BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Firlej Krzysztof (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie / Kolegium Ekonomii, Finansów i Prawa), Bober Tomasz (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie / Kolegium Ekonomii, Finansów i Prawa), Belniak Anna (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie)
Title
Proces restrukturyzacji polskich przedsiębiorstw w okresie transformacji i jego determinanty w sektorze gastronomicznym
The Restructuring of Polish Enterprises during the Transition Period and Its Determinants in the Catering Sector
Source
Studia i Prace Wydziału Ekonomii i Stosunków Międzynarodowych / Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2009, nr 2, s. 137-152, tab., rys., bibliogr. 14 poz.
Keyword
Gospodarka rynkowa, Restrukturyzacja przedsiębiorstw, Gastronomia
Market economy, Restructuring of enterprises, Gastronomy
Note
summ.
Abstract
Autor rozpoczął artykuł od wyjaśnienia procesu restrukturyzacji w gospodarce rynkowej. Następnie przedstawił praktyczny przebieg tego procesu na przykładzie przedsiębiorstw sektora gastronomicznego i podał wnioski.

In this article, the authors look at the issue of the restructuring of firms in the catering sector as an attempt to respond to the changes in the Polish market economy. The restructuring of firms in this sector or, more precisely, catering outlets, concerns key areas of activity, such as: employment, the structure and organisation of production, and management. In most catering outlets, the purpose of restructuring processes was to restore internal and external equilibrium and adjust them to the modern business environment. The need for catering outlets to build a competitive position has forced them to prepare and implement development strategies to enable organisational, productive and capital potential to be increased. The restructuring changes implemented in catering outlets have been mainly in the areas of production techniques, organisational structures, the financial system and human capital. On the basis of the conducted analysis of the functioning of catering outlets, the authors found that their condition depends on factors that are closely linked to the development of the market economy and, in particular, privatisation. Polish catering outlets have changed their appearance and the level and type of services provided. The catering sector is beginning to transform into a modern system, which, following Western models, is divided into exclusive restaurants, cafes bars, and fast food outlets. Summing up the theoretical deliberations the authors contend that the ongoing restructuring of the Polish catering sector is having a verv positive impact on the condition of its outlets, their appearance, and the quality of services offered, which is leading to greater competition in the sector.(original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Bibliography
Show
  1. Berliński L., Gralak H., Sitkiewicz F., Przedsiębiorstwo, t. 1: Zarządzanie zasobami, Oficyna Wydawnicza "AJG", Bydgoszcz 2003.
  2. Biały A., Romański W., Restauracje z pasji do interesów [w:] Marki polskie, "Rzeczpospolita" 2006, nr 278.
  3. Borowiecki R., Restrukturyzacja a procesy rozwoju i kreowania wartości przedsiębiorstw, Akademia Ekonomiczna w Krakowie, Kraków 2002.
  4. Koniunktura gospodarcza 2006, nr 11, GUS, 2006.
  5. Kowalczuk-Jakubowska D., Malewicz A., Restrukturyzacja jako technika ratowania i rozwoju przedsiębiorstwa, Orgmasz, Warszawa 1992.
  6. Lisiński M, Ostrowski B., Lean Management w restrukturyzacji przedsiębiorstwa, Antykwa, Kraków-Kluczbork 2006.
  7. Mączyńska E., Restrukturyzacja przedsiębiorstw w procesie transformacji gospodarki polskiej, DiG, Warszawa 2001.
  8. Nalepka A., Restrukturyzacja przedsiębiorstwa, zarys problematyki, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa-Kraków 1999.
  9. Nalepka A., Zarys problematyki restrukturyzacji przedsiębiorstw, Antykwa, Kraków 1998.
  10. Pasieczny J., Restrukturyzacja - wczoraj, dziś, jutro, "Przegląd Organizacji" 1997, nr 9.
  11. Restrukturyzacja organizacji i zasobów kadrowych przedsiębiorstwa, red. S. Lachiewicz, A. Zakrzewska-Bielawska, Oficyna Ekonomiczna, Kraków 2002.
  12. Rynek wewnętrzny w 2005 r., GUS, Warszawa 2004 i 2005.
  13. Suszyński C., Restrukturyzacja, konsolidacja, globalizacja przedsiębiorstw, PWE, Warszawa 2003.
  14. Zarządzanie restrukturyzacją procesów gospodarczych. Aspekt teoretyczno-praktyczny, red. R. Borowiecki, Difin, Warszawa 2003.
Cited by
Show
ISSN
1898-6323
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu