BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Stec Sławomir (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie), Stec Artur (Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza)
Title
Jakość żywca wieprzowego wytwarzanego w gospodarstwach w województwie podkarpackim w 2010 roku według klasyfikacji EUROP
Hog Quality According to EUROP Classification on Farms in Podkarpackie Voivodship in 2010
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2012, T. 14, z. 4, s. 120-124, tab., bibliogr. 11 poz.
Keyword
Mięso wieprzowe, Jakość mięsa, Produkcja mięsa
Pork meat, Meat quality, Production of meat
Note
streszcz., summ.
Country
Województwo podkarpackie
Subcarpathian Voivodeship
Abstract
Podjęto próbę określenia struktury jakości żywca wieprzowego wyprodukowanego w 40 gospodarstwach z województwa podkarpackiego oraz wpływu skali produkcji, ilości zużytej paszy, końcowej masy ciała tucznika oraz średniego dziennego przyrostu masy ciała na mięsność tuszy. W oddawanych do zakładów mięsnych tuszach dominował surowiec z klasy E i U (55,5 i 23,9%), co odzwierciedliło wyniki osiągane w kraju i regionie południowo-wschodnim. (abstrakt oryginalny)

In 1995, Poland introduced the European standards in hog carcass classification based on conformation. The conformation is affected by the genetic factors, nutrition, fattening period, weight at slaughter, health and other conditions. The article reports results of the estimation of pork quality of produced on 40 farms Podkarpackie voivodship and the impact of production scale, volume of feed consumed, final body weight and average daily hog weight gain on carcass meat yield. The plants put into raw meat carcasses dominate the class E and U (55.5% and 23.9%), which reflected the results reported for the southeastern region and country overall. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
The Main Library of Poznań University of Economics and Business
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Borzuta K., Borys A. 2004: Co nowego w klasyfikacji tusz? Trzoda chlewna, 4, 42-44.
  2. Brzóska F. 2001: Jakość mięsa wieprzowego. Trzoda chlewna, 8-9(39), 112-116.
  3. Jaska S. 2007: Wysoka mięsność tuczników głównym celem hodowli trzody. Hodowca trzody chlewnej, 2, 11-12.
  4. Magda F. 2012: Zmiany w klasyfikacji tusz wieprzowych EUROP. Ogólnopolski informator masarski, 2(198), 3-7.
  5. Rocznik Statystyczny Rolnictwa. 2011: GUS, Warszawa, 181.
  6. Rozporządzenie Komisji Nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen. Dz.U. L 337 z 16.12.2008 r.
  7. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków oznaczania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych. Dz.U. z 2009 r. Nr 28, poz. 181.
  8. Rozporządzenie Rady (WE) Nr 1234/2007 z dnia 27 października 2007 r. ustanawiające wspólnotową organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych. Dz. U. L 299 z 16.11.2007 r., zmienione rozporządzeniami Rady Nr 247/2008, Nr 248/2008, Nr 361/2008, Nr 470/2008.
  9. Rynek mięsa wieprzowego. 2011: Ministerstwo Rozwoju Wsi i Rolnictwa, Warszawa, 1, 26.
  10. Skrodzki J. 2009: Czynniki decydujące o wartości mięsa tuczników. PODR, Szepietów, 3.
  11. Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Dz.U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577 z późn. zm.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu