- Author
- Szumiec Anna (Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie), Borecka Anna (Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie), Sowula-Skrzyńska Elżbieta (Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie)
- Title
- Dochodowość produkcji żywca drobiowego w wybranych fermach w regionie Polski Północnej w zależności od skali produkcji
Profitability of Livestock Production in Selected Poultry Farms from Northern Poland Depending on the Scale of Production - Source
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2011, T. 13, z. 3, s. 335-339, tab., bibliogr. 4 poz.
- Keyword
- Rynek żywca, Mięso drobiowe, Koszty produkcji, Ocena opłacalności produkcji
Livestock market, Poultry meat, Production costs, Estimation of profitability production - Note
- streszcz., summ.
- Country
- Polska Północna
Northern Poland - Abstract
- Celem badań było zaprezentowanie wyników produkcyjno-ekonomicznych w analizowanych gospodarstwach produkujących kurczęta brojlery na małą (do 3000 dt żywca/gospodarstwo) i dużą skalę produkcji (powyżej 3000 dt żywca/gospodarstwo). Większy dochód z działalności bez dopłat był wygenerowany z ferm o wyższej skali produkcji żywca drobiowego, które równocześnie ponosiły najniższe koszty związane z prowadzeniem działalności. Wzrost dochodu związany był z większym wzrostem cen żywca niż rzeczywistych kosztów produkcji. (abstrakt oryginalny)
The aim of this study was to present the results of production - economic analyzed farms producing broiler chickens on a small (up to 3000 dt of livestock/farm) and large-scale production (over 3000 dt of livestock/farm). Higher income from operations was generated without any subsidies from farms with a higher rate of production of live poultry, which also bear the lowest costs associated with conducting business. The increase in income was associated with greater increase in livestock prices than the actual cost of production. (original abstract) - Accessibility
- The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics - Full text
- Show
- Bibliography
- Adamowicz M. 2004: Ekonomiczne podstawy zarządzania gospodarstwem drobiarskim. [W:] Prowadzenie i rozwój gospodarstw specjalizujących się w produkcji drobiu nieśnego i brojlerów. FAPA, MRiRW, Kielce.
- Banaś K. 2009: Kształtowanie się opłacalności produkcji drobiarskiej na przykładzie ferm Polski południowej. Journal of Agribusiness and Rural Development, 2(12), 13-18.
- Dowgiałło Z., Mandecki S. 1983: Ekonomika i organizacja produkcji zwierzęcej. PWN, Warszawa.
- Świetlik K. 2011: Niestabilność cenowa rynku drobiarskiego w 2010 roku. Polskie Drobiarstwo, 4, 8-11.
- Cited by
- ISSN
- 1508-3535
- Language
- pol