BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Zawiślak Kazimierz (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)
Title
Pyły w przemyśle spożywczym
Dusts in the Food Industry
Source
Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2014, vol. 2(10), s. 40-43, bibliogr. 4 poz.
Polish Journal of Food Engineering
Keyword
Przemysł spożywczy, Zanieczyszczenie powietrza, Bezpieczeństwo i higiena pracy, Surowce roślinne
Food industry, Air pollution, Health and safety at work, Raw plant materials
Note
streszcz., summ.
Abstract
Problem zapylenia występującego w przemyśle spożywczym przetwarzające sypkie surowce roślinne zwłaszcza w takich branżach jak młynarstwo, kaszarstwo, piekarnictwo, produkcja pasz, oraz magazynowanie zbóż jest nadal aktualny. Wymaga on wielu zabiegów na poszczególnych etapach produkcji celu zabezpieczenia pracowników przed negatywnymi skutkami. (abstrakt oryginalny)

The problem of dust is presented in the food processing bulk plant materials especially in industries such as milling, groats , baking, feed production and storage of grain. It requires multiple treatments at various stages of production to protect workers from the negative effects. (original abstract)
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Dutkiewicz J., Skórska Cz., Mackiewicz B, Cholewa G. 2000. Zapobieganie chorobom wywołanym przez pyły organiczne w rolnictwie i przemyśle rolnym. IMW Lublin. ISBN 83-7090-065-8.
  2. Meijster T., Tielemans E., Patter N., Heederik D. 2007. Modelling exposure in flour processing sectors in the Netherlands: a baseline measurement in the context of intervention program. Ann. Occup. Hyg. 51, 3, 293-304.
  3. Szefler J., Szorc J. 2001. Badania zanieczyszczenia pyłem zbożowym wybranych stanowisk pracy w młynie i wskazanie zagrożeń wynikających z tego faktu. Ekologia i Technika IX, 5, 156-159.
  4. Wdowiak L., Tietze M., Bojar I., Burchardt A. 2007. Ocena sanitarno-higieniczna zapylenia środowiska pracy w zakładach przemysłu rolno-spożywczego. Zdrowie Publiczne 117(2), 138-143.
Cited by
Show
ISSN
2084-9494
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu