BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Borowiec Wiesław (Akademia Ekonomiczna w Krakowie), Gołębiowski Tadeusz (Akademia Ekonomiczna w Krakowie)
Title
Rola niektórych wskaźników jakości w towaroznawczej ocenie pitnych soków i napojów owocowych
Role of Some Quality Indicators in Estimation of Fruit Juices and Fruit Beverages
Source
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 1984, nr 189, s. 53-64, bibliogr. 48 poz.
Keyword
Badania towaroznawcze, Towaroznawstwo żywności, Wskaźniki jakościowe, Napoje bezalkoholowe, Rynek soków i napojów
Commodity research, Food commodities, Qualitative coefficients, Soft drinks, Juices and drinks market
Note
summ.
Abstract
Wartość odżywcza pitnych soków, która jest jedną z podstawowych cech składowych ich jakości, zdeterminowana jest w głównej mierze udziałem surowca owocowego w gotowym produkcie. Poprawna ocena jakości pitnych soków owocowych powinna obejmować - obok badań sensorycznych i badań tzw. "bezpieczeństwa produktu" - oznaczanie wskaźników informujących o ewentualnym zepsuciu mikrobiologicznym, jak również oznaczanie wskaźników pozwalających wnioskować o udziale surowca owocowego w gotowym produkcie. Wskaźniki jakości, pozwalające wnioskować o udziale surowca owocowego w sokach pitnych, mogą pełnić równocześnie rolę mierników ich wartości odżywczej. Według szeregu opracowań z zakresu badania jakości soków owocowych ogólnie przyjętymi wskaźnikami jakościowymi pozwalającymi wnioskować o udziale surowca owocowego w tych produktach są: ekstrakt bezcukrowy oraz popiół ogólny. Wymienione wskaźniki są równocześnie powszechnie przyjętymi podstawowymi miernikami wartości odżywczej pitnych soków owocowych. (fragment tekstu)

Quality indicators pointing to an actual content of fruit raw material in fruit juices and juice beverages are: sugar-free extract (to a limited extent) and general ash and also a "residual extract" - an indicator proposed by the authors. This indicator should be adopted as obligatory for the testing of fruit juices and fruit beverages. In the article the authors have discussed the problem of fruit juices' adulteration. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Bibliography
Show
  1. Association of Official Analytical Chemists. Official Methods of Analysis. 11th ED., Washington D.C., 1970.
  2. Bogdach J., Pluszyński E., Metody badania żywności, WPLiS, Warszawa 1967.
  3. Baryłko-Pikielna N., Nie kosztem jakości, "Gazeta Żywnościowa" 1980, R.1, nr 2, s.3.
  4. Benk E., Bergmann R., Ergebnisse der Qualitätsprüfungen von Schwarzen Johannisbeersüssmosten aus Baden - Wüttemberg, zugleich ein Beitrag zu ihrer Beurteilung, "Flüss. Obst" 1976, t. 43, nr 4, s. 121. 122 i 124.
  5. Benk E., Bergman R., Beitrag zur Zusammensetzung von roten Johannisbeer - Muttersäften und Süssmosten, "Flüss. Obst" 1977, t. 44, nr 3, s. 87 i 90-91.
  6. Benk E., Cutka J., Über Verlfälschungen von Orangensäften und ihre Erkennung auf Grund von Analysenergebnissen, "Mitt. Lebensmittelchemie und Gerichtliche Chemie" 1972, t. 26, nr 9, s. 165-171.
  7. Bielig H.J., Faethe W., Koch J., Wallrauch S., Wucherpfennig K., Richtwerte und Schwankungsbreiten bestimmter Kennzahlen für Apfelsaft, Traubensaft und Organgensaft, "Flüss. Obst" 1977, t. 44, nr 6, s. 215-221 i 224-226.
  8. Borowiec W., Zastosowanie konduktometrii w ocenie jakości wybranych przetworów owocowych, praca doktorska, Biblioteka Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków 1982.
  9. Budsławski J., Drabent Z., Metody analizy żywności, WNT, Warszawa 1972.
  10. Chobot M., Chobot R., Kryteria jakości soków i koncentratów pomarańczowych, "Przem. Spoż." 1975, t. 29, nr 8/9, s. 335-337.
  11. Dąbrowska M., Reszko D., Ustalenie kryteriów oceny półproduktów z owoców pomarańczy, cz. I, Zagadnienia zafałszowań i kontroli jakości soków cytrusowych w świetle piśmiennictwa, "Prace Inst. i Lab. Bad. Przem. Spoż."" 1975, t.25, nr3, s. 383-393.
  12. Dąbrowska M., Reszko D., Ustalenie kryteriów oceny półproduktów pomarańczowych, cz. III, Proponowane wskaźniki oceny półproduktów, "Prace Inst. i Lab. Bad. Przem. Spoż." 1977, t. 27, nr 2, s. 103-115.
  13. Dębicka J., Hrycak T., Uwagi o znaczeniu popiołu ogólnego w materiale roślinnym i produktach spożywczych, "Przem. Spoż." 1969, t. 23, nr 4, s. 150-151.
  14. Drzazga B., Analiza techniczna w przetwórstwie owoców i warzyw, WSiP, Warszawa 1974.
  15. Faethe W., Koch J., Roth A., Wallrauch S., Wucherpfennig K., Richtwerte und Schwankungsbreiten bestimmer Kennzahlen für Säfte und Nektare (Süssmoste) aus Schwarcen Johannisbeeren und Sauerkirschen. "Flüss.Obst" 1978, t. 45, nr 4, s. 119-120, 122, 124-125 i 128.
  16. Frank W., Die Zusammensetzung von Kirch - und Johannisbeerfruchtsaftgetränken "Flüss.Obst" 1975, t. 42, nr 2, s. 54-56.
  17. Frank W., Die Zusammensetzung von schwarzen Johannisbeer - Süssmosten bzw. - Muttersäften, "Flüss.Obst" 1975, t. 42, nr 11, s. 465-466 i 471-473.
  18. Iranzo J.R., Chemische Kennwerte zur Aufdeckung von Verfälschungen bei Orangensaft, "Flüss.Obst" 1972, t. 39, nr 11, s. 480-487.
  19. Iwińska J. (red.), Badanie i ocena jakości produktów spożywczych, PWE, Warszawa 1974.
  20. Kain W., Analysen authentischer Fruchtsäfte des Jahrganges 1968, "Mitt.Rebe und Wein" 1969, t. 19, s. 207-212.
  21. Kain W., Vlcek G., Analysen authentischer Fruchtsäfte des Jahrganges 1969, "Mitt.Rebe und Wein" 1971, t. 21, s. 207-212
  22. Kain W., Vlcek G., Analysen authentischer Fruchtsäfte des Jahrganges 1970, "Mitt.Rebe und Wein" 1972, t. 22, s. 279-283.
  23. Kain W., Langer I., Analysen authentischer Fruchtsäfte des Jahrganges 1971 und 1972, "Mitt.Rebe und Wein" 1973, t. 23, s. 293-296.
  24. Kain W., Roth I., Analysen authentischer Fruchtsäfte des Jahrganges 1974, "Mitt.Rebe und Wein" 1974, t. 24, s. 363-364.
  25. Kain W., Roth I., Analysen authentischer Fruchtsäfte des Jahrganges 1974, "Mitt.Rebe und Wein" 1975, t. 25, s. 209-210.
  26. Koch J., Richtwerte und Schwankungsbreiten bestimmter Kennzahlen für Fruchtsäfte (RSK - Spezifikationen), "Flüss.Obst" 1977, t. 44, nr 8, s. 302-304.
  27. Koch J., Zur Bestimmung des Apfelsaftanteils im Apfelsaftgetränk, Mitt. I, "Flüss.Obst" 1979, t. 46, nr 12, s. 470 i 472-474.
  28. Koch J., Zur Bestimmung des Apfelsaftanteils im Apfelsaftgetränk, Mitt. II, Die näherungsweise Absehätzung des Apfelsaftanteils, "Flüss.Obst" 1980, t. 47, nr 2, s. 43-47.
  29. Krauze S., Bożyk Z., Piekarski L., Podręcznik laboratoryjny analityka żywnościowego, PZWL, Warszawa 1962.
  30. Kwaśniewski R., Harubała A., Kierunki rozwoju produkcji pitnych soków owocowych w Polsce, "Przem. Spoż." 1978, t. 32, nr 6, s. 201-205.
  31. Lang B., Vorkommen und enzymatische Bestimmung von D - Isocitronensäure in Orangen - und Grapefruchtsäften, "Dtsch. Lebensmittel - Rdsch." 1972, t. 68, nr 6, s. 176-179.
  32. Lempka A. (red.), Towaroznawstwo produktów spożywczych, PWE, Warszawa 1970.
  33. Peach K., Tracey M.V., Modern Methods of Plant Analysis. T.I, Springer-Verlag, Berlin-Göttingen-Heidelberg 1956.
  34. Pieczonka W., Konduktometryczna metoda oznaczania sumy składników mineralnych w pitnych sokach owocowych, "Przem. Spoż." 1975, t. 29, nr 11, s. 439-442.
  35. Pijanowski E., Mrożewski S., Jarczyk A., Drzazga B., Technologia produktów owocowych i warzywnych, T. II, PWRiL, Warszawa 1976.
  36. PN-71/A-75101, Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych.
  37. PN-67/A-75951, Produkty owocowe. Soki pitne owocowe.
  38. PN-74/A-75951, Przetwory owocowe. Soki owocowe pitne.
  39. Przybyłowicz S., Pieczonka W., Metody kontroli jakości w produkcji soków pitnych, "Biul. Inform. Przem. Owoc.-Warzyw." 1970, nr 11/119-12/120.
  40. Rentschler H., Internationale Bestrebungen zur Standardisierung von Fruchtsäften und zur Vereinheitlichung der Analysenmethoden, "Flüss.Obst" 1972, t. 39, nr 7, s. 282-285.
  41. Systematyczny Wykaz Wyrobów, T. III, Wydawnictwo Akcydensowe, Warszawa 1980.
  42. Pomeraz Y., Meloan C.E., Food Analysis. Theory and Practice AVJ Publ. Co., Jnc, Westport 1971.
  43. Szczucki C., Zakresy znaczeniowe podstawowych pojęć w kontroli jakości produktów miesnych, "Gospodarka Mięsna" 1970, t. 22, nr 1, s. 2-5.
  44. Wallrauch S., Aktuelle Verfälschungen von Fruchtsäften, deren Erkennung und Beurteilung, "Flüss.Obst" 1975, t. 42, nr 6, s. 225-229.
  45. Wallrauch S., D-Isocitronensäure als Beurteilungskriterium bei Erzeugnissen aus schwarzen Johannisbeeren "Flüss.Obst" 1977, t. 44, nr 11, s. 430-432.
  46. Wallrauch S., Verfälschungen von Orangen - und Traubensäften am Beispiel zweier spezieller Fälle aus dem Jahre 1978, "Flüss.Obst" 1979, t. 46, nr 2, s. 39, 42-44 i 46.
  47. Wallrauch S., Greiner G., Bestimmung der D-Isocitronensäure in Fruchtsäften und alkoholfrei Erfrischungsgetränken, "Flüss.Obst" 1977, t. 44, nr 6, s. 241-245.
  48. Wuscherpfenning K., Bretthauer G., Huseh - err Chen, Auswertung der chemischen Untersuchung von Apfelsäften gehobener Handelsqualität, "Flüss.Obst" 1977, t. 44, nr 6, s. 229-232 i 237-240.
Cited by
Show
ISSN
0208-7944
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu