BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Szmidt Katarzyna
Title
Rolnictwo ekologiczne w Polsce i krajach Unii Europejskiej
Organic Farming in Poland and in the European Union Countries
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 1, s. 415-419, tab., rys., bibliogr. 6 poz.
Keyword
Rolnictwo ekologiczne, Plan Rozwoju Obszarów Wiejskich, Finansowanie inwestycji ekologicznych
Ecological agriculture, Rural Development Plan, Financing of the environmental protection
Note
summ.
Abstract
Unia Europejska promuje rolnictwo ekologiczne oparte na pozytywnych skutkach na środowisko. Rolnicy ekologiczni mogą zwiększać efektywność i podnosić wydajność, jednocześnie nie zagrażać zdrowiu i szeroko rozumianej równowadze. Ten typ rolnictwa rozwija się intensywnie w krajach Unii Europejskiej od lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku, co wynika z powstania regulacji prawnych z zakresu rolnictwa ekologicznego oraz instrumentów wspierających rozwój prośrodowiskowych sposobów produkcji rolniczej. W 1992 r. wprowadzono regulacje (Reg EC. 2078/92) dotyczące rolnych metod produkcji zgodnych z wymogami ochrony środowiska i utrzymania krajobrazu wsi.

According to the Codex Alimentarius, organic farming involves holistic production management systems (for crops and livestock) emphasising the use of management practices in preference to the use of off-farm inputs. This is accomplished by using, where possible, cultural, biological and mechanical methods in preference to synthetic materials. Since the beginning of the 1990s, organic farming has rapidly developed in almost all European countries. In most countries of Europe and particularly the European Union organic farming is supported with legislation and direct payments. Regulation (EEC) No 2078/922 provided further opportunities for financial support for organic farming, because of its specific features, is eligible. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Bibliography
Show
  1. Lampkin N., Midmore P. 1999: Organic Farming and the European Union. Memorandum of Evidence to the House of Lords Select Committee on the European Communities Sub-Committee D. Agriculture, Fisheries and Food.
  2. Lampkin N. 2000: Number of certified and policy-supported organic and in-conversion farms/land in Europe.The Organic Centre Wales, Aberystwyth, 1990-2000. Organic Farming in Europe - Provisional Statistics 2001.
  3. Lampkin N., Olmos S., Lawman S., van Diepen P. 2007: Further Development of Organic Farming Policy in Europe with Particular Emphasis on EU Enlargement QLK5-2002-00917. Statistical Report on the Development of Organic Farming in EU-15, Switzerland and Norway 1997-2006. University of Wales, Aberystwyth.
  4. Plan Działań dla Żywności Ekologicznej i Rolnictwa w Polsce na lata 2007-2013. 2007: Dokument przyjęty przez kierownictwo Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na posiedzeniu w dniu 26.03. Warszawa.
  5. Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2005-2006. 2007: Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Warszawa.
  6. Willer H., Minou Y. 2008: The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends. International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM). Bonn Germany & Research Institute of Organic Agriculture FiBL, Frick, Switzerland.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu