BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Sulyma Nataliya (Department of Foreign Economic Activity Management Sumy National Agrarian University), Parzonko Andrzej (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Title
Stan i kierunki zmian na rynku mleka Ukrainy
Directions for Change of the Ukrainian Dairy Market
Source
Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G, Ekonomika Rolnictwa, 2009, t. 96, z. 1, s. 130-140, tab., rys., bibliogr. 9 poz.
Annals of Agricultural Science. Series G, Economy
Keyword
Przetwórstwo mleka, Produkcja mleka, Gospodarstwa rolne
Milk processing, Milk production, Arable farm
Note
streszcz., summ.
Country
Ukraina
Ukraine
Abstract
Celem artykułu jest przedstawienie zmian na rynku mleka Ukrainy w latach 20002008 oraz prezentacja tendencji jego rozwoju. Produkcja mleka ustabilizowała się po wyraźnym spadku w latach dziewięćdziesiątych. Odbywa się ona głównie w gospodarstwach chłopskich, dysponujących 1-2 krowami. Gospodarstwa farmerskie wycofują się z tej produkcji. Następuje proces koncentracji w przemyśle mleczarskim, głównie przez przejmowanie rodzimych przedsiębiorstw przez kapitał zagraniczny (głównie rosyjski). Zwiększa się eksport produktów mlecznych z Ukrainy, głównie sera. Szacuje się, że w 2009 roku Ukraina znajdzie się w grupie państw o największym eksporcie produktów mlecznych na świecie (w pierwszej piątce). (abstrakt oryginalny)

The article focuses on the Ukrainian dairy market and is analyzing and outlining the tendencies for change that has been evident in the years 2000-2008. It shows that milk production tends to stabilizing after the noticeably decrease since 1990й1. The Ukrainian dairy industry continues to rely on Ukrainian households for supplying the majority of raw milk. Currently 1-2 of dairy cows are kept in private households. Some agricultural farmers gave up their livestock breeding business and started with crop production. The process of milk processing sector concentration is taken place (mainly as a result of foreign ownership alliances building). The export of dairy products from Ukraine (mainly the export of cheese) has been growing over the 2000-2008. It is expected that in 2009 Ukraine will take the 5-th place among the most important exporters of milk products in the world. (original abstract)
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Antonenko Т. 2009: Pro moloko w Ukraini i w switi. Moloczna Promysłowiść, 1.
  2. Derżkomstat. 2008: www.ukrstat.gov.ua.
  3. Experts: 20-25% Dairies To Be Shut Down In 2009: http://www.ukranews.com/eng/article/ 181152.html.
  4. Nowyny 2009: Monitoryng rozwytku mołocznoji gałuzi Ukrainy http://www.molprom.com.ua/news.php?lang=ua&date=20090211.
  5. Pluta A. 1999: Główne problemy branży mleczarskiej związane z przystąpieniem Polski do Unii Europejskiej. Część 1. Przegląd Mleczarski, 3, s. 83-86.
  6. Praca zbiorowa. 2008: Mołoczna ta mołokopererobna promysłowiść. Ukraińskij klub agrarnego biznesu. Logos, Kijów.
  7. Prognoz ekspertow. V 2009: Ukraina wojdet w piaterku mirowych eksporterow mołocznoj produkcii. http://www.proagro.com.ua/art/4028054.html.
  8. Rybak S. 2005: Majże Jewrostandarty. Agroperspektywa, 7.
  9. Shevelova S. 2004: Zdolność konkurencyjna sektora mleczarskiego Ukrainy z uwzględnieniem doświadczeń Polski. Wyd. SGGW, Warszawa.
Cited by
Show
ISSN
0080-3715
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu