BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Garncarek Zbigniew (Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu), Garncarek Barbara (Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu)
Title
Badanie szczepów Aspergillus niger I-13 oraz B-64 pod względem ich przydatności do produkcji kwasu glukonowego
Gluconic Acid Production by Aspergillus Niger I-B and B-64
Source
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 1992, nr 626, s. 57-65, rys., tab., bibliogr. 9 poz.
Issue title
Technologia
Keyword
Medycyna, Chemia
Medicine, Chemistry
Note
summ.
Abstract
W niniejszej pracy przebadano dwa szczepy Aspergillus niger I-13 i B-64 pod względem ich przydatności do produkcji kwasu glukonowego. Porównano właściwości dwóch szczepów stosując różne warianty procesów produkcyjnych, dążąc przy tym do uzyskania pełnych informacji o przydatności technologicznej każdego z nich. (fragment tekstu)

The usefulness of Aspergillus niger I-13 and B-64 to gluconic acid production were investigated. A. niger I-13 allowed to gain better productivity and shortly time of fermentation process, on condition affording additional qlucose portion according to quantity of dissolved oxygen in production-medium. In case simple fermentation A. niger B-64 gave higher productivity of gluconic acid but at longer process duration. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of University of Economics in Katowice
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Bibliography
Show
  1. Van Dijken J.P., Veenhuis M.: Cytochemical localization of glucose oxidase in perisomes of Aspergillus niger, Eur. J. Appl. Microbiol. Biotechnol. 1980,9 275-283.
  2. Kaczmarowicz G., Walisch S.: Dynamika biosyntezy glukonianów w laboratoryjnym bioreaktorze zbiornikowym z mieszadłem mechanicznym. Materiały Sesji Naukowej: Postępy w inżynierii bioreaktorowej, Łódź 1983, 157-163.
  3. Mischak H., Kubicek C.P., Röhr M.: Formation and location of glucose oxidase in citric acid producing mycelia of Aspergillus niger, Appl. Microbiol., 1985,21,27-31.
  4. Oosterhuis N.M.G.: Influence of dissolved oxygen concentration on the oxygen kinetics of Gluconobacter oxydans, Appl. Microbiol. Biotechnol., 1985,21,41-49.
  5. Rehm H.J., Reed G.: Biotechnology, 1987,2.
  6. Rogalski J. i inni: Optimization of glucose oxidaze synthesis in submerged cultures of Aspergillus niger G-13 mutant, Enzym and Microbiol. Technol., 1988,10,508-511.
  7. Sciskri P., Linko Y., Linko P.: Continuous production of bioreactor, Appl. Microbiol. Biotechnol., 1985,21,356-360.
  8. Tramper J., Luyben A.M., van den Tweel W.: Kinetic aspects of glukose oxidation by Glukonobacter oxydans cells immobilized in calcium alginate, Eur. J. Appl. Microbiol. Biotechnol., 1983,17,13-18.
  9. Ziffer J., Gaffney A.S., Rothenberg S., Cairney T.J.: patent brytyjski nr 1249347, 1971.
Cited by
Show
ISSN
0324-8445
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu