BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Targoński Zdzisław
Title
Biotechnologia - stan obecny i perspektywy rozwoju
Biotechnology - Actual State and Perspective of Development
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 1, s. 426-430, rys., bibliogr. 11 poz.
Keyword
Biotechnologia, Inżynieria genetyczna, Genetyczna Modyfikacja Organizmów (GMO)
Biotechnology, Genetic engineering, Genetically Modified Organisms (GMO)
Note
summ.
Abstract
Biotechnologia należy do najszybciej rozwijających się dziedzin nauki, o coraz większych możliwościach aplikacyjnych. Autor omówił najważniejsze osiągnięcia biotechnologii medycznej, biotechnologii przemysłowej i biotechnologii rolniczej, przedstawiając jednocześnie możliwości i kierunki ich rozwoju. Zwrócił także uwagę na aspekty społeczne i zagrożenia wynikające z wprowadzenia do praktyki rolniczej roślin modyfikowanych genetycznie.

Biotechnology - any technological application that uses biological systems, living organisms, or derivatives thereof, to make or modify products or processes for specific use. Biotechnology is generally divided into three sub fields - red, white and green biotechnology. Red biotechnology deals with genetically altered microorganisms that are used for producing products like insulin and vaccine for medical use. Red biotechnology ( medicine biotechnology ) also helps in reproductive technologies like in vitro fertilization, DNA profiling, forensics and in technologies of transplantations. White biotechnology (industrial biotechnology) involves the creation of useful chemicals for the industrial sector through organisms like moulds or yeast. Green biotech is easily the oldest use of biotechnology by humans, dating back to first uses of selective breeding, in plants, and in the modern age, green biotech is also the most hotly contested area of biotechnological growth. The genetic modification of plants to produce desired effects - such as resistance to a certain chemical or pest, or increased crop yield - is widely used throughout the world on a number of crops. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Bibliography
Show
  1. Agrawal A.K., Parihar P. 2005: Industrial Microbiology. Fundaments and Applications. Agrobios.
  2. Bielecki S. 2007: Raport. Perspektywy i kierunki rozwoju biotechnologii w Polsce do 2013 roku. [www.biotechnologia.com.pl].
  3. Dubin A. 2007: Stan i kierunki rozwoju biogospodarki. MNiSW, Warszawa.
  4. Lynd L.P. 2002: Microbiol. Molecural Biology Reviews, 60, 506-577.
  5. Malepszy S. 2001: Biotechnologia roślin. PWN, Warszawa.
  6. Plant Biotechnology and Transgenic Plants. 2007: Oksman-Caldentey.
  7. Praca zbiorowa. 2006: Biologia molekularna w medycynie. PWN, Warszawa.
  8. Purohit S.S. 2005: Biotechnology. Fudamenatals and Application. Agrobios.
  9. Targoński Z. 1996: Biotechnologia. 3(34), 116-130.
  10. Twardowski T. 2007: Kosmos, 56 (3-4), 221-226.
  11. Walsh G. 2007: Pharmaceutical Biotechnology. Wiley and Son.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu