BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Kapusta Franciszek
Title
Produkcja i zużycie jaj w Polsce - ocena samowystarczalności
Production and Consumption of Eggs in Poland - Evaluation of Self-Sufficiency
Source
Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2014, nr 11 (60), s. 65-77, tab., bibliogr. 19 poz.
Scientific Journals Warsaw University of Life Sciences - SGGW. European Policies, Finance and Marketing
Keyword
Produkcja żywności, Konkurencyjność, Przemysł drobiarski, Gospodarka żywnościowa
Food production, Competitiveness, Poultry industry, Food economy
Note
streszcz., summ.
Abstract
Produkcja jaj odbywa się w segmencie drobiarstwa - jajczarstwie, które jest ważnym składnikiem gospodarki żywnościowej Polski. Systematycznie rozwija się i unowocześnia. Efektem tych działań jest systematyczny wzrost produkcji jaj i ich spożycia, wzrost eksportu jaj i ich przetworów oraz poprawa samowystarczalności technicznej i ekonomicznej Polski w tej dziedzinie gospodarowania. Jak każda działalność musi się modernizować aby sprostać wymaganiom konsumentów i wygrywać na konkurencyjnym rynku. Ponieważ jest to działalność nie związana bezpośrednio z ziemią, powinna być czynnikiem aktywizującym i wiążącym zasoby pracy na obszarach dużych nadwyżek pracy w rolnictwie. (abstrakt oryginalny)

Egg production segment is an important component of poultry and Polish food economy. It develops systematically and modernizes. The result is a systematic increase of egg production and consumption, growth in exports of eggs and their products and improvement of the technical and economic self-sufficiency in the field of Polish farming. Like every business needs to modernize to meet the demands of consumers and win in a competitive market. Since the activity is not directly linked to the soil, should be a factor in activating and binding labor resources in the areas of large surplus labor in agriculture. (original abstract)
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Anders E.: Standaryzacja i przepisy handlowe w produkcji jajczarskiej, (w:) T. Trziszka (red.), Jajczarstwo, Wyd. AR, Wrocław 2000, s. 437-460.
  2. Anders E.: Zasady sortowania i znakowania jaj kurzych w nowych przepisach Unii Europejskiej -cz. 1, "Polskie Drobiarstwo" 2004 nr 3, s. 49-50; cz. 2, "Polskie Drobiarstwo" 2004 nr 4, s. 17-19.
  3. Hodowla zwierząt gospodarskich w Polsce, "Biuletyn Informacyjny" 2008 nr 10, s. 7-8.
  4. Kapusta F.: Zmiany struktury agrarnej i kierunków produkcji rolniczej w Legnicko-Głogowskim Okręgu Miedziowym, PWN, Warszawa, 1976, s. 11-12;
  5. Kapusta F.: Agrobiznes, Difin, Warszawa 2012, s. 263-264.
  6. Rocznik statystyczny rolnictwa 2010, GUS, Warszawa 2010, s. 184-185, 308, 312, 352.
  7. Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich 2005, GUS, Warszawa 2005, s.296-297;
  8. Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich 2006, GUS, Warszawa 2006, s. 406, 410.
  9. Rocznik Statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej 2011, GUS, Warszawa 2011, s. 469.
  10. Rocznik Statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej 2012, GUS, Warszawa 2012, s. 66-67, 467.
  11. Rynek Drobiu i Jaj, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, 2009 nr 36, s. 20-21.
  12. Rynek Drobiu i Jaj, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, 2011 nr 39, s. 20.
  13. Rynek Drobiu i Jaj, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, 2012 nr 41, s. 20-21.
  14. Rynek drobiu i jaj, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, 2013 nr 43, s. 25, 30.
  15. Skrabka-Błotnicka T.: Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Surowce, Wyd. AE, Wrocław 2007, s. 145-148.
  16. Stachak S.: Wstęp do metodologii nauk ekonomicznych, Książka i Wiedza, Warszawa, 1997, s. 132-133.
  17. Stachak S.: Podstawy metodologii nauk ekonomicznych, Książka i Wiedza, Warszawa, s. 213-216.
  18. Trziszka T., Historyczne, kulturowe oraz współczesne znaczenie gospodarcze jaj, w: T. Trziszka (red.), Jajczarstwo, WAR, Wrocław 2000, s. 7 i n., 14.
  19. Yegani M., Nilipour A.H.: A new look at egg consumption, "World Poultry", 2003 Vol. 19 No. 11.
Cited by
Show
ISSN
2081-3430
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu