BazEkon - The Main Library of the Cracow University of Economics

BazEkon home page

Main menu

Author
Szumiec Anna (Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie), Borecka Anna (Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie), Sowula-Skrzyńska Elżbieta (Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie)
Title
Dochodowość produkcji żywca drobiowego w wybranych fermach w regionie Polski Północnej w zależności od skali produkcji
Profitability of Livestock Production in Selected Poultry Farms from Northern Poland Depending on the Scale of Production
Source
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2011, T. 13, z. 3, s. 335-339, tab., bibliogr. 4 poz.
Keyword
Rynek żywca, Mięso drobiowe, Koszty produkcji, Ocena opłacalności produkcji
Livestock market, Poultry meat, Production costs, Estimation of profitability production
Note
streszcz., summ.
Country
Polska Północna
Northern Poland
Abstract
Celem badań było zaprezentowanie wyników produkcyjno-ekonomicznych w analizowanych gospodarstwach produkujących kurczęta brojlery na małą (do 3000 dt żywca/gospodarstwo) i dużą skalę produkcji (powyżej 3000 dt żywca/gospodarstwo). Większy dochód z działalności bez dopłat był wygenerowany z ferm o wyższej skali produkcji żywca drobiowego, które równocześnie ponosiły najniższe koszty związane z prowadzeniem działalności. Wzrost dochodu związany był z większym wzrostem cen żywca niż rzeczywistych kosztów produkcji. (abstrakt oryginalny)

The aim of this study was to present the results of production - economic analyzed farms producing broiler chickens on a small (up to 3000 dt of livestock/farm) and large-scale production (over 3000 dt of livestock/farm). Higher income from operations was generated without any subsidies from farms with a higher rate of production of live poultry, which also bear the lowest costs associated with conducting business. The increase in income was associated with greater increase in livestock prices than the actual cost of production. (original abstract)
Accessibility
The Main Library of the Cracow University of Economics
The Library of Warsaw School of Economics
Full text
Show
Bibliography
Show
  1. Adamowicz M. 2004: Ekonomiczne podstawy zarządzania gospodarstwem drobiarskim. [W:] Prowadzenie i rozwój gospodarstw specjalizujących się w produkcji drobiu nieśnego i brojlerów. FAPA, MRiRW, Kielce.
  2. Banaś K. 2009: Kształtowanie się opłacalności produkcji drobiarskiej na przykładzie ferm Polski południowej. Journal of Agribusiness and Rural Development, 2(12), 13-18.
  3. Dowgiałło Z., Mandecki S. 1983: Ekonomika i organizacja produkcji zwierzęcej. PWN, Warszawa.
  4. Świetlik K. 2011: Niestabilność cenowa rynku drobiarskiego w 2010 roku. Polskie Drobiarstwo, 4, 8-11.
Cited by
Show
ISSN
1508-3535
Language
pol
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on Pinterest Share on LinkedIn Wyślij znajomemu