., Groth III E., Benbrook K.L. (2002) Pesticide residues in conventional, integrated pest management (IPM) - grown and organic foods: Insights from three US data sets. Food Additives Contaminants, 5 (19), 427-446.
  9. Rembiałkowska E.: Jakość ziemiopłodów z rolnictwa ekologicznego; http://duw.inng.pulawy.pl/eko/rembia/eko3.doc
  10. Szołtysek K., Dziuba Sz. (2006) Właściwości funkcjonale żywności ekologicznej. J. Res. Appl. Agric. Eng., 2 (51), 186-189.
  11. Rembiałkowska E., Hallmann E. (2007)Wwpływ metody uprawy ekologicznej i konwencjonalnej na wybrane parametry wartości odżywczej marchwi, Żywienie Człowieka i Metabolizm, XXXIV (1/2), 550-556.
  12. Ellis K. (2005) Comparing the composition of milk produced on organic and conventional dairy farms in the UK, 4th SAFO Workshop, System development: Quality and safety of organic livestock products, 17-18.03.2005, Frick, Szwajcaria; http://www.sfonetwork.org.
  13. Staiger D. (1998) The nutritional value of foods from conventional and biodynamic agriculture, IFOAM Bulletin, nr4, 9-12.
  14. Jensen A.N. (2005) Salmonella infection risk associated with outdoor organic pig productions, 4th SAFO Workshop, System development: Quality and safety of organic livestock products, 17-18.03.2005, Frick, Szwajcaria.
  15. Blaha T. (2005) Animal health: key element for wholesome food and animal welfare, 3rd SAFO Workshop, Enhancing animal health security and food safety in organic livestock production system, 17-18.03.2005, Frick, Szwajcaria.
  16. Hovi M. (2005) Health security organic livestock production: a UK perspective, 3rd SAFO Workshop, Enhancing animal health security and food safety in organic livestock production system, 17-18.03.2005, Frick, Szwajcaria.
  17. Winter C.K. (2006) Organic Foods, Food Technology, 10 (60), 44-48.
  18. Łyś G. (2004) Produkt czysty jak łza. "Rzeczpospolita", 30.07.2004.
  19. Rembiałkowska E. (2006) Organie food quality - axioms and ambiguites, "QLIF News", nr 4; http://www.qlif.org/Library/letter/index.html
  20. http://odpady.org.pl/print.php7what = article&id = 205 (Wycinek prasowy Wprost 2003).
  21. Śmiechowska M., Smiejkowska I. (2006) Postawy i zachowania mieszkańców województwa pomorskiego wobec żywności ekologicznej. J. Res. Appl. Agric. Eng., 2 (51), 190-198.
  22. Łuczka-Bakuła W. (1995) Uwarunkowania produkcji i konsumpcji żywności ekologicznej, Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, seria II, prace habilitacyjne, zeszyt 142.
  23. Mackiewicz-Walczak I. (2006) Zachowania nabywcze konsumentów na rynku żywności ekologicznej w świetle badań bezpośrednich - czynniki wpływające na zakup żywności ekologicznej w Polsce. Świat Marketingu, kwiecień 2006.
  24. Żakowska-Biemans S., Gutowska K. (2003) Rynek żywności ekologicznej w Polsce i w krajach Unii Europejskiej, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  25. Śmiechowska M., Newerli-Guz J. (1999) Świadomość ekologiczna, a kształtowanie się nowych postaw konsumenckich młodzieży, Ekonomia i Środowisko, l (14), 119-128.
  26. Malinowska K., Schlegel-Zawadzka M. (2007) Żywność ekologiczna - nowy trend czy świadomy wybór przez młodych ludzi z Tarnowa, Żywienie Człowieka i Metabolizm, XXXIV (1/2), 163-169.
  27. Binder F. (1993) Jakość żywności. Rolnictwo ekologiczne - od teorii do praktyki, Stowarzyszenie Ekoland, Warszawa.
  28. Woźniak L., Cebulak T. (2006) Ekonomiczne, środowiskowe i zdrowotne aspekty żywności ekologicznej, J. Res. Appl. Agric. Eng., 2 (51), 209-213.
  29. Magnusson M.K., Arvola A. (2003) Choice of organic foods is related to perceived consequences for human health and to environmentally friendly behaviour. Appetite, 40, 109-117.
  30. Stacewicz J. (1993) Pomiędzy społeczeństwem ekonomicznym i ekologicznym. IRWiR PAN, Warszawa.
  31. Popek S., Filip A. (2005) Konsumenckie kryteria oceny jakości żywności ekologicznej. Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, 678, 71-76.
  32. Żakowska-Biemans S. (2006) Rynek żywności ekologicznej w Polsce - szanse i możliwości rozwoju, CDR w Brwinowie Odział w Radomiu, Radom.
  33. Hamm U., Gronefeld F., Halpin D. (2002) Analysis of the European market for organic food. School of Management and Business, Aberystwyth.
  34. Kędzior Z., Karcz K., Badania marketingowe w praktyce, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 2007.
  35. Hague P. (2006) Badania marketingowe. Planowanie, metodologia i ocena wyników. Wydawnictwo HELION, Gliwice.
  36. MW., Ekologiczne produkty z całego świata, Przemysł Spożywczy, 11, 45-46.
Cited by
Show
ISSN
1733-747X
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu