BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Sobczak Wioleta (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), Jabłońska Lilianna (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), Dziedzic Anita (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Title
Wybrane problemy funkcjonowania grup producentów owoców z regionu grójeckiego i rawskiego
Selected Functioning Problems of Fruit Producers' Groups From the Region of Rawa and Grójec
Source
Journal of Agribusiness and Rural Development, 2013, z. 3 (29), s. 121-131, rys., tab., bibliogr. 13 poz.
Keyword
Organizacje producenckie, Gospodarstwa rolne, Rynek przetworów owocowo-warzywnych
Producer organisations, Arable farm, Fruit and vegetable products market
Note
streszcz., summ.
Abstract
W obliczu globalizacji rynku ogrodniczego, polscy producenci prowadzący w wielu przypadkach produkcję na niewielkim areale i posiadający często ubogie zaplecze techniczne, stają się niekonkurencyjni względem ogrodników z krajów UE-15. Jednym z rozwiązań tego problemu jest współdziałanie w grupach producentów owoców i warzyw. Zwiększa ono potencjał rynkowy ogrodników, pozwala prowadzić sprzedaż na rynkach oferujących wyższe ceny, a także eliminować pośrednie kanały dystrybucji. Ponadto zrzeszeni producenci mogą wspólnie nabywać i użytkować środki produkcji oraz prowadzić działania promocyjne. W pracy podjęto próbę zbadania, jak w praktyce są realizowane wspólne działania właścicieli gospodarstw w powstałych grupach, jakie były powody przystąpienia producentów do grupy i jak oceniają swoją decyzję. Badanie przeprowadzono w grupach i organizacjach producentów owoców i warzyw regionu grójeckiego i rawskiego. Badania te potwierdzają opinię odnośnie wzrostu zainteresowania producentów współdziałaniem w grupach, co przekłada się na poprawę funkcjonowania gospodarstw ogrodniczych oraz zwiększenia ich potencjału rynkowego. (abstrakt oryginalny)

In the light of horticultural market globalization, Polish producers who operate on small area of cultivation and use poor technical facilities, become uncompetitive in relation to the horticultural producer of the EU-15. One solution of this problem is to cooperate within fruit and vegetables producers groups. It increases the potential of the horticultural market, allows to sell products at higher prices, as well as eliminate indirect distribution channels. In addition, associated producers can purchase and use production materials and conduct promotional activities. It was examined how, in practice, joint activities of farm owners in established groups are carried out, what the reasons for the accession to the producer groups are and how producers assess their decisions. The study was conducted on fruit and vegetable producers groups and organisations from Grójec and Rawa regions. The studies support the view of the growing interest in the interaction of groups of producers. Joint cooperation improves prospering of horticultural farms and increases their market potential. (original abstract)
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Domagalska-Grędys M., 2010. Czynniki kształtujące zmianę dochodu współpracujących gospodarstw grup producenckich z województwa podkarpackiego. Rocz. Nauk Roln. 97, 4, 45-53.
  2. Jabłońska L., 2002. Rynek owoców i warzyw. FAPA, Warszawa.
  3. Jachimowicz E., 2000. Optymalizacja czynności decyzyjnych w działalności zespołowej. W: Rola doradztwa rolniczego w rozwoju przedsiębiorczości zespołowej rolników. Red. J. Sikorska Wolak, K. Krzyżanowska. Wyd. SGGW, Warszawa, 34-41.
  4. Kacprzak E., 2011. Agricultural producer groups in Wielkopolska - development and functioning. Rocz. Nauk Roln. Ser. G, 13, 6, 68-73.
  5. Pawlak F., 2010. Polska wieś w dobie globalizacji. Scripta Comeniana Lesnensia 8, 149-161.
  6. Rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw. 2007 a. Dz.U. L 299 z 16.11.2007.
  7. Rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych. 2007 b. Dz.U. L 299 z 16.11.2007.
  8. Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw. 2011. Dz.U. UE L 157 z 16.06.2011.
  9. Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 302/2012 z dnia 4 kwietnia 2012 r. zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 543/2011 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw. 2012. Dz.U. UE L 99/21 z 05.04.2012.
  10. Sczebiot-Knoublach L., 2005. Grupy producenckie z Polski północno-wschodniej po wstąpieniu do Unii Europejskiej. Rocz. Nauk. SERiA 7, 1, 239-242.
  11. Sobczak W., Jabłońska L., Dziedzic A., 2013. Korzyści członkostwa w grupie producentów owoców i warzyw w opinii ogrodników. Rocz. Nauk. SERiA 15, 3, 306-311.
  12. Spółdzielczość wiejska jako jedna z głównych form wspólnego gospodarczego działania ludzi. 2011. Red. W. Boguta. Krajowa Rada Spółdzielcza, Warszawa.
  13. Wiatrak A., 2010. Grupy producentów rolnych - istota działania i zarządzania nimi. Rocz. Nauk. SERiA 8, 4, 361-365.
Cited by
Show
ISSN
1899-5241
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu