BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Łaba Sylwia (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Title
Proekologiczne działania w zakresie zagospodarowania odpadów w przemyśle owocowo-warzywnym
Pro-Environmental Activities of Waste Management in the Fruit and Vegetable Industry
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2012, T. 14, z. 5, s. 133-138, rys., tab., bibliogr. 15 poz.
Keyword
Przetwórstwo owocowo-warzywne, Odpady, Gospodarka odpadami
Fruit and vegetables processing, Wastes, Waste management
Note
streszcz., summ.
Abstract
Przedstawiono problem gospodarki odpadami z przetwórstwa owocowo-warzywnego. Scharakteryzowano odpady owocowo-warzywne pod względem jakości i ilości oraz zaprezentowano sposoby ich zagospodarowania w Polsce i na świecie. Zarządzanie odpadami w przetwórstwie owocowo-warzywnym wciąż jest postrzegane przez wiele zakładów jako źródło kosztów związanych z opłatami środowiskowymi oraz koniecznymi inwestycjami. Wprowadzanie systemów zarządzania środowiskowego umożliwiło wytwarzanie produktów z wykorzystaniem najlepszych technologii i zachowaniem standardów ekologicznych. Produkowana żywność jest bezpieczna i ma wysoką jakość przy ograniczonym zużyciu energii elektrycznej i niższych kosztach. (abstrakt oryginalny)

The article describes the w management of fruit and vegetable processing waste. Fruit and vegetable pomace was described in terms of quality and volume and utilization methods in Poland and in the world. The waste-free food processing is not possible, but it is necessary to use waste without generating unnecessary costs, while benefiting processors and the environment. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Adamczyk W. 2004: Ekologia wyrobów - jakość, cykl życia, projektowanie. PWE, Warszawa, 52-55.
  2. Adjadowicz E. i in. 2000: Charakterystyka i kierunki zagospodarowywania odpadów w słodowniach. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 10, 20-21.
  3. Baranowski K., Baca E., Salamon A., Michałowska D., Meller D., Karaś M. 2009: Możliwości odzyskiwania i praktycznego wykorzystania związków fenolowych z produktów odpadowych: z wytłoków z czarnej porzeczki i aronii oraz z chmielin. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4(65), 100-109.
  4. Bober I., Oszmiański J. 2004: Zastosowanie wytłoków aronii do naparów herbat owocowych. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment., 3(1), 63-72.
  5. Borycka B. 2002: Wybrane energetyczne właściwości biomasy wytłokowej. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol., z. 486, 65-72.
  6. Dybus J. 2011: Branża soków zagęszczonych - jej sytuacja oraz znaczenie w Unii Europejskiej. XXXI Międzynarodowe Sympozjum Sadownicze. Materiały konferencyjne.
  7. Fronc A., Nawirska A. 1994: Możliwość wykorzystania odpadów z przetwórstwa owocowo-warzywnego. Ochrona Środowiska, 2(53), 31-32.
  8. Gryss Z. 1972: Wykorzystanie odpadów przemysłu owocowo-warzywnego. WNT, Warszawa 196-204.
  9. Kowalczyk R., Piwnicki Ł. 2007: Pestki owoców jako cenny surowiec wtórny przemysłu spożywczego. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 17(31), 2,62-66.
  10. Krajowy Plan Gospodarki Odpadami (KPGO). 2002: Monitor Polski, 11, poz. 159, 446-449.
  11. Misiura A. 2008: Produkty uboczne przemysłu owocowo-warzywnego i ich wykorzystanie na cele paszowe, Hodowca Bydła, 9, 339.
  12. Nawirska A. 2007: Zagospodarowanie odpadów z przemysłu owocowo-warzywnego. Przemysł fermentacyjny i owocowo-warzywny, 10, 44-46.
  13. Obwieszczenie Ministra Środowiska z dnia 26 września 2011 roku w sprawie wysokości stawek opłat za korzystanie ze środowiska na rok 2012, Monitor Polski, 94, poz. 958.
  14. Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy. 2011: Analizy rynkowe, IERiŻ-PIB Warszawa, (38), 8.
  15. Tarko T., Sobusiak J., Duda-Chodak A. 2009: Sposoby wykorzystania odpadów przemysłu owocowo-warzywnego. Przemysł fermentacyjny i owocowo-warzywny, (3), 33-34.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu