BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Oleniuch Iwona (Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza)
Title
Oznaczenia Unii Europejskiej dla żywności wysokiej jakości - rola i znaczenie w dobie globalizacji
European Union Designations for High Quality Food - Role and Importance in a Globalizing World
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2011, T. 13, z. 3, s. 221-227, rys., tab., bibliogr. 19 poz.
Keyword
Globalizacja, Oznakowanie produktów spożywczych, Jakość produktów żywnościowych
Globalization, Food labeling, Quality of food products
Note
streszcz., summ.
Company
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstract
W artykule omówiono system oznaczeń dla żywności wysokiej jakości obowiązujący w Unii Europejskiej. Skupiono się przy tym na rozwiązaniach dostępnych dla wszystkich członków Wspólnoty, t.j. na: oznaczeniach geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalnościach i rolnictwie ekologicznym. Na podstawie przeglądu rozporządzeń, opinii i komunikatów organów Unii Europejskiej dokonano oceny stanu obecnego oraz wskazano mocne i słabe strony przedmiotowych rozwiązań. Na zakończenie zwrócono uwagę na istniejące problemy i wskazano kierunki możliwych zmian w ramach reformy systemu oznaczeń UE. (abstrakt oryginalny)

In the paper author examines the current condition of labeling policy for food quality in European Union. Based on EU regulations, the opinions of its institutions and the results from the European Commission consultation of stakeholders author reviews the strengths and weaknesses of the scheme. Finally points the necessity of taking reform in European programs of indications and outlines the main directions of potential changes. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Komunikat Komisji do Rady, Parlamentu Europejskiego, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów w sprawie polityki jakości produktów rolnych. z 28.05.2009 r., KOM (2009) 234 wersja ostateczna.
  2. Komunikat Komisji do Rady, Parlamentu Europejskiego, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów w sprawie polityki jakości produktów rolnych. Streszczenie skutków z 28.05.2009 r., KOM (2009) 234 wersja ostateczna.
  3. Matczuk M. 2008: Znak ekologii. Farmer, nr 19, 14-16.
  4. Opinia Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego w sprawie komunikatu Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów w sprawie polityki jakości produktów rolnych COM (2009) 234 wersja ostateczna 2010/C 339 z 14.12.2010 r.
  5. Opinia Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego w sprawie oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia 2008/C 204/14 z 09.08.2008 r.
  6. Rozporządzenie Komisji (UE) Nr 271/2010 z dnia 24 marca 2010 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 889/2008 ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w odniesieniu do unijnego logo produkcji ekologicznej. Dz. Urz. UE L 84 z 31.3.2010.
  7. Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 628/2008 z dnia 2 lipca 2008 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1898/2006 określające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych, Dz.Urz. WE L173 z 03.07.2008.
  8. Rozporządzenie Komisji Europejskiej Nr 331/2000 z 17 grudnia 1999 r. zmieniające załącznik V do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych. Dz.Urz. WE L 48/a z 19.02.2000.
  9. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego (WE) Nr 110/2008 z dnia 15 stycznia 2008 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych. Dz.Urz. WE L39 z 13.02.2008.
  10. Rozporządzenie (WE) Nr 1216/2007 ustanawiającym szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 509/2006 w sprawie produktów rolnych i środków spożywczych będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami. Dz.Urz. WE L 295 z 10.10.2007.
  11. Rozporządzenie (WE) Nr 1898/2006 określające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych. Dz.Urz. WE L 369 z 23.12.2006.
  12. Rozporządzenie Rady (WE) nr 479/2008 z dnia z dnia 29 kwietnia 2008 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wina, zmieniające rozporządzenia (WE) nr 1493/1999, (WE) nr 1782/2003, (WE) nr 1290/2005 i (WE) nr 3/2008 oraz uchylające rozporządzenia (EWG) nr 2392/86 i (WE) nr 1493/1999. Dz.Urz. WE L 148 z 06.06.2008.
  13. Rozporządzenie Rady (WE) Nr 509/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie produktów rolnych i środków spożywczych będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami. Dz.Urz. WE L 93 z 31.03.2006.
  14. Rozporządzenie Rady (WE) Nr 510/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych. Dz.Urz. WE L 93 z 31.03.2006.
  15. Summary of the impact assessment on Geographical Indications. Accompanying document to the Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council on agricultural product quality schemes, 28.05.2009 r. COM (2009) 234 final version.
  16. Wniosek. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do norm handlowych z 10.12.2010 r. KOM (2010) 738, wersja ostateczna.
  17. [www.ec.europa.eu], 08.04.2011.
  18. [www.epp.eurostat.ec.europa.eu], 16.07.2011.
  19. Zielona Księga w sprawie jakości produktów rolnych: normy jakości produktów, wymogi w zakresie produkcji rolnej, systemy jakości z 15.10.2008 r. KOM(2008) 641, wersja ostateczna.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu