BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Szymańska Elżbieta (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Title
Produkcja i handel wieprzowiną na świecie
Production and Trade of Pork in the World
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2009, T. 11, z. 3, s. 356-360, rys., tab., bibliogr. 11 poz.
Keyword
Mięso wieprzowe, Koszty produkcji, Produkcja mięsa, Handel międzynarodowy
Pork meat, Production costs, Production of meat, International trade
Note
streszcz., summ.
Abstract
Przedstawiono zmiany na rynku mięsa wieprzowego po 2000 roku oraz ich przyczyny. Analizą objęto największych producentów, eksporterów i importerów tego gatunku mięsa na świecie z uwzględnieniem pozycji Polski. Z badań wynika, że na świecie rośnie produkcja wieprzowiny i rozwija się handel tym gatunkiem mięsa. Największym eksporterem wieprzowiny jest UE-25, a do największych importerów zalicza się Japonię i Rosję. (abstrakt oryginalny)

The paper aims to present the changes that took place in the world pork market after the year 2000. The largest producers, exporters and importers of pork meat in the world were analyzed with special attention given to Poland. The production of pork in the world is increasing and a trade of this kind of meat is developing. The increase of international trade is determined by differences in the costs of the production between countries and differences in the purchasing power of currencies. The largest exporters of the pork are: UE- 25 and USA, Japan and Russia are recognized as leading importers. The trade of pork requires meeting rigorous veterinary requirements. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Galus P. 2008: Konsolidacja na światowym rynku mięsa wieprzowego, (http://www.agrobusiness.eu/2008/11/22/konsolidacja-na-swiatowym-rynku-miesa-wieprzowego).
  2. Hoste R., Backus G.B.C. 2003: Global pig production costs. LEI, Wageningen (http://www.porkworld.la/img/File/relatorios/REPORT%20LEI%20Global%20Pig%20productiono/o20costs.pdf).
  3. Kostrzyński P., Leonia M. 2005: Rynek wieprzowiny. [w:] Światowy rynek żywca, mięsa, drobiu i jaj. FAMMU, FAPA. Warszawa (http://fapa.com.pl/gfx/fammu/raporty/sygnalny_mieso.pdf).
  4. Liberska B. 2002: Współczesne procesy globalizacji gospodarki światowej. [w:] Globalizacja: Mechanizmy i wyzwania, Liberska B. (red). PWE, Warszawa.
  5. Optymistyczne prognozy. 14.01.2009 (http://www.farmer.pl/prcdukcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/optymistyczne_pro-gnozy,6fbc9e29ba9b211b64e9.html).
  6. Pejsak Z. 2005: Sytuacja na światowym i europejskim rynku żywca wieprzowego z uwzględnieniem pozycji Polski. [w:] Prowadzenie i rozwój gospodarstw specjalizujących się w produkcji żywca wieprzowego w aspekcie racjonalizacji wykorzystania podstawowych czynników produkcji i zgodnie z wymogami UE, Kołacz R. (red). Poznań, s. 5-18.
  7. Rocznik Statystyczny Rolnictwa. 2008; GUS, Warszawa.
  8. Spadek popytu na mięso na rynku światowym. 2009: FAMMU, FAPA, 27-04 (http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/spadek-popynj-na-mieso-na-rynku-swiatowym,l5530.html).
  9. Szymańska E. 2008: Konkurencyjność produkcji wieprzowiny w Polsce na tle największych producentów na świecie. [w:] Co decyduje o konkurencyjności polskiej gospodarki? Noga M., Stawicka M. (red.). Prace Naukowe AE we Wrocławiu, nr 1118, t. 2, Wrocław, s. 655-667.
  10. UNCTAD. 1996: Globalisation and Liberalisation: Effects of International Economic Relations on Poverty, Dokument UNCTAD/ECDC/PA/4/Rev. 1/, Geneva (www.unctad.org).
  11. USDA. 2009: Livestock and Poultry: Word Markets and Trade (http://www.fas.usda.gov/psdonline/circulars/livestock_po-ultry.pdf).
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu