BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Bąk-Filipek Ewa (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Title
Regionalne zróżnicowanie produkcji mięsa wołowego w Polsce
Regional Differences in Beff Meat Production in Poland
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2011, T. 13, z. 3, s. 24-28, rys., tab., bibliogr. 4 poz.
Keyword
Zróżnicowanie regionalne, Produkcja mięsa, Mięso wołowe
Regional diversity, Production of meat, Beef meat
Note
streszcz., summ.
Abstract
Rynek mięsa w Polsce nie jest jednorodny. Zmiany gospodarcze zachodzące w ciągu ostatnich dwudziestu lat doprowadziły do wyraźnego wyodrębnienia się rynku żywca i mięsa, a w jego obrębie kilku subrynków: żywca wołowego i cielęcego, żywca wieprzowego, drobiu i innych. W Polsce występuje regionalne zróżnicowanie produkcji mięsa spowodowane tradycją, uwarunkowaniami rynkowymi i pozarynkowymi. W artykule wskazano podstawowe różnice regionalne w wielkości i strukturze produkcji mięsa wołowego. (abstrakt oryginalny)

Meat market in Poland is not homogeneous. Economic changes taking place in the last twenty years have led to the emergence of a clear market for live cattle and meat, and within it a few submarkets - beef and veal - pork - poultry and others. In Poland there is regional variation due to the tradition of meat production, market conditions and out of the market. In the present study indicated the fundamental regional differences in the size and structure of beef production in Poland. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2009 r. 2010: GUS, Warszawa.
  2. Skup i ceny produktów rolnych w 2009 r. 2010: GUS, Warszawa.
  3. Użytkowanie gruntów, powierzchnia zasiewów i pogłowie zwierząt gospodarskich w 2009 roku. 2009: GUS, Warszawa.
  4. Wysocki F., Waloch R. 2007: Regionalne zróżnicowanie produkcji rolniczych surowców zwierzęcych i ich przetwórstwa. Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Poznań.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu