- Author
- Kapusta Franciszek
- Title
- Produkcja i zużycie jaj w Polsce - ocena samowystarczalności
Production and Consumption of Eggs in Poland - Evaluation of Self-Sufficiency - Source
- Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2014, nr 11 (60), s. 65-77, tab., bibliogr. 19 poz.
Scientific Journals Warsaw University of Life Sciences - SGGW. European Policies, Finance and Marketing - Keyword
- Produkcja żywności, Konkurencyjność, Przemysł drobiarski, Gospodarka żywnościowa
Food production, Competitiveness, Poultry industry, Food economy - Note
- streszcz., summ.
- Abstract
- Produkcja jaj odbywa się w segmencie drobiarstwa - jajczarstwie, które jest ważnym składnikiem gospodarki żywnościowej Polski. Systematycznie rozwija się i unowocześnia. Efektem tych działań jest systematyczny wzrost produkcji jaj i ich spożycia, wzrost eksportu jaj i ich przetworów oraz poprawa samowystarczalności technicznej i ekonomicznej Polski w tej dziedzinie gospodarowania. Jak każda działalność musi się modernizować aby sprostać wymaganiom konsumentów i wygrywać na konkurencyjnym rynku. Ponieważ jest to działalność nie związana bezpośrednio z ziemią, powinna być czynnikiem aktywizującym i wiążącym zasoby pracy na obszarach dużych nadwyżek pracy w rolnictwie. (abstrakt oryginalny)
Egg production segment is an important component of poultry and Polish food economy. It develops systematically and modernizes. The result is a systematic increase of egg production and consumption, growth in exports of eggs and their products and improvement of the technical and economic self-sufficiency in the field of Polish farming. Like every business needs to modernize to meet the demands of consumers and win in a competitive market. Since the activity is not directly linked to the soil, should be a factor in activating and binding labor resources in the areas of large surplus labor in agriculture. (original abstract) - Full text
- Show
- Bibliography
- Anders E.: Standaryzacja i przepisy handlowe w produkcji jajczarskiej, (w:) T. Trziszka (red.), Jajczarstwo, Wyd. AR, Wrocław 2000, s. 437-460.
- Anders E.: Zasady sortowania i znakowania jaj kurzych w nowych przepisach Unii Europejskiej -cz. 1, "Polskie Drobiarstwo" 2004 nr 3, s. 49-50; cz. 2, "Polskie Drobiarstwo" 2004 nr 4, s. 17-19.
- Hodowla zwierząt gospodarskich w Polsce, "Biuletyn Informacyjny" 2008 nr 10, s. 7-8.
- Kapusta F.: Zmiany struktury agrarnej i kierunków produkcji rolniczej w Legnicko-Głogowskim Okręgu Miedziowym, PWN, Warszawa, 1976, s. 11-12;
- Kapusta F.: Agrobiznes, Difin, Warszawa 2012, s. 263-264.
- Rocznik statystyczny rolnictwa 2010, GUS, Warszawa 2010, s. 184-185, 308, 312, 352.
- Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich 2005, GUS, Warszawa 2005, s.296-297;
- Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich 2006, GUS, Warszawa 2006, s. 406, 410.
- Rocznik Statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej 2011, GUS, Warszawa 2011, s. 469.
- Rocznik Statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej 2012, GUS, Warszawa 2012, s. 66-67, 467.
- Rynek Drobiu i Jaj, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, 2009 nr 36, s. 20-21.
- Rynek Drobiu i Jaj, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, 2011 nr 39, s. 20.
- Rynek Drobiu i Jaj, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, 2012 nr 41, s. 20-21.
- Rynek drobiu i jaj, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, 2013 nr 43, s. 25, 30.
- Skrabka-Błotnicka T.: Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Surowce, Wyd. AE, Wrocław 2007, s. 145-148.
- Stachak S.: Wstęp do metodologii nauk ekonomicznych, Książka i Wiedza, Warszawa, 1997, s. 132-133.
- Stachak S.: Podstawy metodologii nauk ekonomicznych, Książka i Wiedza, Warszawa, s. 213-216.
- Trziszka T., Historyczne, kulturowe oraz współczesne znaczenie gospodarcze jaj, w: T. Trziszka (red.), Jajczarstwo, WAR, Wrocław 2000, s. 7 i n., 14.
- Yegani M., Nilipour A.H.: A new look at egg consumption, "World Poultry", 2003 Vol. 19 No. 11.
- Cited by
- ISSN
- 2081-3430
- Language
- pol