BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Michalska-Pożoga Iwona (Politechnika Koszalińska)
Title
System RASFF a bezpieczeństwo żywności i żywienia w Unii Europejskiej
RASFF System and Food Safety and Nutrition in the European Union
Source
Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2013, vol. 2(6), s. 37-41, rys., tab., bibliogr. 11 poz.
Polish Journal of Food Engineering
Keyword
System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności, Towaroznawstwo żywności, Bezpieczna żywność, Bezpieczeństwo żywnościowe, Bezpieczeństwo zdrowotne żywności
Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF), Food commodities, Safe food, Food security, Food health safety
Note
streszcz., summ.
Company
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Country
Polska
Poland
Abstract
W pracy zaprezentowano europejski system szybkiego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach - RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed). Przedstawiono jego strukturę wraz z procedurami i mechanizmami jego działania. Opisano zasadę działania punktów kontaktowych w poszczególnych krajach UE na przykładzie Polski. Następnie przeanalizowano skuteczność działania systemu RASFF w okresie 6 lat. (abstrakt oryginalny)

The paper presents the European Rapid Alert System for Food and Feed - RASFF. It contains the structure and the mechanisms of its action, principles of operation of Contact Points across the EU, for example Polish. Then it has been considered the effectiveness of the RASFF system in the space of six years.(original abstract)
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Bondar J. 2012. Jak działa system RASFF? www.gis.gov.pl, [dostęp: 16.05.2012 r.].
  2. Directorate General for Health&Consumers the European Commission: The Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF). Annual Report 2011.
  3. Ledzion E., Postupolski J., Rybińska K., Kurpińska-Jaworska J., Szczęsna M., Karłowski K. 2010. System RASFF jako element strategii bezpieczeństwa żywności w zakresie mikotoksyn. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIII, 4, 533-538.
  4. Rybińska K., Postupolski J., Ledzion E., Kurpińska-Jaworska J., Szczęsna M. 2011. Biologiczne zanieczyszczenia żywności - powiadomienia w RASFF. Przemysł Spożywczy, 65, 7-8, 78-83.
  5. Stankiewicz D. 2012. System wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach RASFF. Analizy BAS, 78, nr 11. www.bas.sejm.gov.pl/publikacje [dostęp: 03.06.2013r.].
  6. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
  7. Ustawa z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej.
  8. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
  9. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 16/2011, ustanawiającego środki wykonawcze dla systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt.
  10. http://www.eurogospodarka.pl/gospodarka-i-rynek/unijne-kontrole-zapewniaja-bezpieczenstwo-naszej-zywnosci [dostęp: 31.07.2012r.].
  11. http://ec.europa.eu/rasff [dostęp: 03.06.2013r.].
Cited by
Show
ISSN
2084-9494
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu