BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Szewczuk Adam (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu), Szuk Tomasz (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu), Gudarowska Ewelina (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu), Sosna Ireneusz (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
Title
Wpływ ceny sprzedaży i poziomu plonowania wybranych odmian truskawek na uzyskiwane przychody w warunkach Dolnego Śląska
A Comparison of Several Strawberry Cultivars in Terms of Yield and Production Values Obtained in 2011-2013, in Lower Silesia
Source
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2014, t. 101, z. 3, s. 188-196, tab., bibliogr. 13 poz.
Annals of Agricultural Economics and Rural Development
Keyword
Owoce, Ceny, Przychody, Badania naukowe
Fruit, Prices, Revenue, Scientific research
Note
streszcz., summ.
Country
Dolny Śląsk
Lower Silesia
Abstract
Celem opracowania jest uzyskanie odpowiedzi na pytanie, który z czynników - cena sprzedaży czy wielkość plonu - ma decydujący wpływ na poziom uzyskiwanych przychodów w produkcji wybranych odmian truskawek deserowych w warunkach przyrodniczych i ekonomicznych Dolnego Śląska. Na podstawie wyników doświadczenia polowego realizowanego w latach 2011-2013 w Stacji Badawczo-Dydaktycznej w Samotworze pod Wrocławiem porównano pod względem wartości przychodów siedem odmian truskawki podzielonych na trzy grupy: odmiany wczesne (Flair, Rumba, Honeoye), odmiany średniowczesne (Polka, Sonata) i odmiany późne (Salsa, Florence) przy trzech poziomach cen za owoce: cenie minimalnej, średniej i maksymalnej dla każdego terminu zbioru. Wartość przychodów determinowana była w największym stopniu przez poziom uzyskiwanych plonów, a rozkład zbiorów nie był optymalny w stosunku do rozkładu cen. Najkorzystniejsze wartości przychodów uzyskiwano z tych odmian, które odznaczały się wysokimi plonami, a ich zbiory w największym stopniu przypadały na okres zwyżki cenowej. Były to odmiany Salsa i Polka, które z tego punktu widzenia powinny być rekomendowane do uprawy w warunkach przyrodniczych i ekonomicznych Dolnego Śląska.(abstrakt oryginalny)

The aim of this study was to compare the production of seven strawberry cultivars at different ripening periods. This was conducted on the background of changing prices and finding the best cultivars in the natural and economic conditions of Lower Silesia. The experiment was conducted in 2011-2013, at the Research Station in Samotwór. Seven strawberry cultivars were divided into three groups based on ripening periods: early (Flair, Rumba , Honeoye), middle (Polka, Sonata) and late cultivars (Salsa, Florence). A comparison of the different cultivars in terms of their value of production was carried out at three price levels for fruit: the minimum, average and maximum price for each harvest date. The highest yield was observed in the following cultivars: Polka and Salsa, and the lowest for Rumba and Flair. Production value was determined to the greatest extent by the level of the obtained yield. However, the distribution of the harvest was not optimal in relation to price distribution. The Salsa and Polka cultivars should be recommended for cultivation in the natural and economic conditions of Lower Silesia as they showed the highest yields and values of income. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Bieniasz M., Małodobry M., Lech W. 2007: Ocena plonowania i jakości owoców dziewięciu odmian truskawki, "Roczniki AR w Poznaniu. Ogrodnictwo", CCCLXXXIII, 41, s. 269-273.
  2. Borowska A., Rejman K. 2008: Organizacja rynku pierwotnego owoców na przykładzie rejonu grójeckiego, "Problemy Rolnictwa Światowego", 4(19), s. 65-74.
  3. Cennik Targpiast Sp. z o.o. http://www.targpiast.com.pl/index.php?action=prices
  4. Makosz E. 2005: Owoce miękkie w Unii Europejskiej, [w] Przyszłość uprawy truskawki, malin, porzeczki czarnej i wiśni, Mat. konf. Plantpress, Lublin, s. 3-10.
  5. Masny A., Żurawicz E. 2007: Wzrost i plonowanie późnych odmian truskawki w warunkach Polski Centralnej, "Roczniki AR w Poznaniu. Ogrodnictwo", CCCLXXXIII, 41, s. 345-349.
  6. Paszko D. 2009: Opłacalność produkcji truskawek deserowych i przemysłowych w Polsce, "Zeszyty Naukowe Instytutu Sadownictwa i Kwiacarstwa", t. 17, s. 67-78.
  7. Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy. 2011: IERiGŻ-PIB, Warszawa, nr 39, s. 9.
  8. Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy. 2012: IERiGŻ-PIB, Warszawa, nr 41, s. 6.
  9. Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy. 2013: IERiGŻ-PIB, Warszawa, nr 43, s. 10-23.
  10. Szewczuk A., Gudarowska E. 2002: The acceleration of ripening of dessert strawberries by using flat covers from the point of view of changing fruit prices, "Scientific Works of the Lithuanian Instituteof Horticulture and Vegetable Growing", 21(4), s. 78-85.
  11. Szewczuk A., Gudarowska E. 2004: Dojrzewanie kilku odmian truskawki w uprawie pod osłonami w zależności od temperatury powietrza, "Zeszyty Naukowe AR we Wrocławiu. Rolnictwo", LXXXV, nr 487, s. 145-157.
  12. Uprawy ogrodnicze. Powszechny Spis Rolny 2010. 2012: GUS, Warszawa, s. 132.
  13. Włodarczyk T. 2006: Rynek truskawek deserowych w Polsce, "Hasło Ogrodnicze", 10, s. 46-48.
Cited by
Show
ISSN
2353-4362
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu