BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Szydło Wiktor (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
Title
Kryzys żywnościowy (food crisis) pierwszej dekady XXI wieku - wstępna analiza teorii
Food Crisis of the First Decade of the XXIst Century - Preliminary Analysis of Theory
Source
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2013, nr 317, s. 184-192, rys., tab., bibliogr. 14 poz.
Research Papers of Wrocław University of Economics
Issue title
Efektywne gospodarowanie zasobami przyrodniczymi i energią
Keyword
Kryzys żywnościowy, Rynek żywności, Produkcja żywności
Food crisis, Food market, Food production
Note
streszcz., summ.
Abstract
W artykule przedstawiono krótką charakterystykę teorii opisujących kryzys żywnościowy. Ograniczenie skali kryzysu wymagać będzie systemowych zmian na surowcowych rynkach instrumentów pochodnych oraz rynku środków do produkcji rolnej. Za wątpliwe należy uznać teorie tłumaczące wzrost cen produktów rolnych w latach 2007-2008 ekspansją upraw pod biopaliwa oraz szybkim rozwojem chińskiej gospodarki.(abstrakt oryginalny)

The article provides a brief characteristic of theories on the origins of the food crisis. Its alleviation requires a systemic reforms of the commodity future markets and agricultural inputs markets. It is doubtful that the spike of food prices in 2007-2008 was caused by the expansion of biofuel production and fast growth of Chinese economy.(original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Library of University of Economics in Katowice
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Domański R., Geografia ekonomiczna. Ujęcie dynamiczne, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2006.
  2. Dorosh P.A., Price stabilization, international trade and national cereal stocks: World price shocks and policy response in South Asia, "Food Security" 2009, vol. 1.
  3. Ericksen P.J., Ingram J.S.I., Liverman D.M., Food security and global environmental change: emerging challenges, "Environmental Science \& Policy" 2009, vol. 12, s. 373-377.
  4. Headey D., Fan S., Anatomy of a crisis: The causes and consequences of surging food prices, "Agricultural Economics" 2009, vol. 39.
  5. Hoekman B., Kostecki M.M., Ekonomia światowego systemu handlu. WTO: Zasady i mechanizmy negocjacji, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław 2011.
  6. Liapis P., Structural Change in Commodity Markets, Have Agricultural Markets Become Thinner?, OECD Food, Agriculture and Fisheries Papers, no. 54, OECD Publishing, OECD 2012, http://dx.doi.org/10.1787/5k9fp3zdc1d0-en [data dostępu: 10.09.2012].
  7. Mason P., Finansowy kataklizm. Koniec wieku chciwości, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2010.
  8. McMichael P., A food regime analysis of the 'world food crisis', "Agriculture Human Values" 2009, vol. 26, s. 281-295.
  9. OECD (2012), "Prices: Consumer prices", Main Economic Indicators (database). DOI: 10.1787/data-00047-en.
  10. Placing the 2006/08 Commodity Price Boom into Perspective, The World Bank Development Prospects Group, July 2010.
  11. Szydło W., Global imbalances in the run-up to the great recession - origins and theories, the case of the savings glut hypothesis, "Economic and Environmental Studies" 2011, vol. 11, no. 3.
  12. Szydło W., Wielka Recesja a zmiana paradygmatu - w kierunku zrównoważonego rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich, "Journal of Agribusiness and Rural Development" 2012, vol. 3(25), s. 277-289.
  13. Środki produkcji w rolnictwie w roku gospodarczym 2010/2011, Departament Rolnictwa GUS, Warszawa 2011.
  14. Taylor J.B., Zrozumieć kryzys finansowy, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2010.
Cited by
Show
ISSN
1899-3192
Language
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.15611/pn.2013.317.17
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu