- Author
- Ambroziak Łukasz (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa)
- Title
- Konkurencyjność eksportu rolno-spożywczego Polski i wybranych nowych państw członkowskich na rynku UE -15
Competitiveness in Agro-Food Exports of Poland and Selected EU New Member States on the EU-15 Market - Source
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2013, T. 15, z. 3, s. 21-26, rys., tab., bibliogr. 7 poz.
- Keyword
- Eksport produktów rolnych, Konkurencyjność eksportu, Analiza konkurencyjności
Agricultural exports, Export competitiveness, Competitive Intelligence (CI) - Note
- streszcz., summ.
- Company
- Unia Europejska (UE)
European Union (EU) - Abstract
- Celem opracowania była ocena pozycji konkurencyjnej oraz zmian konkurencyjności eksportu rolno-spożywczego wybranych pięciu nowych państw członkowskich UE (Czech, Litwy, Polski, Słowacji i Węgier) po 2004 r. Dokonano tego na podstawie wskaźnika ujawnionych przewag komparatywnych (RCA), wskaźnika pokrycia importu eksportem (TC) oraz sumarycznego wskaźnika pozycji konkurencyjnej bazującego na obu wyżej wymienionych wskaźnikach. Z przeprowadzonej analizy wynika, iż najsilniejszą pozycję konkurencyjną w eksporcie produktów rolno-spożywczych do państw UE-15 miały Polska i Węgry, a w mniejszym stopniu Litwa. Mimo poprawy, nie udało się nadal osiągnąć przewag konkurencyjnych Czechom i Słowacji. (abstrakt oryginalny)
The aim of the paper is to analyse the competitive position and its changes in agro-food exports of five EU new member states (the Czech Republic, Lithuania, Poland, Slovakia, and Hungary) to the EU-15 countries after 2004. To make an assessment, the following trade indices have been used: the trade coverage index (TC), the index of revealed comparative advantage (RCA) and complex index of competitiveness being a combination of two former indices. The research results suggest that the strongest competitiveness position in agro-food exports to the UE-15 market held Poland, Hungary and partly Lithuania. On the contrary, the Czech Republic and Slovakia haven't reached revealed comparative advantage in agro-food exports after their EU accession. (original abstract) - Accessibility
- The Library of Warsaw School of Economics
- Full text
- Show
- Bibliography
- Ambroziak Ł. 2009: Analiza zmian w handlu artykułami rolno-spożywczymi nowych państw członkowskich po akcesji do Unii Europejskiej, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
- Ambroziak Ł., Szczepaniak I. 2009: Ocena wskaźnikowa konkurencyjności handlu produktami rolno-spożywczymi, [W:] I. Szczepaniak (red.), Ocena konkurencyjności polskich producentów żywności po akcesji do Unii Europejskiej (synteza), IERiGŻ-PIB, Warszawa.
- Ambroziak Ł., Szczepaniak I. 2011: Wskaźnikowa ocena konkurencyjności handlu produktami rolno-spożywczymi, [W:] I. Szczepaniak (red.), Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (1), IERiGŻ-PIB, Warszawa.
- Ambroziak Ł., Szczepaniak I. 2012: Wskaźnikowa ocena konkurencyjności handlu produktami rolno-spożywczymi, [W:] I. Szczepaniak (red.), Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (2), IERiGŻ-PIB, Warszawa.
- Baza danych World Integrated Trade Solution (WITS) - Comtrade. 1996: Harmonized system.
- Kaliszuk E. 2009: Konsekwencje systemowe akcesji Polski do Unii Europejskiej dla obrotów towarowych, [W:] E. Kaliszuk, K. Marczewski (red.), Wpływ członkostwa w Unii Europejskiej na stosunki gospodarcze Polski z zagranicą, IBRKK, Warszawa.
- Misala J. 2005: Wymiana międzynarodowa i gospodarka światowa. Teoria i mechanizmy funkcjonowania, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Warszawa.
- Cited by
- ISSN
- 1508-3535
- Language
- pol