BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Pawlak Karolina (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu), Kita Katarzyna (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
Title
Skutki potencjalnej liberalizacji światowego handlu rolnego dla sektora rolno-żywnościowego państw ASEAN
Effects of the Potential Liberalization of the Global Agricultural Trade for the Agri-food Sector of the ASEAN Countries
Source
International Business and Global Economy, 2014, nr 33, s. 273-284, bibliogr. 20 poz.
Biznes Międzynarodowy w Gospodarce Globalnej
Issue title
European Union - 10 Years after Enlargement
Keyword
Sektor rolno-spożywczy, Liberalizm handlowy, Handel artykułami żywnościowymi, Handel produktami rolnymi
Agri-food sector, Trade liberalization, Food trade, Agricultural trade
Note
summ., streszcz.
Company
Stowarzyszenie Narodów Azji Południowo-Wschodniej
Association of South East Asian Nations (ASEAN)
Abstract
Celem artykułu jest przedstawienie możliwych scenariuszy rozwoju wymiany handlowej, produkcji, popytu i cen w sektorze rolno-żywnościowym państw Stowarzyszenia Narodów Azji Południowo-Wschodniej (ASEAN) w warunkach implementacji nowego porozumienia rolnego wynegocjowanego pod auspicjami WTO. Projekcje ex ante wykonano przy użyciu modelu równowagi ogólnej Global Trade Analysis Project. Na podstawie symulacji GTAP można stwierdzić, że państwa ASEAN dysponujące przewagami kosztowo-cenowymi, korzystając ze swobodnego dostępu do rynków państw wysoko rozwiniętych, mogą zwiększać wolumen produkcji rolnej i eksportu, stając się tym samym beneficjentami postępującej liberalizacji światowego handlu rolnego. (abstrakt oryginalny)

The aim of this paper is to present the possibilities of development of trade, production, demand, and prices in agri-food sector of the ASEAN countries in view of changes caused by implementation of the new agricultural agreement negotiated under the WTO auspices. A general equilibrium model Global Trade Analysis Project was used in the research to make ex ante projections. Based on the GTAP simulation it can be concluded that having cost-price advantage and taking advantage of freer access to the markets of the highly developed countries, the ASEAN nations may increase the volume of agricultural production and export. In consequence, they may benefit from the liberalization. (original abstract)
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Bergman L., 1990, The Development of Computable General Equilibrium Modeling, [w:] General Equilibrium Modeling and Economic Policy Analysis, ed. L. Bergman, D. W. Jorgenson, E. Zalai, Basil Blackwell, Oxford.
  2. Bijak-Kaszuba M., 2009, Regionalizm handlowy w warunkach globalizacji, [w:] Determinanty i wyzwania gospodarki światowej, red. E. Najlepszy, M. Bartosik-Purgat, Zeszyty Naukowe nr 126, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań.
  3. Devarajan S., Go D. S., 1998, The Simplest Dynamic General-Equilibrium Model of an Open Economy, Journal of Policy Modeling, vol. 20, no. 6.
  4. Dorjee K., Broca S., Pingali P., 2003, Diversification in South Asian Agriculture. Trends and Constraints, ESA Working Paper, no. 03-15, FAO, Rome.
  5. FAOSTAT, 2014, http://faostat.fao.org/site/291/default.aspx [dostęp: 15.03.2014].
  6. Hoekman B. M., Kostecki M. M., 1995, The Political Economy of the World Trading System. From GATT to WTO, Oxford University Press, Oxford.
  7. Kita K., 2010, The Development and the Importance of Asian Agricultural Sector in Global Economy, [w:] Asia-Europe. Partnership or Rivalry?, ed. B. Skulska, Research Papers of Wrocław University of Economics, no. 126, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław.
  8. Machlup F., 1977, A History of Thought on Economic Integration, The Macmillan Press Ltd., London, Basingstoke.
  9. McCalla A. F., 1993, Agricultural Trade Liberalization. The Ever-Elusive Grail, American Journal of Agricultural Economics, vol. 75, no. 5.
  10. Nosecka B., Krasowicz S., Pawlak K., Kita K., Zaremba Ł., 2012, Czynniki konkurencyjności sektora rolno-żywnościowego we współczesnym świecie, Raport PW nr 54, IERiGZ-PIB, Warszawa.
  11. Pawlak K., 2013, Międzynarodowa zdolność konkurencyjna sektora rolno-spożywczego krajów Unii Europejskiej, Rozprawy Naukowe nr 448, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań.
  12. Pingali P., 2007, Westernization of Asian Diets and the Transformation of Food Systems. Implications for Research and Policy, Food Policy, vol. 32, no. 3.
  13. Revised draft modalities for agriculture, TN/AG/W/4/Rev. 4, WTO, 6.12.2008.
  14. Robinson S., 1989, Multisectoral Models, [w:] Handbook of Development Economics, ed. H. Chenery, T. N. Srinivasan, vol. II, Elsevier, Amsterdam.
  15. Robinson S., 1991, Macroeconomics, Financial Variables and Computable General Equilibrium Models, World Development, vol. 19, no. 11.
  16. Robinson S., Roland-Holst D. W., 1988, Macroeconomic Structure and Computable General Equilibrium Models, Journal of Policy Modeling, vol. 10, no. 3.
  17. Shoven J. B., Whalley J., 1984, Applied General-Equilibrium Models of Taxation and International Trade. An Introduction and Survey, Journal of Economic Literature, vol. 22, no. 3.
  18. The Phnom Penh Post, 2013, For ASEAN-6 countries, dairy demand is high, http://www.phnom- penhpost.com/business/asean-6-countries-dairy-demand-high [dostęp: 16.07.2013].
  19. UNCTAD, 2014, http://unctadstat.unctad.org/ReportFolders/reportFolders.aspx [dostęp: 15.03.2014].
  20. Zielińska-Głębocka A., 1998, Wprowadzenie do ekonomii międzynarodowej. Teoria handlu i polityki handlowej, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk.
Cited by
Show
ISSN
2300-6102
Language
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.4467/23539496IB.13.057.2686
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu