BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Piekarzewska Hanna
Title
Możliwości i bariery rozwoju przemysłowego przetwórstwa ziemniaków w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem regionu warszawskiego
Source
Biuletyn IGS / Szkoła Główna Handlowa. Instytut Gospodarstwa Społecznego, 1991, nr 4, s. 7-114, mapy, rys., tab., wykr.
Keyword
Przetwórstwo ziemniaków, Przemysł spożywczy, Przemysł spirytusowy, Przemysł przetwórstwa rolnego, Ziemniaki, Przetwórstwo przemysłowe
Potato processing, Food industry, Distilling industry, Agricultural processing industry, Potatoes, Manufacturing
Note
streszcz.
Country
Region warszawski, Mazowsze, Podlasie
Warsaw region, Mazowsze, Podlasie
Abstract
Przemysł spożywczy jest dziedziną produkcji o dużych potencjalnych możliwościach rozwoju w naszym kraju. Wskazuje na to wysoka pozycja Polski na liście światowych producentów surowców rolnych - na przykład: ziemniaków, buraków cukrowych, mleka krowiego, rzepaku, trzody chlewnej oraz niektórych owoców i warzyw (truskawek, malin, jabłek i kapusty). Ponadto rozwojowi tej dziedziny sprzyjają m.in.: stosunkowo niewielka kapitałochłonność, względy społeczne (stworzenie rynku zbytu dla płodów rolnych i tym samym zwiększenie dopływu środków pieniężnych dla ludności rolniczej, stanowiącej ok. 1/3 ogółu zawodowo czynnych), korzyści związane z intensyfikującym wpływem przemysłu spożywczego na rolnictwo.
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of the Wroclaw University of Economics
Bibliography
Show
  1. Baczewski H., Węzłowe zagadnienia uprawy ziemniaków w PGR, "Nowe Rolnictwo" 1986, nr 3.
  2. Bielarz H., Gładkowski J., Spożywcze produkty z ziemniaków, "Przemysł Spożywczy" 1978, nr 2.
  3. Bis K., Co dalej z uprawą ziemniaka na paszę, "Postępy Nauk Rolniczych" 1987, nr 516.
  4. Borkowski B., Runowski H., Skala i charakter substytucji ziemniaków przez pasze treściwe w żywieniu trzody chlewnej, "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" 1987, nr 2.
  5. Brzeski Z., Wnęk M., Nakład pracy w uprawie ziemniaków, "Poradnik Gospodarczy" 1985, nr 18.
  6. Chmielewska B., Niektóre problemy gospodarki paszowej w Polsce w małych gospodarstwach na początku lat osiemdziesiątych, "Nowe Rolnictwo" 1986, nr 3.
  7. Chotkowski J., Rembeza J., Co decyduje o opłacalności uprawy ziemniaków, "Służba Rolna" 1984, nr 7.
  8. Chotkowski J., Rembeza J., Wybrane zagadnienia ekonomiki produkcji towarowej ziemniaków, "Nowe Rolnictwo" 1987, nr 10.
  9. Dyka S., Sackiewicz E., Handlowa obsługa rolnictwa, PWE, Warszawa 1978.
  10. Fierla I., Geografia przemysłu Polski, PWE, Warszawa 1984.
  11. Grab B., Chotkowski J., Ekonomiczne aspekty przerobu ziemniaków w gorzelniach rolniczych, "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" 1986, nr 2-3.
  12. Grabowski S., Efektywność zużycia pasz w chowie trzody chlewnej, "Wieś Współczesna" 1988, nr 5.
  13. Grabowski S., Efektywność zużycia pasz w chowie trzody chlewnej i pasz, "Wieś Współczesna" 1982, nr 3-4.
  14. Heidrych J., Przemysł ziemniaczany, "Przemysł Spożywczy" 1978, nr 2.
  15. Jabłoński K., Ekonomiczne i agrotechniczne czynniki decydujące o produkcji i plonach ziemniaków, "Nowe Rolnictwo" 1983, nr 2.
  16. Jarosz K., Łączyński B., Niektóre problemy gorzelnictwa ze szczególnym uwzględnieniem gorzelni rolniczych, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 1983, nr 8.
  17. Jonas H., Friessleben, Rationalisierungsmiltel für die Kartoffelproduktion - Stand und Entwichlung, "Feldwirtschaft" 1986, nr 7.
  18. Kapsa E., Stan i perspektywy hodowli ziemniaków, "Nowe Rolnictwo" 1986, nr 3.
  19. Kartoffelindustrie wächst weiter, "Kartoffelwirtschaft" 1986, t.39, H. 48.
  20. Kobyliński R., Elastyczność produkcji ziemniaków w zależności od wybranych parametrów ekonomicznych, "Zeszyty Naukowe AR" w Szczecinie, 1984, nr 109.
  21. Krzyczkowski R., Kierunki optymalnego wykorzystania surowców do produkcji spirytusu, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 1980, nr 10.
  22. Lipowski L., Prawidłowości gospodarki ziemniakami w Holandii, "Nowe Rolnictwo" 1986, nr 6.
  23. Maciejko W., Ekonomiczno-rolnicze warunki produkcji ziemniaków, "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" 1980, nr 4.
  24. Muciek H., Przemysł ziemniaczany w Polsce. Maszynopis, SGPiS, Warszawa 1971.
  25. Niemczyk J., Podstawy rolnictwa. Materiały do ćwiczeń, SGPiS, Warszawa 1977.
  26. Piekarzewska H., Rozwój i rozmieszczenie przemysłowego przetwórstwa ziemniaków w Polsce, SGH, Warszawa 1991.
  27. Produkcja a jakość surowców rolnych, PWN, Warszawa 1978.
  28. Produkcja i zagospodarowanie ziemniaków w Polsce, "Wieś Współczesna" 1985, nr 5.
  29. Rembeza J., Pracochłonność i koszty różnych technologii produkcji ziemniaków, "Poradnik Plantatora" 1986, nr 1.
  30. Rambeza J., Chotkowski J., Możliwości produkcji eksportowej ziemniaków w Polsce, "Nowe Rolnictwo" 1990, nr 1/3.
  31. Rocznik Statystyczny GUS 1986, GUS, Warszawa 1986.
  32. Rozwój eksportu wyrobów alkoholowych, "Przemysł Farmaceutyczny i Owocowo-Warzywny" 1980, nr 1.
  33. Sawicka B., Wpływ niektórych czynników siedliskowych i agrotechnicznych na kształtowanie się plonu ziemniaków, "Roczniki Nauk Rolniczych". Seria A, 1989, z. 2.
  34. Schuhmann P., Kartoffelproduktion in der Niderlanden, "Agrartechnik" 1986, nr 7.
  35. Solarek L., Miejsce i funkcja gorzelni rolniczych w gospodarce rolnej i środowisku naturalnym, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 1986, nr 6.
  36. Stachurski W., Nakłady, koszty i opłacalność produkcji towarowej ziemniaka w gospodarce indywidualnej, "Poradnik Plantatora" 1985, nr 1.
  37. Stasiak E., Przestrzenne aspekty gospodarki żywnościowej do 2000 r., KPZK PAN, Warszawa 1986.
  38. "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" 1986, Dodatek do nr 5.
  39. "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej" 1991, nr 6.
  40. Ziemniak - główne problemy produkcji i wykorzystania w województwie białostockim, red. K. Miękus, Ośrodek Badań Naukowych, Białystok 1987.
Cited by
Show
ISSN
0208-791X
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu