BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Burczaniuk Monika (Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK w Radzyniu Podlaskim), Zuba-Ciszewska Maria (Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II w Lublinie, Polska)
Title
Zasobowo-procesowy rachunek kosztów narzędziem wspomagającym rozwój spółdzielni mleczarskiej Spomlek
Costs Accounting of Resources' and Processes' Consumption as an Instrument Supporting the Development of the Dairy Co-Operative Spomlek
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2014, T. 16, z. 6, s. 69-76, rys., tab., bibliogr. 21 poz.
Keyword
Rachunek kosztów, Rachunek kosztów działań, Spółdzielczość mleczarska
Cost accounting, Activity Based Costing (ABC), Cooperative creameries
Note
streszcz., summ.
Abstract
Celem pracy była analiza i ocena funkcjonowania zasobowo-procesowego rachunku kosztów wdrażanego od 2010 roku w spółdzielni mleczarskiej Spomlek. Wprowadzony rachunek kosztów cechuje się przejrzystością i koncentracją na najważniejszych elementach, tj. zasobach, działaniach i obiektach kosztowych (produkty i klienci). Szczególnie ważnym czynnikiem, który przyczynił się do sukcesu wdrożenia nowego systemu, była możliwość odniesienia danych kosztowych do fizycznych wielkości, którymi zarządzają menadżerowie. Świadomość kosztową udało się zwiększyć wśród pracowników firmy przez przekrojową analizę kosztów działań i zasobów - od momentu pozyskania surowca aż do sprzedaży gotowych wyrobów. Oznacza to odwzorowanie ścieżki przepływu produktu i wycenę wartości dodanej na różnych etapach życia produktu. Przeprowadzona analiza zasobowo-procesowego rachunku kosztów w SM Spomlek potwierdziła, że jest to istotne narzędzie służące do jej rozwoju. (abstrakt oryginalny)

The aim of the work was an analysis and an evaluation of Resource and Process Consumption Accounting which have been initiated from 2010 in dairy co-operative Spomlek. Introduced account of charges is characterized by transparency and concentration on the most important elements i.e. resources, actions and cost objects (products and customers). The particularly important factor which contributed to success of initiating of the new system was the possibility of reference of cost data to physical sizes administered by managers. The cost-awareness was increased among employees by the cross sectional analysis of action costs and resources - from the moment of gaining raw material until the sales of ready products. It means a mapping of flow path of product and an appraisement of value added on different stages of life of the product. Carried out analysis of resource and process consumption accounting in SM Spomlek confirms that it is an essential tool to servants of development. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Brodziński M.G. 2014: Oblicza polskiej spółdzielczości wiejskiej. Geneza - rozwój - przyszłość, Wydawnictwo Frel, Warszawa, 133.
  2. Chmielewska M. 2008a: Przydatność rachunku kosztów w opinii zarządzających spółdzielniami mleczarskimi, Zag. Ekon. Roln., nr 1(314), 128.
  3. Chmielewska M. 2008b: Zakres i narzędzia pozyskiwania informacji o kosztach w opinii zarządzających spółdzielniami mleczarskimi, Zesz. Nauk. SGGW, "Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej", nr 64, 123.
  4. Januszewski A. 2010: Koncepcja rozwoju komputerowo wspomaganego systemu kalkulacji kosztów dla przedsiębiorstwa produkcyjnego, [w:] E. Nowak, M. Nieplowicz (red.), Systemy zarządzania kosztami i dokonaniami, Wyd. UE we Wrocławiu, Wrocław, 152.
  5. Jaworska E. 2010: Pomiar dokonań a zarządzanie dokonaniami przedsiębiorstwa, [w:] E. Nowak, M. Nieplowicz (red.), Systemy zarządzania kosztami i dokonaniami, Wyd. UE we Wrocławiu, Wrocław, 169.
  6. Kaplan R.S., Anderson S.R. 2008: Rachunek kosztów działań sterowany czasem, PWN, Warszawa, 19-21.
  7. Kapusta F. 2011: Konsolidacja mleczarstwa pilną potrzebą, Przegląd mleczarski, 4/2011, 44.
  8. Komorowska D. 2006: Koncentracja produkcji mleka w Polsce, Zesz. Nauk. SGGW, "Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej", nr 61/2006, 160.
  9. Leszczyński Z. 2012: Projektowanie i wdrażanie rachunku kosztów działań w przedsiębiorstwie, ODDK, Gdańsk, 15-16.
  10. Nowak E. 2005: Analiza sprawozdań finansowych, PWE, Warszawa, 108.
  11. Piechota R. 2005: Projektowanie rachunku kosztów działań, Difin, Warszawa, 7-8.
  12. Pietrzak M. 2006: Efektywność finansowa spółdzielni mleczarskich - koncepcja oceny, Wyd. SGGW, Warszawa, 155.
  13. Rocznik statystyczny rolnictwa 2007. 2008: GUS, Warszawa, 376.
  14. Rocznik statystyczny rolnictwa 2013. 2014: GUS, Warszawa, 314.
  15. Rybicka K. 2011: Wykorzystanie rachunku kosztów działań w przedsiębiorstwie produkcyjnym, [w:] E. Nowak, M. Nieplowicz (red.), Rachunek kosztów i pomiar dokonań, Wyd. UE we Wrocławiu, Wrocław, 434.
  16. Rynek mleka. Stan i perspektywy, nr 46/2014, red. Seremak-Bulge, IERiGŻ, Warszawa, 22-23.
  17. Rynek mleka. Stan i perspektywy, nr 30/2006, red. Seremak-Bulge, IERiGŻ, Warszawa, 19.
  18. Seremak-Bulge J. 2013: Restrukturyzacja produkcji mleka. "Przegląd mleczarski" 9/2013, 40.
  19. Szajner P. 2011: Międzynarodowa konkurencyjność polskiego sektora mleczarskiego w kontekście wyników handlu zagranicznego, Zesz. Nauk. SGGW w Warszawie, "Problemy Rolnictwa Światowego", t. 11(26)/2011, 159.
  20. Szczubełek G. 2011: Uwarunkowania rozwoju przedsiębiorstw przemysłu mleczarskiego w Polsce, Wydawnictwo "Dom Organizatora", Toruń, 119.
  21. Zieliński T.M. 2013: Zasobowo-procesowy rachunek kosztów - więcej niż ABC, Controlling, Wiedza i Narzędzia Praktyczne, nr 28.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu