BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Jarzębowski Sebastian (Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland)
Title
Efficiency of Meat Processing Enterprises in Terms of Supply Chain Organization
Source
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego, 2013, t. 13(28), z. 4, s. 45-55, rys., tab., bibliogr. 21 poz.
Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences SGGW - Problems of Word Agriculture
Keyword
Mięso, Przetwory mięsne, Rynek mięsny, Łańcuch dostaw
Meat, Meat products, Meat market, Supply chain
Note
streszcz., summ.
Abstract
Within the framework of the paper, the supply chain participants of meat products were identified and analyzed in terms of the structure. The assessment of the efficiency of meat processing enterprises, which play the role of the chain's integrator, was carried out using the SFA method (Stochastic Frontier Approach). The supply chain integration degree, showing the strength of relationships of individual enterprises with business partners, was identified. The results obtained show high correlation between the integration degree and the efficiency level. (original abstract)
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Arrow K.J. [1969]: The Organization of Economic Activity: Issues Pertinent to the Choice of Market versus Nonmarket Allocation, [w:] Joint Economic Committee (red.): The Analysis and Evaluation of Public Expenditures, The PBB-System, Washington, p. 47-63.
  2. Bezat A. [2011]: Estimation of technical efficiency by application of the SFA method for panel data, Scientific Journal Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Problems of World Agriculture 2011, Vol. 11, No. 3, p. 5-13.
  3. Coase R.H. [1937]: The Nature of the Firm, Economica New Series, 4, p. 386-405.
  4. Coase R.H. [1960]: The Problem of Social Cost, Journal of Law and Economics, 3, p. 1-44.
  5. Coelli T.J., Rao D.S.P., O`Donnell Ch.J., Battese G.E. (2005) An introduction to efficiency and productivity analysis, 2. Edition, Springer, New York.
  6. Drożdż J. [2009]: Liderzy przetwórstwa produktów zwierzęcych, Warszawa.
  7. Fabbe-Costes N., Jahre M. [2008]: Supply Chain Integration Improves Performance. A review of the Evidence. The International Journal of Logistics Management, 19:2, p. 130-154.
  8. Frohlich M.T., Westbrook R. [2001]: Arcs of integration: an international study of supply chain strategies. Journal of Operations Management, 19:2, p. 185-200.
  9. Górnicka A. [2005]: Tradycyjnie a nowocześnie, Cool Biznes, nr 6.
  10. GUS [2012]: Niepublikowane dane naliczane na podstawie kwartalnego sprawozdania statystycznego F-01/I-01, sporządzonego przez podmioty gospodarcze prowadzące księgi rachunkowe, w których liczba pracujących wynosi 10 i więcej. Przedsiębiorstwa z grupy PKD 14.27, Warszawa.
  11. Jarzębowski S. [2013]: Integracja łańcucha dostaw jako element kształtowania efektywności sektora przetwórstwa rolno-spożywczego, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  12. Jarzębowski S. [2013a]:Wpływ integracji w łańcuchu dostaw na efektywność sektora przetwórstwa rolnospożywczego, Zagadnienia ekonomiki rolnej, nr 3, Warszawa.
  13. Jarzębowski S., Klepacki B. [2013]: łańcuchy dostaw w gospodarce żywnościowej, Zeszyty Naukowe SGGW Ekonomika i Organizacja Gospodarki żywnościowej, 103, p. 107 - 117.
  14. Małkowski J., Kossakowska J., Rycombel D., Świetlik K., Urban R., Zawadzka D., Mieszkowska L. [2012]: Rynek mięsa. Stan i perspektywy, Wyd. IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  15. Małkowski J., Kossakowska J., Rycombel D., Świetlik K., Urban R., Zawadzka D., Mieszkowska L. [2010]: Rynek mięsa. Stan i perspektywy, Wyd. IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  16. Noga A. [2009]: Teorie przedsiębiorstw. [Enterprises' theories], Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
  17. Piesse J., Thirtle C. [2000]: A Stochastic Frontier Approach to Firm Level Efficiency, Technological Change and Productivity during the Early Transition in Hungary, Journal of Comparative Economics, Vol. 28, No. 3, p. 473-501.
  18. Rosenzweig E.D., Roth A.V, Dean J.W. Jr [2003]: The influence of an integration strategy on competitive capabilities and business performance: an exploratory study of consumer products manufacturers, Journal of Operations Management, Vol. 21 No. 3, p. 437-56.
  19. Rycombel D. [2004]: Przemysł mięsny - mięso czerwone, Wyd. IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  20. Steffen G., Born D. [1987]: Betriebs- und Unternehmensführung in der Landwirtschaft [Farms and enterprises management in agriculture], UTB für Wissenschaft, Stuttgart.
  21. Williamson O.E. [1990] (Ed.): Organization theory: From Chester Barnard to present and beyond, Oxford Press University, New York.
Cited by
Show
ISSN
2081-6960
Language
eng
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu