BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Diakun Jarosław (Politechnika Koszalińska), Bać Aldona (Politechnika Koszalińska), Tereszczyn Danuta (Politechnika Koszalińska)
Title
Wpływ pakowania w próżni oraz w atmosferze azotu i dwutlenku węgla na trwałość sałatki warzywnej
Effect of Vacuum, Nitrogen and Carbon Dioxide Atmosphere Packaging on the Stability of Vegetable Salad
Source
Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2014, vol. 1(9), s. 26-29, rys., tab., bibliogr. 14 poz.
Polish Journal of Food Engineering
Keyword
Przechowalnictwo, Opakowalnictwo, Warzywa
Preservation, Packaging science, Vegetables
Note
streszcz., summ.
Abstract
Przeprowadzono badania trwałości sałatki warzywnej. Materiałem była sałatka o tradycyjnym składzie z majonezem, ale bez soli i dodatków smakowych. Przeprowadzono badanie trwałości sałatki przetrzymywanej w warunkach otoczenia i w warunkach chłodniczych. Badano wpływ oddziaływania próżni oraz atmosfery azotu i dwutlenku węgla. Oceniano jakość produktu sensorycznie oraz wykonano pomiary kwasowości czynnej i liczby kwasowej. Stwierdzono niewielki wpływ pakowania w warunkach próżni oraz istotny wpływ dwutlenku węgla na przedłużenie trwałości sałatki. (abstrakt oryginalny)

The research of vegetable salad stability was conducted. The research material was a traditional salad with mayonnaise but without salt and flavor additives. The research of stability was conducted for the salad stored in the environmental and cooling conditions. An effect of vacuum, nitrogen and carbon dioxide atmosphere were investigated. Product quality was evaluated by sensory method. Measurements of active acidity and sensory quality evaluation were also conducted. A slight effect of vacuum packaging and the significant impact of carbon dioxide for the salads life extend were found. (original abstract)
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Biller E. 2005. Technologia żywności wybrane zagadnienia. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  2. Cichoń M. 1996. Opakowalnictwo w towaroznawstwie, marketingu i ekologii. Wydawnictwo Ossolineum. Wrocław-Warszawa-Kraków.
  3. Cichoń Z. 1996. Nowoczesne opakowalnictwo żywności. Wydawnictwo Akademia Ekonomicznej w Krakowie, Kraków.
  4. Czapski J., Graja W., Pospiecha E. 1999. Surowce, technologia i dodatki a jakość żywności. Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Poznań.
  5. Czapski J., Kidoń M. 2009. Zastosowanie gazów w przemyśle spożywczym. Przemysł Spożywczy 4, 12 - 165.
  6. Czerniewski B., Michniewicz J. 1998. Opakowania do żywności. Wydawnictwo Agro Food Technology. Czeladź 1998.
  7. Czerniawski B., Sarzyński W. 1996. System pakowania produktów żywnościowych w atmosferze modyfikowanej (MAP). Opakowanie, 2, 17 - 20.
  8. Klepacka M. 1998. Analiza żywności. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  9. Lisińska - Kuśnierz M., Ucherek M. 2003. Postęp techniczny w opakowalnictwie. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Kraków.
  10. Polska Norma PN-A-82016:1998 Wyroby garmażeryjne. Sałatki.
  11. Radziejowska-Kubzdela E., Biegańska-Marecik R. 2009. Pakowanie mało przetworzonych owoców i warzyw w atmosferze modyfikowanej. Przemysł Spożywczy, 6.
  12. Rydzkowski T., Michalska-Pożoga I. 2013. Wpływ pakowania w atmosferze modyfikowanej na jakość sensoryczną pieczarek przechowywanych w warunkach chłodniczych. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1, 69 - 74.
  13. Zalewski S. 1997. Podstawy technologii gastronomicznej. WNT, Warszawa.
  14. Zina M., 2008. Utrwalanie i przechowywanie żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów.
Cited by
Show
ISSN
2084-9494
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu