BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Majewski Janusz (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Title
Wartość zapylania sadów jabłoniowych w Polsce - próba szacunku metodą kosztów zastąpienia
The Value of Apple Orchard Pollination in Poland - the Replacement Cost Method
Source
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2014, t. 101, z. 3, s. 126-132, tab., bibliogr. 20 poz.
Annals of Agricultural Economics and Rural Development
Keyword
Owoce, Rolnictwo, Koszty
Fruit, Agriculture, Costs
Note
streszcz., summ.
Abstract
Celem pracy jest określenie wartości zapylania sadów jabłoniowych w Polsce metodą kosztów zastąpienia. Dokonano także przeglądu metod szacowania wartości zapylania roślin uprawnych oraz podano wielkość i strukturę upraw sadowniczych w Polsce. Badania wykazały, że w przypadku potrzeby zastąpienia owadów zapylających przez człowieka do zapylenia sadów jabłoniowych potrzeba od 1,4 do 2,7 mln osób. Liczba osób niezbędnych do zapylenia hektara sadu jabłoniowego wyniosła 7-14 osób, a wartość zapylenia od 8,4 do 16,8 tys. zł. Wartość zapylenia sadów jabłoniowych oszacowana metodą kosztów zastąpienia wyniosła od 1,6 do 3,3 mld zł. Świadczy to o znaczącej roli owadów zapylających dla sadownictwa. (abstrakt oryginalny)

The aim of the study was to determine the pollination value of apple orchards in Poland by using the replacement cost method. A review of the methods of estimating the value of pollination was made, and the cultivation area and structure of fruit crops in Poland were identified. Studies have shown that replacing pollinators with humans to pollinate apple orchards in Poland requires from 1.4 to 2.7 million people. The number of people per hectare needed to pollinate an apple orchard was 7-14 people, and the value of pollination from 8.4 to 16.8 thousands polish zloty (PLN). The value of pollination of apple orchards estimated using the replacement cost method ranged from 1.6 to 3.3 billion PLN. This demonstrates the significant role of pollinators for growing fruit. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Allsopp M.H., de Lange W., Veldtman R. 2008: Valuing insect pollination services with cost of replacement, PloS ONE, 3(9), tryb dostępu: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0003128, dostęp: luty 2012.
  2. Breeze T.D., Bailey A.P., Balcombe K.G., Potts S.G. 2011: Pollination services in the UK. How important are honeybees? "Agriculture, Ecosystem and Environment", 142, s. 137-143.
  3. Cuthbertson A.G.S., Brown M.A. 2006: Vital pollinators: honey bees in apple orchards, "Biologist", vol. 53, no 2, s. 78.
  4. Gallai M., Salles J.M., Settele J., Vaissière B.E. 2009: Economic valuation of the vulnerability of world agriculture confronted with pollinator decline, "Ecological Economics", vol. 68, s. 810-821.
  5. Jabłońska L., Gunerka L., Olewnicki D. 2013: Przemiany strukturalne w polskim ogrodnictwie w latach 2002-2012, "Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Obszarów Wiejskich", t. 100, z. 3, s. 62-72.
  6. Jabłoński B. 1998: Sposoby przenoszenia pyłku, [w] Pszczelnictwo, J. Prabucki (red.), Wydawnictwo Promocyjne "Albatros", Szczecin, s. 784-791.
  7. Jabłoński B. 1998: Surowce zbierane przez pszczoły, [w] Pszczelnictwo, J. Prabucki (red.), Wydawnictwo Promocyjne "Albatros", Szczecin, s. 816-838.
  8. Leonhardt S.D., Gallai N., Garibaldi L.A., Kuhlmann M., Klein A.M. 2013: Economic gain, stability of pollination and bee diversity decrease from southern to northern Europe, "Basic and Applied Ecology", tryb dostępu: http://dx.doi.org/10.1016/j.baae.2013.06.003, dostęp: marzec 2014.
  9. Mburu J.,Hein L.G., Gemmill B., Collette L. 2006: Economic valuation of pollination services: review of methods, Food and Agriculure Organization of the United Nations, Roma, s. 9-20.
  10. Majewski J. 2011a: Wartość zapylania upraw w województwie mazowieckim; próba szacunku, "Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie Problemy Rolnictwa Światowego", t. 11 (XXVI), z. 1, s. 112-120.
  11. Majewski J. 2011b: Wartość zapylania roślin uprawnych w Polsce, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, nr 166, s. 426-435.
  12. Majewski J., Pizło W. 2012: Znaczenie gospodarcze pszczół w polskim sadownictwie, "Wieś i Rolnictwo", 1(154), s. 146-159.
  13. Mazurkiewicz-Pizło A., Pizło W. 2011: Stan i kierunki rozwoju sadownictwa w Polsce - lata 1999- 2010, [w] Gospodarowanie w sadownictwie Grójca i Warki: region, klastry, gospodarstwa sadownicze (część pierwsza), W. Pizło (red.), Wydawnictwo SGGW, s. 19-40.
  14. Morse R.A., Calderone N.W. 2000: The value of honey bees as pollinators of U.S. crops in 2000, Bee Culture, vol. 128, s. 1-15.
  15. Partap U., Ya T. 2012: The Human Pollinators of Fruit Crops in Maoxian County, Sichuan, China, Mountain Research and Development, vol. 32, no 2, s. 176-186.
  16. Pizło W. 2011: Status and development trends of Polish horticultural during 1999-2009, "Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists", vol. 13, no 6, s. 183-187.
  17. Produkcja ogrodnicza. Badanie sadów w 2012 r. GUS, Warszawa 2013, s. 5, 12-13.
  18. Semkiw P. 2012: Sektor pszczelarski w Polsce w 2012 roku, tryb dostępu: www.opisik.pulawy.pl, data odczytu: październik 2013
  19. Sobczak W., Jabłońska L. Olewnicki D. 2013: Stopień zorganizowania producentów owoców i warzyw w Polsce, "Zeszyty Naukowe SGGW Problemy Rolnictwa Światowego", t. 13(XXVIII), z. 1, s. 119-127.
  20. Winfree R., Gross B.J., Kremen C. 2011: Valuing pollination services to agriculture, "Ecological Economics", vol. 71, s. 80-88.
Cited by
Show
ISSN
2353-4362
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu