- Author
- Kierepka Maria (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)
- Title
- Unijne wsparcie konkurencyjności gospodarki rolno-żywnościowej w województwie lubelskim w latach 2002-2006
The EU Support for Competitiveness of Agri-food Economy in the Lublin Province in 2002-2006 - Source
- Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 2010, nr 3 (52), s. 151-159, rys., bibliogr. 10 poz.
Scientific Journals Warsaw University of Life Sciences - SGGW. European Policies, Finance and Marketing - Keyword
- Sektor rolno-spożywczy, Wsparcie finansowe, Wspieranie rolnictwa, Konkurencyjność gospodarki żywnościowej, Konkurencyjność rolnictwa, Specjalny Program Akcesyjny na Rzecz Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich
Agri-food sector, Financial support, Agriculture support, Competitiveness of the food economy, Agricultural competitiveness, Special Accession Programme for Agriculture and Rural Development (SAPARD) - Note
- streszcz., summ.
- Country
- Województwo lubelskie
Lubelskie Voivodeship - Abstract
- Przedmiotem artykułu była analiza unijnego wsparcia konkurencyjności gospodarki rolno-żywnościowej województwa lubelskiego w latach 2002-2006. Wyodrębniono 9 działań z programów: SAPARD, SPO-Rolnictwo 2004-2006 i PROW 2004-2006, które w sposób, zarówno bezpośredni, jak i pośredni miały znaczący wpływ na realizację wybranego do analizy celu strategicznego. Podmioty sektora rolno-żywnościowego oraz poprawę warunków prowadzenia działalności gospodarczej na obszarach wiejskich województwa wsparto kwotą w wysokości 1 179 240 tys. PLN. Najwięcej środków trafiło do rolników (68,7%). Przemysł przetwórczy pozyskał 21,3%, natomiast 10% wykorzystanego budżetu przeznaczono na poprawę infrastruktury na obszarach wiejskich. (abstrakt oryginalny)
The subject of the article was to analyze the EU support of agri-food sector competitiveness in lubelskie province in the years 2002-2006. 9 activities were separated from such programs as SAPARD, SOP-agriculture 2004-2006 and RDP 2004-2006, which both directly and indirectly had a significant influence on the implementation of the strategic goal chosen for the analysis. The entities of agri-food sector and the improvement of conditions of keeping the business activity in rural areas were supported with the amount of 1 179 240 thousand PLN. Most funds went to farmers (68.7%). Processing industry gained 21.3%, while 10% of the used budget was spent on improving infrastructure in rural areas. (original abstract) - Full text
- Show
- Bibliography
- Bułkowska M., 2007. Ocena realizacji programu PROW w Polsce w latach 2004-2006. Rocz.Nauk. SERIA, t. IX, z. 2, 47-51.
- Chmurzyńska K., 2008. Wpływ SPO Rolnictwo na poprawę konkurencyjności gospodarstw rolnych i przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Rocz. Nauk. SERIA, t. X, z. 3, 67-72.
- Czubak W., Pawlak K., 2008. Rozdysponowanie środków finansowych wynikających z mechanizmów Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej na rozwój modelu rolnictwa industrialnego i zrównoważonego w Polsce. Raport PW nr 102, IERiGŻ, Warszawa, s. 51-86.
- Droździel L., 2007. ARiMR - Trzy lata po akcesji. ARiMR, Warszawa.
- MRiRW 2004. Sektorowy Program Operacyjny "Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz rozwój obszarów wiejskich 2004- 2006", 2004. Warszawa.
- MRiRW 2009. Wstępna analiza realizacji Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2004-2006, część 2. Warszawa.
- Raczkowski M., 2002. Możliwości wykorzystania Programu SAPARD w Polsce. Rocz, Nauk. SERIA, t. IV, z. 2.
- Rudnicki R., 2008. Program SAPARD jako czynnik wzrostu konkurencyjności gospodarstw rolnych w Polsce. Rocz. Nauk. SERIA, t. X, z.2, s. 230-233.
- Woś A, 1998. Wzrost gospodarczy i strategie rozwoju polskiego rolnictwa. IERiGŻ, Warszawa, s. 8.
- Ziółkowaka J., 2006. Mikroekonomiczna ocena efektywności finansowego wsparcia polskiego rolnictwa ze środków unijnych i krajowych w 2005 roku. Komunikaty, raporty, ekspertyzy nr 522, IERiGŻ, Warszawa, s. 27.
- Cited by
- ISSN
- 2081-3430
- Language
- pol