BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Stępień Sebastian (Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu)
Title
Rynek wieprzowiny na świecie w warunkach globalizacji
Pork Market in the World under Conditions of Globalization
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2011, T. 13, z. 3, s. 325-329, rys., tab., bibliogr. 13 poz.
Keyword
Rynek żywca, Globalizacja, Mięso wieprzowe, Konkurencyjność, Wymiana handlowa
Livestock market, Globalization, Pork meat, Competitiveness, Trade exchange
Note
streszcz., summ.
Abstract
W artykule opisano procesy globalizacji w sektorze rolnym oraz wskazano makroekonomiczne uwarunkowania rozwoju agrobiznesu. Na tym tle zaprezentowano koniunkturę na rynku mięsa wieprzowego oraz dokonano próby projekcji dla wybranych wskaźników charakteryzujących ten rynek. W publikacji wykorzystano polsko- i anglojęzyczną literaturę przedmiotu, w tym opracowania OECD, FAO i Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA). (abstrakt oryginalny)

The paper describes the processes of globalization in the agricultural sector, and the macroeconomic determinants of the development of agribusiness. Among them are: technology and capital transfer, increase in the concentration and industrialization of the agricultural sector, growing demand for food and high production costs. In this context the situation on the pork market was presented and an attempt was made to project the selected indicators for the market. Work is a review of Polish and English literature, with elements of deductive reasoning. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Blicharski T. 2011: Co będzie z rynkiem trzody? Top Agrar Polska, 3.
  2. Boehlje M. 2009: Globalization and Agriculture: New Realities. Center for Food and Agricultural Business, Purdue University, West Lafayette.
  3. Czyżewski A., Stępień S. 2011: Wspólna polityka rolna UE a interesy polskiego rolnictwa. Ekonomista, 1.
  4. European Commission 2008: Prospects for agricultural markets and income in the European Union 2007-2014. European Commission (DGA), Brussels.
  5. FAPRI Staff Report 2010: FAPRI 2010. U.S. and World Argicultural Outlook. Iowa State University, University of Missouri-Columbia, Ames-Iowa, 332-333.
  6. Flach B. 2010: UE-27 Livestock and Products Annual. Annual Report. USDA Foreign Agricultural Service, GAIN Report, NL0023.
  7. Kowalczyk S. 2010: Bezpieczeństwo żywności, moda czy konieczność? Biuletyn Informacyjny ARR, 9-10, 107-108.
  8. Kowalczyk S. 2009: Globalizacja, agrobiznes i produkcja żywności. [W:] Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji (red. S. Kowalczyk). Wyd. SGH, Warszawa, 47.
  9. Małkowski J., Rycombel D., Zawadzka D. 2010: Aktualny i przewidywany stan rynku wieprzowiny. Rynek Mięsa - stan i perspektywy, 39, 4.
  10. OECD/FAO 2010: OECD-FAO Agricultural Outlook. [www.agri-outlook.org], 05.04.2011.
  11. Stępień S. 2009: Tendencje na światowym i unijnym rynku trzody chlewnej; Makroekonomiczne konsekwencje dla polskich producentów. [W:] Makroekonomiczne uwarunkowania rozwoju gospodarki żywnościowej (red. A. Borowska, A. Daniłowska). SGGW, Warszawa, 132-135.
  12. Stępień S. 2010: Perspektywy rozwoju rynku żywca wieprzowego w skali światowej. Rocz. Nauk. SERiA, t. XII, z. 4, 319.
  13. Zegar J.S. 2010: Ekonomia wobec kwestii agrarnej. Ekonomista, 6.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu