BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Jąder Karolina (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
Title
Zmiany w konsumpcji owoców i ich przetworów w Polsce w latach 1998-2012
Changes in the Consumption of Fruits and their Conserves in Poland in the Years 1998-2012
Source
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2014, t. 101, z. 3, s. 98-106, tab., rys., bibliogr. 15 poz.
Annals of Agricultural Economics and Rural Development
Keyword
Gospodarstwa domowe, Owoce, Konsumpcja
Households, Fruit, Consumption
Note
streszcz., summ.
Abstract
Celem opracowania jest ukazanie zmian w konsumpcji owoców oraz ich przetworów w polskich gospodarstwach domowych w latach 1998-2012 oraz przedstawienie zróżnicowania spożycia owoców w różnych typach gospodarstw domowych, wyodrębnionych ze względu na przynależność do danej grupy społeczno-ekonomicznej. Metodą regresji liniowej określono tendencje w spożyciu owoców świeżych (w tym oddzielnie jabłek, owoców jagodowych, owoców południowych oraz pozostałych owoców), przetworów owocowych oraz soków. Określono również strukturę spożycia owoców, przetworów i soków oraz strukturę spożycia owoców świeżych. Stwierdzono spadek spożycia owoców świeżych (w tym głównie jabłek) oraz wzrost konsumpcji przetworów owocowych oraz soków. Zdecydowanie najwięcej owoców świeżych spożywali emeryci i renciści, natomiast w konsumpcji przetworów owocowych i soków najwyższy wynik odnotowano w przypadku osób pracujących na własny rachunek. (abstrakt oryginalny)

The aim of the study was to present the changes in consumption of fruits, processed fruit and fruit and vegetable juices in Poland in the years 1998-2012. The diversity of fruit consumption in various types of households (distinguished by the socio-economic group they belong to) was presented. With the use of linear regression, a trend was identified concerning the consumption of fresh fruit including (separately apples, berries, exotic fruit and other fruits), processed fruit and fruit juices and fruit and vegetable juices. The structure of consumption of fruit, processed fruit and juices and fresh fruit was shown. A decrease in the consumption of fresh fruit (mainly apples) and an increase in the consumption of processed fruit and juices were observed. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Adamczyk Grażyna, 2002: Wybrane aspekty zachowań konsumpcyjnych i wzorców spożycia żywności w polskich gospodarstwach domowych w latach dziewięćdziesiątych, "Roczniki AR Poznań. Ekonomia", CCCXLIII, s. 31-41.
  2. Adamczyk Grażyna, 2010: Popularność żywności wygodnej, "Journal of Agribusiness and Rural Development", 4(18), s. 5-13.
  3. Budżety gospodarstw domowych z lat 1998-2012. 1999-2013: GUS, Warszawa.
  4. Bułhak-Jachymczyk Barbara, Nowicka Grażyna, Panczenko-Kresowska Bogumiła, 2008: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
  5. EUFIC 2012: Konsumpcja owoców i warzyw w Europie - czy Europejczycy spożywają ich wystarczająco dużo?, http://www.eufic.org/article/pl/expid/Konsumpcja-warzyw-owocow-Europie/, data pobrania: 02.04.2014.
  6. Gawęcki Jan, 2012: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  7. Grzelak Aleksander, Gałązka Marek, 2013: Tendencje konsumpcji żywności w Polsce na tle uwarunkowań globalnych, "Roczniki Ekonomiczne Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy", nr 6, s. 223-241.
  8. KUPS. 2013: Prezes KUPS: Teraz w sokach może być już tylko lepiej, http://www.kups.org.pl/ index/?id=08c5433a60135c32e34f46a71175850c, data pobrania: 22.07.2014.
  9. Piekut Marlena, 2006: Spożycie żywności w gospodarstwach domowych, Wiadomości statystyczne, 11/2006, s. 32-45.
  10. Rynek owoców i warzyw. stan i perspektywy. 1999-2013: IERiGŻ-PIB w Warszawie, nr 16-43.
  11. Strojewska Irena, 2010: Spożycie owoców w Polsce w latach 2000-2009, "Hasło Ogrodnicze", nr 10, s. 40-41.
  12. Strojewska Irena, 2013: Spożycie soków pitnych i nektarów w Polsce i w krajach UE-27, "Przemysł fermentacyjny i owocowo-warzywny", nr 5-6, s. 34.
  13. Witczak Anna, 2006: Spożycie mięsa w Polsce wg różnych typów gospodarstw domowych, "Roczniki Naukowe SERiA", t. VIII, z. 3, s. 163-166.
  14. http://www.polskiesadownictwo.pl/index.php/wiadomosci/62-wiadomosci/983-rosnie-spozycie-jablek-w-polsce, data pobrania: 22.07.2014.
  15. http://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/ekspert-spada-konsumpcja-jablek-w-polsce,50472.html, data pobrania: 22.07.2014.
Cited by
Show
ISSN
2353-4362
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu