BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Wieloch Anna (Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu), Michocka Katarzyna (Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu), Cieszyńska Anna (Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu)
Title
Polifenole w żywności, lekach oraz suplementach diety
Polyphenols in Food, Medicines and Dietary Supplements
Source
Zeszyty Naukowe / Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2012, nr 244, s. 83-101, tab., bibliogr. 71 poz.
Keyword
Suplement diety, Leki, Żywność, Witaminy, Żywienie dietetyczne, Towaroznawstwo, Towaroznawstwo żywności
Diet supplement, Medications, Food, Vitamins, Dietary feeding, Commodity science, Food commodities
Note
streszcz., summ.
Abstract
Praca stanowi przegląd występowania oraz zastosowania polifenoli w lekach oraz żywności. Zebrano w niej nazwy handlowe, skład oraz spodziewane działanie preparatów wynikające z obecności polifenoli, a zwłaszcza flawonoidów. Wykaz obejmuje zarówno leki, jak i suplementy diety dostępne obecnie w Polsce w sprzedaży. Na rynku znajduje się ogromna liczba preparatów zawierających polifenole. W większości z nich główny składnik stanowią ekstrakty owoców lub ziół będące mieszaniną różnych substancji aktywnych. (abstrakt oryginalny)

This article is a review of food and medicines containing polyphenols. It presents names and composition of a number of specimens and discusses what effects we can expect from the content of some concrete flavonoids and other polyphenols. The list comprises both medicines and diet supplements chosen from the numerous items which are currently accessible on the Polish market. In most of these, the main component is usually a fruit or herb extract being in fact a mix of many different active substances. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Library of University of Economics in Katowice
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Chen, K., Ohmura, W., Doi, S., Aoyama, M., 2004, Termite Feeding Deterrent from Japanese Larch Wood, Bioresource Technology, vol. 95, no. 2, s. 129.
  2. Gheribi, E., 2011, Związki polifenolowe w owocach i warzywach, Medycyna Rodzinna, nr 4, s. 111.
  3. Glinka, Ł., Ochocki, J., 2004, Flawonoidy i ich syntetyczne pochodne we współczesnej medycynie schorzeń układu naczyniowo-sercowego, Polish Journal of Cosmetology, nr 2, s. 70.
  4. Hasik, J., Lutomski, J., 2000, Fitoterapia w urologii, Postępy Fitoterapii, nr 4, s. 8-12.
  5. Jeszka, M., Flaczyk, E., Kobus-Cisowska, J., Dziedzic, K., 2010. Związki fenolowe - charakterystyka i znaczenie w technologii żywności, Nauka Przyroda Technologia, vol. 4, nr 2,s. 19.
  6. Karłowicz-Bodalska, K., Rudkowska, E., Han-Marek, M., 2006, Leki naturalne o działaniu ochraniającym ściany naczyń krwionośnych, Postępy Fitoterapii, nr 1, s. 47.
  7. Kłobus, G., Stołowska, M., 2010, Charakterystyka flawonoidów i ich rola w kosmetyce i terapii, Postępy Kosmetologii vol. 1, nr 1, s. 8.
  8. Krasowska, A., Łukaszewicz, M., 2003, Czy warto jeść kolorową żywność?, AURA, 2, s. 20.
  9. Kwiatkowska, E., 2009, Fitoestrogeny - rola prozdrowotna i zawartość w produktach, Postępy Fitoterapii, nr 2, s. 107.
  10. Lutomski, J., Hasik, J., 2000, Fitoterapia w urologii, Postępy Fitoterapii, nr 4, s. 8.
  11. Majewska, E., 2009, Porównanie wybranych właściwości miodów pszczelich jasnych i ciemnych, Nauka Przyroda Technologia, vol. 3, nr 4, s. 6.
  12. Majewska, M., Czeczot, H., 2009, Flawonoidy w profilaktyce i terapii, Terapia i Leki, vol. 65, nr 5, s. 369.
  13. Majewska-Wierzbicka, M., Czeczot, H., 2012, Flawonoidy w prewencji i leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego, Polski Merkuriusz Lekarski, vol. 32, nr 187, s. 50.
  14. Małolepsza, U., Urbanek, H., 2000, Flawonoidy roślinne jako związki biochemicznoczynne, Wiadomości Botaniczne, vol. 44, nr (3/4), s. 27.
  15. Manach, C., Scalbert, A., Morand, C., Rémésy, C., Jime'ne L., 2004, Polyphenols: Food Sources and Bioavailability 1,2, The American Journal of Clinical Nutrition, vol. 79, no. 5, s. 727.
  16. Matławska I, 2002, Leki roślinne w terapii guzków krwawniczych odbytu, Postępy Fitoterapii, vol. 3-4.
  17. Matławska, I., 2005, Farmakognozja, WAM, Poznań.
  18. Oszmiański, J., 2002, Stabilizacja i zastosowanie barwnika antocyjanowego aronii do barwienia napoi, Technologia Alimentaria, vol.1, nr 1, s. 37.
  19. Pieszko, C., Kurek, T, 2011, Wpływ procesów przetwórczych na zawartość polifenoli w piwach, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, vol. 44, nr 2, s. 199.
  20. Pusz, J., Kopacz, M., Kopacz, S., 1996, Związki kompleksowe flawonoidów oraz ich pochodnych, Materiały I Konferencji "Flawonoidy i ich zastosowanie", Rzeszów, s. 71.
  21. Syska, K., Kosiorek, A., Podsędek, A., Różalski, M., Golański, J., 2012, Propozycja procedury oceny przeciwpłytkowych właściwości preparatów polifenolowych pochodzenia roślinnego w badaniach in vitro, Postępy Fitoterapii, nr 1, s. 3.
  22. Szedlak-Vadocz http://www.biosila.pl/content/view/493/302/l
  23. Śledź, M., Witrowa-Raichert, D., 2012, Składniki biologicznie czynne w suszonych ziołach - czy ciągle aktywne?, Kosmos Problemy Nauk Biologicznych, vol. 6, nr 2, s. 319.
  24. Qianyi, M., Eun-Young, K., Okhee, H., 2010, Bioactive Dietary Polyphenols Decrease Heme Iron Absorption by Decreasing Basolateral IronRelease in Hitman Intestinal Caco-2 Cells1,2, The Journal of Nutrition J. Nutr., no. 140, s. 1117.
  25. Wilczyńska, A., Przybyłowski, P., 2009, Charakterystyka związków fenolowych zawartych w miodach, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, vol. 61.
  26. Wilska-Jeszka, J., Sosnowska, D., 2004, Flawonoidy jako nutraceutyki, Materiały V Konferencji "Flawonoidy i ich zastosowanie", Rzeszów, s. 235.
  27. www.adamed.com.pl
  28. www.aptekaotc.pl
  29. www.barwniki.cba.pl
  30. www.dbajoserce.com
  31. www.detoxica.teafil.pl
  32. www.diagnosis.pl;
  33. www.domzdrowia.pl
  34. www.dooktor.pl
  35. www.doz.pl
  36. www.drjacobsmedical.pl
  37. www.drogapozdrowie.pl
  38. www.e-suplementy.eu
  39. www.edumed.com.pl
  40. www.feminatif.pl
  41. www.food-info.net/pl/colour/enzymaticbrowning.htm
  42. www.food-info.net/pl/e/e163.htm
  43. www.herbapis.pl
  44. www.herbavit.com.pl
  45. www.imarmed.pl
  46. www.isuplementy.pl;
  47. www.kenayag.pl
  48. www.komunatura.pl
  49. www.kudzu.pl
  50. www.lapteka.com.pl
  51. www.lekam.pl
  52. www.leki-apteka.pl
  53. www.leki.medyczne.org.pl
  54. www.luskiewnik.strefa.pl
  55. www.natura.abc24.pl
  56. www.opis-lekarstw.pl
  57. www.plantamed.pl
  58. www.poradnikzielarski.pl
  59. www.prostoznatury.pl
  60. www.purana.com.pl
  61. www.suplementyheleny.pl
  62. www.suplementy24h.pl
  63. www.therm-line.com
  64. www.twoj-aptekarz.pl]
  65. www.vitaklub.pl
  66. www.vitalabo.pl
  67. www.vitero.pl
  68. www.witaminowaoaza.pl
  69. www.zdronet.pl
  70. www.zdrowazywnosc.biz.pl
  71. www.zyworodka.sklepna5.pl
Cited by
Show
ISSN
1689-7374
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu