- Author
- Szymańska Elżbieta (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
- Title
- Wiedza jako czynnik konkurencyjności w gospodarstwach trzodowych
Knowledge as a Competitive Factor in Pigs Farms - Source
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2008, T. 10, z. 3, s. 536-540, tab., bibliogr. 8 poz.
- Keyword
- Zarządzanie wiedzą, Gospodarstwa rolne, Konkurencyjność rolnictwa, Wiedza, Wykształcenie
Knowledge management, Arable farm, Agricultural competitiveness, Knowledge, People's education - Note
- streszcz., summ.
- Abstract
- Celem badań było określenie wpływu wykształcenia na konkurencyjność gospodarstw trzodowych w Polsce. Z badań wynika, że wykształcenie producentów żywca wieprzowego stanowi ważny czynnik konkurencyjności gospodarstw trzodowych. W gospodarstwach kierowanych przez osoby z wykształceniem rolniczym występowała wyższa efektywność wykorzystania pracy i kapitału oraz wyższa zdolność do samofinansowania działalności i tworzenia oszczędności. Dodatkowe źródło wiedzy stanowili doradcy rolni, prasa i szkolenia. (abstrakt oryginalny)
The aim of the research was to describe the influence the farmers education has on competitiveness of pigs farms in Poland. Analysis was made in farms, which produce 100 and more porkers per year and accordingly participate in Farm Data Accountancy Network. The research shows that the education of pork producers presents important reason of competitiveness of pigs farms. Farmers with highest education owned bigger farms, kept bigger herds of pigs and they used with hire of labour force frequently. Persons with agriculture education achieved higher income from lead activity'. The farms managed by them the efficiency of utilization of work and capital was higher. They had bigger capacity for saving and self-financing. For pork producers, except education, additional sources of economic and technological knowledge were rural advisors, press and trainings. (original abstract) - Accessibility
- The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business - Bibliography
- Kondratowicz-Pozorska J. 2003: Wybrane problemy z teorii-zarządzania wiedzą. [W:] Wpływ zasobów niematerialnych na wartość firmy. UMCS Lublin.
- Nonaka I. 1991: The Knowledge Creating Company. Harvard Business Review. Nov-Dec.
- Oleszczuk D. 2005: Zarządzanie wiedzą w agrobiznesie. [W:] Zarządzanie wiedzą w agrobiznesie w warunkach polskiego członkostwa w Unii Europejskiej. SGGW. Warszawa, 13-18.
- Raport z wyników Powszechnego Spisu Rolnego 2002. 2003: GUS Warszawa.
- Rynek mięsa, stan i perspektywy nr 32. 2007: IERiGŻ. ARR. MRiRW. Warszawa. 5-15.
- Toffler A. 1985: Trzecia fala. PIW. Warszawa.
- Wiatrak A.P. 2005: Wybrane aspekty zarządzania wiedzą w agrobiznesie. [W:] Zarządzanie wiedzą w agrobiznesie w warunkach polskiego członkostwa w Unii Europejskiej. SGGW, Warszawa, 439-449.
- Wołoszyn J. 2005: Istota zarządzania wiedzą. [W:] Zarządzanie wiedzą w agrobiznesie w warunkach polskiego członkostwa w Unii Europejskiej. SGGW. Warszawa, 76-87.
- Cited by
- ISSN
- 1508-3535
- Language
- pol