BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Niedziółka Ignacy (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie), Żak Wojciech (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie), Szpryngiel Mieczysław (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)
Title
Ocena jakości peletów wytworzonych z wybranych surowców roślinnych
Evaluation of pellets quality made of the selected plant materials
Source
Inżynieria Rolnicza, 2012, R. 16, nr 2 (137), s. 231-240, rys., tab., bibliogr. 16 poz.
Agricultural Engineering
Keyword
Biomasa, Surowce roślinne, Cechy fizyczne
Biomass, Raw plant materials, Physical properties
Note
streszcz., summ.
Abstract
Przedstawiono wyniki badań jakości peletów wytworzonych ze słomy pszennej i siana łąkowego. Badane surowce roślinne rozdrabniano za pomocą rozdrabniacza bijakowego wyposażonego w sita o średnicy otworów 5 mm. Analizę wilgotności, długości cząstek i wartości opałowej surowców oraz gęstości nasypowej i trwałości mechanicznej peletów przeprowadzono zgodnie z obowiązującymi normami. Średnia wilgotność surowców wynosiła 14,5% dla słomy pszennej i 16,2% dla siana łąkowego. Średnia wartość opałowa wynosiła od 15,2 MJ*kg-1 dla słomy pszennej do 15,5 MJ*kg-1 dla siana łąkowego. Do wytwarzania peletów użyto dwóch typów peleciarek tj.: peleciarki z dwustronną obrotową matrycą płaską i peleciarki z jednostronną nieruchomą matrycą płaską. Gęstość nasypowa oraz trwałość mechaniczna peletów zależały od rodzaju surowca i typu peleciarki. Gęstość nasypowa zawierała się w przedziale 373,6-477,8 kg*m-3 dla słomy pszennej i 288,3-501,6 kg*m-3 dla siana łąkowego. Wskaźnik trwałości mechanicznej peletów wahał się w zakresie od 69,6 do 97,1% dla słomy pszennej i od 73,4 do 96,3% dla siana łąkowego. Korzystniejsze efekty pracy dotyczące jakości wytworzonych peletów zapewniała peleciarka z jednostronną nieruchomą matrycą płaską.(abstrakt oryginalny)

The results of the quality research of pellets made of grain straw and meadow hay. The researched plant materials fragmented with a hammer mill equipped with sieves of 5 mm meshes. Moisture analysis, length of particles and calorific value of materials as well as bulk density and mechanical endurance of pellets were carried out according to valid standards. Average moisture of materials was 14.5% for grain straw and 16.2% for meadow hay. Average calorific value was ranging from 15.2 MJ*kg-1 for grain straw to 15.5 MJ*kg-1 for meadow hay. Two types of pelleting machines were used for production of pellets, i.e.: pelleting machines with a two-side rotating flat matrix and a pelleting machine with a one-side immovable flat matrix. Bulk density and mechanical endurance of pellets depended on the type of material and a type of a pelleting machine. Bulk density was within 373.6-477.8 kg*m-3 for grain straw and 288.3-501.6 kg*m-3 for meadow hay. Index of mechanical endurance of pellets was within 69.6 to 97.1% for grain straw and from 73.4 to 96.3% for meadow hay. A pelleting machine with a one-side immovable flat matrix ensured more advantageous effects of work concerning the quality of the produced pellets.(original abstract)
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Burczyk H. (2012): Biomasa z roślin jednorocznych dla energetyki zawodowej. Czysta Energia, 2(126), 30-32.
  2. Denisiuk W. (2007): Brykiety/pelety ze słomy w energetyce. Inżynieria Rolnicza, 9(97), 41-47.
  3. Denisiuk W. (2008): Słoma - potencjał masy i energii. Inżynieria Rolnicza, 2(100), 23-30.
  4. Frączek J. (red.). (2010a): Produkcja biomasy na cele energetyczne. Wyd. PTIR, Kraków, ISBN 978-83-917053-8-4.
  5. Frączek J. (red.). (2010b): Przetwarzanie biomasy na cele energetyczne. Wyd. PTIR, Kraków, ISBN 978-83-917053-9-1.
  6. Gałecki T. (2004): Pelety ze słomy - racjonalna alternatywa. Czysta Energia, 6(34), 34.
  7. Hejft R. (2006): Granulacja ciśnieniowa - analiza układu roboczego z płaską matrycą. Inżynieria Rolnicza, 7(82), 209-214.
  8. Kowalczyk-Juśko A., Zywer A. (2011): Co za dużo, to ... na opał. Agroenergetyka, 4, 29-31.
  9. Kowalik P. (2002): Perspektywy peletyzacji biomasy w Polsce. Czysta Energia, 10, 14-15.
  10. Mani S., Tabil L.G., Sokhansanj S. (2003): An overview of compaction of biomass grand. Powder Handling and Processing, 15(2), 160-168.
  11. O'Dogherty M.J., Huber A.J., Dyson J., Marshal C.J. (1995): A study of the physical and mechanical properties of wheat straw. Journal of Agricultural Engineering Research, 62(2), 133-142.
  12. Pełka G. (2010): Pelety - paliwo czyste, ekologiczne i praktyczne. GLOBEnergia, 1, 46-47.
  13. Szpryngiel M., Kraszkiewicz A., Kachel-Jakubowska M., Niedziółka I. (2011): Ocena gęstości usypowej i energochłonności produkcji peletów w peleciarce z dwustronną matrycą płaską. Inżynieria Rolnicza, 6(131), 215-222.
  14. PN-EN 15103: 2010. Biopaliwa stałe - Oznaczanie gęstości nasypowej.
  15. PN-EN 15210-1: 2010. Biopaliwa stałe - Oznaczanie wytrzymałości mechanicznej brykietów i peletów. Część 1: Pelety.
  16. PN-EN 15149-2:2011. Biopaliwa stałe - Oznaczanie rozkładu wielkości ziaren - Cześć 2: Metoda przesiewania wibracyjnego przy użyciu sit o szczelinie 3,15 mm lub mniejszej.
Cited by
Show
ISSN
1429-7264
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu