BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Doszyń Mariusz (Uniwersytet Szczeciński)
Title
Zastosowanie modeli ekonometrycznych do badania skłonności
Implementation of Econometric Models in Analyzing Propensities
Source
Studia i Prace Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania / Uniwersytet Szczeciński, 2008, nr 2, s. 39-50, tab., rys., bibliogr. 14 poz.
Keyword
Modele liniowe, Konsumpcja gospodarstw domowych, Konsumpcja alkoholu, Modele ekonometryczne, Konsumpcja używek
Linear models, Consumption in household, Alcohol consumption, Econometric models, Consumption of stimulants
Note
summ.
Abstract
W artykule zweryfikowano hipotezę, że skłonności nadają stabilność określonym relacjom współistnienia w czasie i (lub) przestrzeni. W związku z tym przyjęto, że do badania skłonności mogą być użyteczne odpowiednio skonstruowane modele ekonometryczne. Ich zastosowanie umożliwia ustalenie jaki wpływ na określone zdarzenia mają poszczególne źródła sił sprawczych. Zaproponowane podejście pozwala na pomiar skłonności na podstawie modeli liniowych i modeli nieliniowych. Wyróżniono również skłonności przeciętne i krańcowe. W przedstawionym badaniu modele liniowe zastosowano do wyznaczenia skłonności do konsumpcji napojów alkoholowych i wyrobów tytoniowych poszczególnych rodzajów gospodarstw domowych w Polsce w latach 1989-2003. Ze względu na istotną autokorelację reszt pierwszego rzędu część modeli oszacowano za pomocą metody Cochrene'a-Orcutta. (fragment tekstu)

In the article hypothesis that propensities makes coexistence time (or spatial) relation stable was verified. It was suggested that in this context econometric models could be useful in researches involving propensities. Definition, conceptions and methods of measuring propensities were discussed. Differentiation on average and marginal propensities was also proposed. In empirical example, propensity to consumption of alcoholic beverages and tobacco of respective kinds of households in Poland in years 1989-2003 were analyzed. Average propensity to consumption of alcoholic beverages and tobacco was highest in households of farmers and employees in manual labour positions and lowest - in households of self - employed and employees in non - manual labour positions. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Szczecin University Main Library
Bibliography
Show
  1. Doszyń M.: Analiza skłonności do konsumpcji dla poszczególnych rodzajów gospodarstw domowych w Polsce w latach 1993-2002. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego nr 394. Szczecin 2005.
  2. Doszyń M.: Skłonności a entropia. "Przegląd Statystyczny" 2002, nr 1.
  3. Doszyń M.: Statystyczna analiza skłonności ludzkich w procesach gospodarowania. Praca doktorska. Szczecin 2005.
  4. Ekonometria. Red. J. Hozer. Szczecin 1997.
  5. Hozer J.: Ekonometryczna interpretacja skłonności w ekonomii. "Przegląd Statystyczny" 2002, nr 3.
  6. Hozer J.: Skłonności w ekonomii i ich mierzenie. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego nr 365. Szczecin 2003.
  7. Hozer J., Doszyń M.: Ekonometria skłonności. PWE, Warszawa 2004.
  8. Hozer J., Doszyń M.: Skłonności a całościowo-strukturalne badanie zjawisk. "Przegląd Statystyczny" 2004, nr 4.
  9. Hozer J., Zawadzki J.: Zmienna czasowa i jej rola w badaniach ekonometrycznych. PWN, Warszawa 1990.
  10. Janaszak T.: O zasadzie wiązek stycznych. "Przegląd Statystyczny" 2005, nr 2.
  11. Kufel T.: Ekonometria. Rozwiązywanie problemów z wykorzystaniem programu Gretl. PWN, Warszawa 2004.
  12. Popper K.: Świat skłonności. Znak, Kraków 1996.
  13. Theil H.: Zasady ekonometrii. PWN, Warszawa 1979.
  14. Samuelson P.A., Nordhaus W.: Ekonomia. PWN, Warszawa 1999
Cited by
Show
ISSN
1899-2382
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu