BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Nowak Andrzej Wiesław
Title
Człowiek polityczny w filozofii Arystotelesa
Source
Społeczeństwo i Edukacja. Międzynarodowe Studia Humanistyczne, 2010, nr 2, s. 65-75, bibliogr. 7 poz.
Society and Education. International Humanist Studies
Keyword
Filozofia, Filozofia człowieka, Historia filozofii, Etyka
Philosophy, Human philosophy, History of philosophy, Ethics
Arystoteles
Abstract
Arystoteles stworzył system filozoficzny mający za cel, naukowe poznanie rzeczywistości, system szukający przyczyn zjawisk. Sam będąc człowiekiem ciekawskim i interesującym się dosłownie wszystkim, Arystoteles napisał wiele dzieł dotyczących praktycznie każdej dziedziny życia (od polityki po rolnictwo). Arystoteles, mówiąc obrazowo, stąpał mocno po ziemi, szukając na niej rozwiązania zagadek bytu, odwrotnie od Platona, "buszującego w ideach" (żartobliwa metafora, aczkolwiek dobrze oddająca zakres zainteresowań obu filozofów). Arystoteles był bardziej typem analitycznym, przyrodniczym, a Platon - pełnym mistyki. Z powodu rozległości zainteresowań Arystotelesa, bardzo trudno jest streścić jego nauki. Nauka o bycie, wydaje się być tą, która najbardziej wpłynęła na dalsze losy filozofii, a także jest nauką, która leży u podstaw wszystkich innych dziedzin omawianych przez Arystotelesa. (fragment tekstu)
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Baldwin, J.M. 2003. Słownik filozoficzny, Arystoteles, Warszawa.
  2. Encyklopedia Powszechna Multimedialna - Edycja 2004.
  3. Encyklopedia Gazety Wyborczej, Tom 1, PEN Warszawa 2004.
  4. Glenski, Cz., Glenski, J. 1993. Myślę, więc jestem.Maksymy i sentencje Kęty.
  5. Gromska, D. 1981. Etyka Nikomachejska, Warszawa.
  6. Maryniarczyk, A. 2003. Metafizyka, Warszawa 2003.
  7. Mikołejko, Z. 2002. Elementy filozofii, Warszawa.
Cited by
Show
ISSN
1898-0171
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu