BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Grzybowska Barbara (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie)
Title
Regionalne aspekty lokalizacji przemysłu spożywczego w Polsce
Regional Aspects of the Location of the Food Industry in Poland
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2009, T. 11, z. 4, s. 99-104, rys., bibliogr. 16 poz.
Keyword
Lokalizacja przemysłu, Przemysł spożywczy, Zróżnicowanie regionalne, Analiza regionalna
Location of industry, Food industry, Regional diversity, Regional analysis
Note
streszcz., summ.
Abstract
Lokalizacja przemysłu spożywczego w Polsce jest przestrzennie zróżnicowana. Międzyregionalny aspekt porównań wskazuje na woj. mazowieckie jako region, który w skali kraju zajmuje pozycję lidera w tej branży-ze względu na strukturę zarówno produkcji sprzedanej, jak i wielkości zatrudnienia. Natomiast z analizy intraregionalnej, przeprowadzonej na podstawie wskaźnika lokalizacji (LQ) wynika, że przemysł spożywczy w kraju skoncentrowany jest na: Podlasiu, Warmii i Mazurach oraz na Mazowszu. (abstrakt oryginalny)

The location of the food industry in Poland is spatially variable. The aspect of inter-regional comparison indicates Mazovia as a region, which occupies the position of a country leader in the industry - because both the structure of production sold, as well as the size of the workforce. In this paper the intra-regional analysis were carried out on the basis of the location index (LQ). They indicates that the food industry in Poland is most concentrated in Podlasie, Warmia and Mazury and in the Mazovia regions. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Bergman E.M., Feser E.J. 1999: Industrial and regional clusters: concepts and comparative applications. Regional Research Institute, West Virginia University, cyt. za: Brodzicki T., Szultka S. 2002: Koncepcja klastrów a konkurencyjność przedsiębiorstw. Organizacja i Kierowanie, 4(110), 45-59.
  2. Budner W. 2004: Lokalizacja przedsiębiorstw. Aspekty ekonomiczno-przestrzenne i środowiskowe. Wyd. Akademii Ekonomicznej, Poznań.
  3. Domański R. 2005: Geografia ekonomiczna. Ujęcie dynamiczne. WN PWN, Warszawa.
  4. DTI 2001: Business Clusters in the UK - a First Assessment. Ministry of Science, London, cyt. za: Brodzicki T., Szultka S. 2002: Koncepcja klastrów a konkurencyjność przedsiębiorstw. Organizacja i Kierowanie, 4(110), 45-59.
  5. Gorynia M., Jankowska B. 2008: Klastry a międzynarodowa konkurencyjność i internacjonalizacja przedsiębiorstwa. Difin, Warszawa.
  6. Grzybowska B. 2009: Nakłady na działalność innowacyjną w przemyśle spożywczym w Polsce. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, nr 529. Ekonomiczne Problemy Usług, nr 28, 89-100.
  7. Juchniewicz M., Grzybowska B. 2007: Innowacyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce w ujęciu regionalnym. Roczniki Naukowe SERiA, t. IX, z. 3, 98-102. Warszawa-Poznań-Kraków.
  8. Ketels C. 2004: European Clusters, Structural Change in Europe 3- Innovative Cities and Business Regions. Harvard Business School, Boston.
  9. Kuciński K. 2002: Geografia ekonomiczna. Zarys teoretyczny. Wyd. Szkoły Głównej Handlowej, Warszawa.
  10. McCann P. 2001: Urban and Regional Economics. Oxford University Press, Oxford.
  11. Piekarzewska H. 1998: Lokalizacyjne uwarunkowania funkcjonowania firm na przykładzie wybranych zakładów przemysłu mięsnego i drobiarskiego. [w:] Współczesne uwarunkowania lokalizacji przemysłu w Polsce, Kuciński K. (red.). Opracowania i Monografie, nr 434, 39-74, SGH, Warszawa.
  12. Przygodzka. R. 2008: Uwarunkowania wzrostu konkurencyjności województwa podlaskiego w produkcji rolno-żywnościowej. Roczniki Naukowe SERiA, t. X, z. 2, 210-215. Warszawa-Poznań-Lublin.
  13. Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 13 lipca 2000 r. w sprawie wprowadzenia Nomenklatury Jednostek Terytorialnych do Celów Statystycznych NTS. Dz. U. z dnia 24 lipca 2000 r, Nr 58 poz. 685.
  14. Ustawa o wprowadzeniu zasadniczego trójstopniowego podziału terytorialnego państwa. Dz.U. z dnia 28 lipca 1998 r., Nr 96, poz. 603.
  15. Zielińska-Głębocka A. 2008: Specjalizacja i lokalizacja działalności gospodarczej. Przegląd problemów i literatury. [w:]. Lokalizacja przemysłu a konkurencyjność polskich regionów w kontekście integracji europejskiej, Zielińska-Głębocka A. (red.). Wyd. Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk.
  16. Zielińska-Głębocka A., Brodzicki T. 2008: Specjalizacja i lokalizacja przemysłu i usług w polskich województwach w latach 1995-2005. [w:] Lokalizacja przemysłu a konkurencyjność polskich regionów w kontekście integracji europejskiej, Zielińska-Głębocka A. (red.). Wyd. Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu